Luister naar je hart

24 januari 2020
tekst: Maartje Simons; foto: Mel Boas

“Sinds afgelopen december word ik op straat aangesproken en feliciteren mensen mij.” Aan het woord is Harrie van Dijk, vrijwilliger van het jaar 2019. Naast zijn voorzitterschap van de Wereldwinkel is hij ook vrijwilliger bij de Weggeefwinkel in Zeist Noord en de Josephclub. “Ook heb ik het idee dat er de afgelopen weken meer mensen bij de Wereldwinkel komen. Ik hoef niet zo nodig in de picture te staan, maar als we door het winnen van deze verkiezing meer bezoekers in de winkel krijgen dan is dat natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Dat kunnen we goed gebruiken, daar wil ik ook eerlijk over zijn!”

Bij de Wereldwinkel is hij al sinds het begin in de jaren 80 betrokken als vrijwilliger. Hij gelooft erg in het gedachtengoed van de Wereldwinkel waar fair trade producten mét het verhaal worden verkocht. “Tegenwoordig moet alles zo goedkoop mogelijk, daar geloof ik niet in. Hier laten we zien wat het verhaal achter een product is en ondersteunen we ook goede doelen.”.

Als ik hem vraag wat hij het leukste vind aan zijn vrijwilligerswerk, moet hij daar even over nadenken. “Ik heb het zo van huis uit meegekregen om ‘samen aan de wereld te werken’, dat ik daar niet meteen een antwoord op heb.” Om te vervolgen met “Ik vind het prettig om onder de mensen te zijn, met elkaar iets op te bouwen en ook om mensen te zien groeien als je ze positieve aandacht geeft. Ik probeer altijd eerst te luisteren naar wat mensen te vertellen hebben en ze dan mee te nemen in een beweging. En dat lukt me soms wel en soms niet.”  

“Ik geloof erin dat ieder mens iets goeds heeft. En dat probeer ik aan te raken. Dat begint vaak met het drinken van een kop koffie. Sommige mensen zijn wantrouwend of hebben door een slechte ervaring geen zin om aan vrijwilligerswerk te beginnen. Als ik na die kop koffie dan toch zie dat ze terugkomen, dan probeer ik ze een plekje te geven of iets te laten doen waar ze blij van worden of wat ze zelf kunnen vormgeven. En als zo iemand dan die verantwoordelijkheid pakt en groeit in zijn rol ben ik een heel gelukkig mens.”

Ook iets voor jou?
Nieuwsgierig geworden of vrijwilligerswerk ook iets voor jou is? Bij de Vrijwilligerscentrale Zeist zijn er veel mogelijkheden en helpen we je graag op weg. Zo hebben we een vacaturebank met zo`n 200 vrijwilligersfuncties; ook verzorgen wij workshops en trainingen voor vrijwilligers. Op 5 maart organiseren we een middag met als thema: “Oriëntatie op vrijwilligerswerk”. Kom jij je ook oriënteren? Kennis maken met de Wereldwinkel kan natuurlijk ook; zij zijn dinsdag tot en met zaterdag geopend van half 10 tot 17 uur.

 

 Volgende bijdrage: Gluren bij de Buren

 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.