Hartverwarmende maaltijdactie

11 december 2020
tekst: Annemijn Zumbrink; foto: Rodney Kersten

Het jaar 2020 heeft voor ons allemaal het leven op z’n kop gezet. Met name de zorg en horeca zijn hard getroffen. Daarom hebben Bartiméus, het Bartiméus Fonds en Lokaal Voedsel Utrecht de handen ineen geslagen voor een bijzondere actie: maaltijden voor de bewoners en zorgmedewerkers van Bartiméus, bereid door lokale chefs met lokale producten.

Impact coronamaatregelen
De bewoners en zorgmedewerkers van de woningen van Bartiméus in Doorn, Driebergen en Zeist hebben het zwaar. Joeke van der Mei van het Bartiméus Fonds vertelt: ‘De coronamaatregelen hebben grote impact op hun dagelijks leven. Veel bewoners missen hun dagritme, de dagbesteding en de mensen die ze normaal gesproken ontmoeten. Door hun meervoudige beperking kunnen ze deze maatregelen soms moeilijk begrijpen. Daarnaast hebben we ook bij Bartiméus helaas te maken met besmettingen bij bewoners en zorgmedewerkers. Dit zorgt voor extra werkdruk, omdat de zorg intensiever is en er minder medewerkers beschikbaar zijn.’

Maaltijden laten bezorgen
‘We hebben daarom de handen ineen geslagen met Lokaal Voedsel Utrecht en samen een maaltijdactie opgezet,’ vervolgt Joeke van der Mei. ‘De woonbegeleiders kunnen in december twee keer een maaltijd op hun groep laten bezorgen, bereid door lokale chefs met lokale producten. En met kerst willen we alle bewoners verrassen met een kerstdiner.’

Samen sterk
‘Zo kunnen we de bewoners verrassen met een heerlijke maaltijd, voor de zorgmedewerkers de werkdruk verlichten én onze lokale ondernemers steunen,’ vult Marianne Karstens van Lokaal Voedsel Utrecht aan. ‘Vanwege de coronasluiting zijn het uitdagende tijden voor restaurants, cateraars en voedselproducenten. Vanuit Lokaal Voedsel Utrecht zetten we ons in om lokale partijen met elkaar te verbinden, om er zo voor te zorgen dat wat lokaal geproduceerd wordt ook lokaal bereid en gegeten wordt. Win-win-win.’

Compliment
Eén van de deelnemende restaurants is Antropia uit Zeist. Patron Cuisinier Eric van Veluwen: ‘De impact van de coronamaatregelen is enorm. Bij ons is de omzet gehalveerd. Maar we laten ons niet uit het veld slaan en daarom is het nu bij ons mogelijk om gerechten af te halen of te laten bezorgen. De maaltijdactie voor Bartiméus is hierbij heel welkom. En het is een mooie kans om andere ondernemers te leren kennen. Zo hebben wij heerlijke producten bij Landgoed Zuylestein in Leersum gehaald en lekkere kip bij de Landwinkel in Groenekan. En die kwaliteit proef je, zo kregen we al een heel leuk kaartje van een woning van Bartiméus met een compliment, daar doen we het voor!’

Met steun van donateurs
‘We kunnen de maaltijden mogelijk maken dankzij de steun van onze donateurs,’ gaat Joeke van der Mei verder. ‘We zijn heel blij met alle donaties. Maar er zijn nog steeds giften welkom, want we zijn er nog niet. Bewoners, zorgmedewerkers en horecaondernemers verdienen in deze zware tijd een hart onder de riem. Zo kunnen we voor hen van december toch een beetje een feestmaand maken!’

 

Volgende bericht: Zeister Vrijwilligersprijzen 2020 uitgereikt
Meer maaltijdacties: Brengdang

 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.