Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociale dieren

1 februari 2019

1 februari 2019
tekst en foto's: Erwin Hagen

“Twintigduuuuzend protocollen. Maar het is ons wel gelukt!” Als ik met Angelique Driesen in gesprek ben, gaat het snel en is het duidelijk. Angelique kwam ruim 20 jaar geleden van Den Haag naar Zeist om beheerder te worden van Kinderboerderij De Brink. Het Haagse accent is nog steeds niet weg, en de glimlach en de bevlogenheid al helemaal niet.

Het is al weer een decennium geleden dat we dagelijks het woord ‘transitie’ te horen gingen krijgen: taken op het gebied van zorg, participatie, werk en jeugdzorg gingen over van het Rijk naar de gemeenten. Voor Kinderboerderij De Brink lag er daardoor een uitdaging om een ‘erkende zorgboerderij’ te worden.
Dat gaf een enorme last aan administratieve procedures, protocollen en regels waaraan voldaan moest gaan worden. En er werd al heel hard gewerkt door het kleine team medewerkers, maar er moest dus nog een tandje bij om het keurmerk te behalen. En dat is gelukt.

Een paar jaar later kwam de roep om de Kinderboerderij te verduurzamen. Wéér een boel extra werk, maar met het plaatsen van zonnepanelen en veel andere maatregelen slaagde de verduurzaming van De Brink ook.

Nu is De Brink nog steeds een kinderboerderij met verschillende dieren, die hun dagelijkse verzorging nodig hebben. Een mooie plek voor ouders om met hun kinderen naar de dieren te kijken en te spelen in de diverse speelplekken. Maar ook een plek waar cliënten van zorginstellingen zoals Reinaerde en Amerpoort hun dagbesteding kunnen hebben, waar cliënten van de Regionale Sociale Dienst werkervaring op kunnen doen en kinderen en jongeren dagelijks na school vrijwilligerswerk komen doen. In het kader van hun maatschappelijke stage, of omdat ze het gewoon een toffe plek vinden om te zijn. Ook werkt er een groep van zo’n 25 volwassen vrijwilligers aan diverse klussen en taken en,  steeds vaker, aan tijdelijke projecten.

Deze groep mensen wordt begeleid door drie dierverzorgers. Hoor ik het goed?
Dierverzorgers die mensen begeleiden?
Angelique legt mij uit dat de dierverzorgers vanzelfsprekend gediplomeerd zijn in hun vak en alles weten over voeding, verzorging, ziekteleer en hygiëne rondom de dieren die leven bij De Brink. Maar dat het vooral ook mensen zijn die heel goed zijn in de begeleiding van de diverse andere groepen werkers de dagelijks bij de kinderboerderij actief zijn. Eigenlijk dus sociaal werkers….

De kinderboerderij wordt gefinancierd vanuit ‘de zorg’ en de gemeente. Zo verzorgt De Brink in opdracht van de gemeente ook het Hertenkamp bij het Bisonveld en de Maanschapen achter het Jagershuis.  De financieringstroom vanuit de jeugdzorg is weer losgelaten vanwege al die ingewikkelde protocollen en het papierwerk. Echter, de overheidsfinanciering is lang niet dekkend, dus wordt er altijd gezocht naar andere inkomstenbronnen. Al enige jaren kon u uw kerstboom ook kopen bij De Brink. Sinds 2018 is dat een duurzame kerstboom: u koopt ‘m, betaalt statiegeld en brengt ‘m na de jaarwisseling weer terug om uw statiegeld te incasseren. De boom wordt herplant en niet zinloos verbrand. Volgens mij een mes dat aan heel veel kanten snijdt.

Het volgende plan van Angelique is om lokale streekproducten, zoals sappen, marmelades en zuivel van lokale ondernemers, maar ook groente van eigen akker te gaan verkopen. Er zijn nog wat procedurele te stappen te zetten, maar de verwachting is halverwege 2019 de winkel te kunnen openen.

Wat u kunt doen? Een bezoek brengen met uw (klein)kinderen en zelf een kopje koffie of thee met appeltaart nemen. En voortaan uw duurzame kerstboom bij de Brink kopen of straks uw lokale streekproducten inslaan. En vanzelfsprekend kunt altijd donateur worden: https://www.kinderboerderijdebrink.nl/steun-ons

VOLGENDE COLUMN: "Maak je niet druk"

 

Bijdrage
Column

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.