“Ik gun iedereen arbeidsgeluk”

11 augustus 2021
tekst: Asta Diepen Stöpler; foto: Oranje Fonds/Marco de Swart

“Mijn droombaan is uit nood geboren en totaal niet wat ik had verwacht.” Pieter Vermeer studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft, maar kon begin jaren ’10 geen werk als architect vinden. “Via een spontaan idee schiep ik mijn eigen baan.”

“Zo’n acht jaar geleden zat ik werkloos thuis. Om een baan te zoeken, ging ik regelmatig naar de bibliotheek en naar flexwerkplekken zoals Seats2meet. Al snel kwam ik in gesprek met lotgenoten. We gingen elkaar helpen bij solliciteren en het maken van cv’s. We praatten over onze talenten en wensen op het gebied van werk. Hierdoor groeiden ons zelfvertrouwen en inzicht in onze vaardigheden. Een bevriende loopbaancoach gaf ons een try out van haar cursus ‘Solliciteren doe je zo’. Zo kregen we het idee om vaker deskundigen uit te nodigen in ons netwerkclubje. Bijvoorbeeld voor het maken van een goede profielfoto voor LinkedIn. Zo ontstond spontaan JobOn, dat toen onder de naam De Broekriem het levenslicht zag.

Dit is de kern van JobOn: de leden helpen elkaar. Er zit zoveel talent thuis op de bank, JobOn zet deze in beweging. Het doel is dat je goed weet wat je wilt en kunt op de arbeidsmarkt. Een gezonde dosis zelfvertrouwen kun je goed gebruiken bij de zoektocht naar een passende job.

JobOn organiseert bijeenkomsten, stadswandelingen, speeddates en dergelijke met als basis uitwisseling van kennis, ervaring en netwerken. Ik vind het mooi om deelnemers te zien groeien, zelfverzekerder te worden, een betere kijk op hun loopbaanmogelijkheden te krijgen. Sinds 2019 zijn we in Zeist actief. De gemeente sponsort ons en diverse bedrijven ontvangen ons gastvrij, onder anderen Wereld Natuur Fonds, Achmea, Triodos Bank en Slot Zeist bieden ons regelmatig gratis vergaderruimte.

JobOn komt voort uit mijn behoefte aan contact. Ik ben hier sinds enkele jaren fulltime community manager. Een prachtbaan, ook al is het niet in de richting die ik aanvankelijk had gekozen. Een echte carrièreswitch, waar ik heel blij van word. Onverwachte, mooie kansen kunnen ontstaan als je je nek uitsteekt. Ook voor senioren. Regelmatig hoor ik 60-plussers verzuchten: ‘ik móet nog 4 jaar.’ Ik vind: ‘nee, je mág nog zo lang.’ Ontdek wat jij inspirerend vindt. Doe wat je leuk vindt.
Een mooi voorbeeld betreft een manager personeelsplanning bij de voormalige V&D. Hij dacht na het faillissement snel elders aan de slag te kunnen in de retail. Helaas, daar willen ze alleen jonge - goedkope - mensen. Via JobOn vond hij zijn droombaan: roosters maken bij Hogeschool Utrecht. Ik gun iedereen arbeidsgeluk, ik ben blij dat ik hieraan door JobOn een steentje kan bijdragen.”

JobOn
Stichting JobOn is een online community voor en door werkzoekenden, actief in ruim 35 gemeenten. Met workshops, webinars en online trainingen worden jaarlijks zo’n 10.000 mensen gesteund bij het vinden van passend betaald werk. Uit onderzoek blijkt dat de uitstroom naar de arbeidsmarkt via JobOn beduidend sneller gaat. Gemiddeld krijgen maandelijks 100 mensen via JobOn werk.
JobOn is een vrijwilligersorganisatie, waar talent en kennis met anderen gedeeld worden. Dit kan 1 dag per week of per maand. Leeftijd is ook een kennis- en ervaringsfactor, daarom zijn pensionado’s van harte welkom om als vrijwilliger een bijdrage te leveren door in Zeist te helpen bij het organiseren van netwerkbijeenkomsten.

JobOn is sinds 2019 met goed resultaat actief in Zeist. Onlangs besloot de gemeente Zeist deze succesvolle samenwerking te verlengen.

Meer weten: www.jobon.nl en info@jobon.nl

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over het tegengaan van werkloosheid:
Werken in Zeist

Meer over vrijwilligersnetwerken:
Samen Oplopen

Volgende column:
Ouder dan mijn opa, jonger dan mijn zoon

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.