Op 19 september krijgen bomen op honderden plekken in Europa een zogenaamde TreeTag: een duurzame poster met informatie over hun waarde. De Platanen aan de Markt in Zeist zijn geselecteerd voor zo’n waardering. Wethouder Wouter Catsburg zal om 10 uur de eerste TreeTag op de Markt officieel ophangen.
17 september 2024
tekst en foto’s: Mark Rotteveel
Op 19 september krijgen bomen op honderden plekken in Europa een zogenaamde TreeTag: een duurzame poster met informatie over hun waarde. De Platanen aan de Markt in Zeist zijn geselecteerd voor zo’n waardering. Wethouder Wouter Catsburg zal om 10 uur de eerste TreeTag op de Markt officieel ophangen.
Op meer dan 500 locaties verspreid door heel Europa wordt met deze actie aandacht gevraagd voor het belang van bomen, met name de bomen met grote boomkronen. Op de posters staat informatie over de diensten die deze specifieke boom levert. Denk daarbij aan hoeveel luchtvervuiling de boom afvangt, hoeveel zuurstof de boom levert of hoeveel regenwater er door de boom wordt afgevangen. Hoe groter de boomkroon, des te groter de diensten zijn die de boom levert.
Essentieel voor leefbare dorpen en steden
De posters zijn afkomstig van negen verschillende organisaties verspreid over Europa. In Nederland wordt deze actie geïnitieerd door Pius Floris Boomverzorging. Met de actie #EUTreeTag willen zij bij een breed publiek aandacht vragen voor de meerwaarde van bomen. “Bomen zijn essentieel voor leefbare dorpen en steden”, zegt Mark Rotteveel, Ambassadeur Leefbare Stad bij Pius Floris Boomverzorging. “Zeker in het licht van klimaatverandering en gezondheid moeten we veel zuiniger zijn op de bomen die we hebben. Vaak lopen we zonder nadenken aan grote bomen voorbij, simpelweg omdat ze er altijd staan. Wat bomen voor ons betekenen, is ook niet echt te zien. Meestal begrijpen we pas welke waarde een boom heeft, als hij al weg is. Dan wordt het opeens warmer in de straat of krijgen we wateroverlast door heftige neerslag. Door TreeTags te plaatsen, maken we die betekenis zichtbaar wanneer de boom er nog staat. Een boom levert ons immers meer dan 20 diensten!
Bijzondere bomen in Zeist
In gemeente Zeist zijn vijf bomen op de Markt geselecteerd voor een TreeTag op 19 september. Het gaat om drie Platanen, een Esdoorn en een Amberboom. Daarnaast worden er in de komende weken nog bij 25 bomen verspreid door de gemeente TreeTags opgehangen.
“De Gewone Esdoorn aan de Markt is door de gemeente en Pius Floris geselecteerd omdat hij nu en in de toekomst grote waarde heeft voor de gemeenschap. “Dit is een boom die we op veel meer plekken willen zien”, zegt Mark Rotteveel. “Maar dan zullen we soms wel moeilijke keuzes moeten maken en de consequenties aanvaarden. Minder licht voor zonnepanelen, minder plek voor parkeerplaatsen. Het kan niet altijd allemaal tegelijk. Echter moeten we daarbij niet onderschatten hoeveel bomen betekenen voor een prettige en gezonde leefomgeving. En het is goed als we daarover het gesprek blijven voeren in de gemeente.”
Bewoners doen mee
De actie is daarom ook een actie voor alle bewoners. Mark: “Je kunt deze bomen steunen door ze met TreeTag te fotograferen en op social media te posten met de hashtag #EUTreeTag. Maar we hopen ook dat mensen hierdoor denken: hé, maar die boom bij mij in de straat is misschien wel net zo bijzonder. Zij kunnen hun eigen favoriete boom aanmelden voor een TreeTag op www.treetags.eu.”
Wat staat er op de TreeTag van de Gewone Esdoorn in Zeist?
Ik ben een Gewone Esdoorn (Acer pseudoplatanus) met een stamomtrek van 166 cm. Ik ben 11 meter hoog en heb een bladoppervlak van 326 m2. Mijn stam en takken bestaan uit 752 kilogram koolstof. Ik ben belangrijk, want ik lever jaarlijks 120 dagen zuurstof voor 1 persoon. Ik houd jaarlijks 800 liter regenwater vast, waarmee ik wateroverlast voorkom. Ik vang jaarlijks 326 gram luchtvervuiling en 101.000 gram CO2 af. Dit staat gelijk aan 933 autokilometers.
Over de initiatiefnemers
Het project #EUTreeTag is een initiatief een negen toonaangevende organisaties op het gebied van bomen uit Nederland, België, Spanje, Portugal, Italië, Polen, Duitsland, Zwitserland en Denemarken.
De organisaties hebben een gemeenschappelijke missie: het aantonen van de (meer)waarde van bomen en het vergroten van de bewustwording over het belang van bomen. Met speciale software, waaronder het programma i-Tree, kwantificeren ze de financiële en maatschappelijke waarde die een individuele boom of een specifiek bomenbestand levert aan zijn omgeving. Dit levert unieke data op voor beleidsmakers, planologen en boombeheerders om nog beter te sturen op de geleverde diensten van een stedelijk bomenbestand.