Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo lang mogelijk van een huisdier genieten

6 juni 2024

6 juni 2024
tekst: Linda Arendsen; foto’s: Renée van Dijk

Rijd je wel eens langs het Dierentehuis Zeist (DTZ) of kijk je wel eens naar de asieldieren op de website? Bij DTZ gebeurt nu van alles. Na jaren van tegenslag is er eindelijk lucht om vooruit te kijken. Dankzij grotere giften wordt de opvang toekomstbestendig gemaakt, inclusief de dienstverlening. Dat laatste is belangrijk voor DTZ. “Voor oudere mensen zijn huisdieren ongelooflijk belangrijk. Het DTZ wil senioren gaan helpen zo lang mogelijk een kat of hond in huis te houden”.

“En mijn kat dan? Ik kan hier echt niet weg hoor”. Niets zo vreselijk als gedwongen afscheid te moeten nemen van je huisdier als je niet meer thuis kan blijven wonen of niet zo goed meer voor je dier kunt zorgen. Wie kent niet de verhalen. Het komt veel voor, want ouderen wonen tegenwoordig langer alleen thuis en hebben vaak een huisdier als maatje. Voor mens en dier is de impact van zo’n plotselinge scheiding enorm. Bij DTZ weten ze er alles van. Neem hond Koosje, een van de bewoners. “Een mooie, zachte, lieve hond en nog heel kwiek. Ze had een eigenaar die naar een verzorgingshuis moest. Ze hebben het beiden zwaar”, vertelt bedrijfsleider Marlies Schneider. In het asiel wordt Koosje liefdevol opgevangen, daar zoeken ze wel een mandje voor haar.

Maatschappelijke impact
Asieldieren van het DTZ hebben het goed. Ze krijgen gezonde voeding, zijn medisch onder de pannen, krijgen aandacht van verzorgers en vrijwilligers en hebben schone verblijven. Maar de maatschappelijke rol van dierenopvang is eigenlijk nog belangrijker. Eigenlijk is het vreemd dat een instantie met zoveel impact en gevarieerde zorg het van giften moet hebben. Maar gelukkig weten genoeg particulieren dat om de boel draaiende te kunnen houden. “We krijgen geen enkele subsidie, we draaien volledig op erfenissen, legaten en giften”, zegt Marlies. Gulle gevers weten dat, maar de meeste mensen hebben er geen idee van.

Nalaten voor je eigen huisdier
Daarom kijkt ze nu naar nieuwe manier om inkomen te genereren en dieren zorg te kunnen blijven bieden. Bijvoorbeeld door particulieren financieel zorg te laten dragen voor je eigen huisdier na overlijden. “Een huisdier betekent vaak alles voor oudere mensen”, weet Marlies. “Wie kent niet een senior dierenliefhebber die geen hond of kat meer in huis durft te nemen uit angst het dier te moeten achterlaten na overlijden. Of uit angst dat je naar het verzorgingstehuis moet. Dat hoeft dus helemaal niet. In een nalatenschap kan worden aangegeven dat je geliefde hond of kat aan onze zorgen toevertrouwt. We gaan graag het gesprek aan met ouderen, want we luisteren graag naar de wensen. We weten hoe belangrijk huisdieren zijn voor geestelijk welbevinden”. DTZ is een ANBI-stichting en dus gaat al het geld uit nalatenschappen naar de dieren en niet naar de belasting.

Zorgdier
Het kan zelfs nog een stapje verder in de toekomst, denkt Marlies. “We kunnen zorg voor je huisdier bieden als het niet meer zo makkelijk gaat. Zo kunnen honden langer bij hun oudere baasje blijven. Bijvoorbeeld hulp bij de verzorging. Het is nog beetje toekomstplan, financieel moeten we nog kijken hoe we dat inrichten, het belangrijkst is dat dieren weer een fijn huis hebben en ouderen een maatje hebben”.

Ook wil DTZ het aantal pleeggezinnen gaan uitbreiden, zodat seniordieren in een thuissituatie kunnen worden opgevangen in plaats van het asiel. “Je ziet dat dieren van oudere mensen wat geïsoleerd raken in een asielomgeving. De overgang is vaak te groot. Een ander idee is dat we een soort van huiskamer maken voor seniordieren”. Marlies denkt dat mensen er best voor willen betalen als ze weten dat hun dier goed terecht komt. Het is alleen nog geen gewoonte. Marlies wil wel benadrukken dat DTZ als stichting nooit uit op winstbejag maar op maatschappelijke impact en dierenwelzijn.

Contact
Ben je een dierenliefhebber en wilt u ook met uw nalatenschap iets kunnen betekenen voor uw eigen huisdier of voor andere dieren maar weet u niet hoe? Of wilt u op een andere manier helpen? Kom dan een kopje koffie drinken bij het Dierentehuis in Zeist en laat je informeren. Contact: stichtingbestuur.dtz@gmail.com.
 

Bijdrage
Artikel

 


Meer van Dierentehuis Zeist:
Open brief Dierentehuis Zeist

Meer over ouderen en huisdieren:
Moe maar voldaan

Volgende bijdrage:
In gesprek met een jonge mantelzorger

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.