22 februari 2022
tekst en foto: Renée van Dijk
Nee, ik ga het niet hebben over mooie pianistes en in opspraak zijnde beroemde zangers. En ook niet over de man die zich met al zijn cijfertjes en statistieken heel hard tegen het landelijke Coronabeleid heeft verzet.
Ik zeg alleen: Heel Holland Hondt. Waar we in de afgelopen jaren met z’n allen aan het bakken zijn geslagen, hebben we nu ook inmiddels allemaal een hond. Ja, ook ik, hoewel de mijne van tijdelijke aard is. Ik bied momenteel onderdak aan een asielhond die wacht op plaatsing. Hij had veel stress in een kennel en bovendien wat medische problemen. Dus woont hij nu tijdens zijn revalidatie bij mij.
Nu ‘hond’ ik eigenlijk sowieso de laatste jaren. Als vrijwillige verzorger in het Dierentehuis Zeist en daarnaast omdat ik met een opleiding tot Kynologisch Instructeur bezig ben. Als Heel Holland nu toch Hondt, dan kan ik misschien straks mijn steentje bijdragen om mensen te helpen bij de opvoeding.
Uitlaten
Net als alle andere kersverse hondenbegeleiders die ik met hun Pubers en Puppen tegenkom ben ook ik met mijn tijdelijke hond telkens op zoek naar geschikte plekjes en tijdstippen om hem uit te laten. Dus ik ben overal weer eens geweest: het Panbos, Nieuw Beerschoten, het Zeisterbos, het Waterwinpark, Van Lennepplantsoen, Natuurpark De Brink, Austerlitz, Heidestein… En wat is het druk! Je struikelt echt over de hondjes. Dat wil zeggen, daar waar je niet omver gereden wordt door de mountainbikers. Maar dat is voor een andere column.
Mooi om te zien hoe sommige mensen vol enthousiasme bezig zijn om hun hondje iets te leren, of hoe ze de kinderen daarin mee nemen. Ik groeide zelf op met honden en volgens mij is het heel waardevol om de sociale omgang met een huisdier met de paplepel ingegoten te krijgen. Respect voor honden, oog voor dierenwelzijn, duidelijke afspraken met je hond maken over hoe je met elkaar samen leeft en werkt.
Maar af en toe is wat ik zie ook heel tenenkrommend. Er zijn in Zeist losloopgebieden en speelplaatsen, uitlaatstroken en er is terrein waar je wél met de hond mag wandelen, maar alleen aangelijnd. De bijbehorende bordjes moeten misschien wel wat duidelijker, want volgens mij ziet niet iedereen die staan. Dus laat ik ze hier eens herhalen:
In een losloopgebied of op een speelplaats mag je hond loslopen, míts onder appèl. Wat was dat ook al weer? Onder appèl betekent in elk geval dat de hond naar jou terug komt als je dat vraagt. Dat heeft met veiligheid te maken. Er kan ineens een weg met verkeer zijn, er kan een ruiter te paard aankomen, een hert of konijntje verschijnen óf je ontmoet iemand die met een aangelijnde hond loopt.
Hondenetiquette
De hondenetiquette (ja die bestaat, zoek het maar eens op) schrijft voor dat als je een aangelijnde hond tegenkomt, jij de jouwe ook even aanlijnt en afstand houdt. Je weet namelijk niet waarom de ander zijn hond heeft aangelijnd. Laat je loslopende hond dus alsjeblieft niet op een onbekende aangelijnde hond af denderen. “Hij doet niks” is hier geen excuus! Want het kan best zijn dat de aangelijnde hond wél wat doet. Dat kan relatief onschuldig zijn: zijn baasje omver trekken of in de lijn verstrikt raken. Maar ook gevaarlijk: een herstellende hond kan zich opnieuw verwonden of de hond kan agressief naar jouw hond reageren. En wie is er de boosdoener als jij straks de rekening van de dierenarts krijgt?
Uitlaatstroken
Voor al die mensen die niet met zo’n warm geurend zakje op zoek willen naar een prullenbak. De uitlaatstrook wordt namelijk fijn door de Gemeente schoongemaakt. Met een heuse ‘hondenpoepzuiger’ (mooi woord voor galgje). Buiten die stroken zul je zelf aan de slag moeten. De Gemeente levert je daar ook nog gratis zakjes voor. Heb je een hond die zich sowieso keurig in de struiken wurmt om daar verscholen zijn behoefte te doen, dan heb je geluk. Tenminste… als hij je dan niet eerst door een grasveldje trekt waarbij jij je schoen bevuild aan de uitwerpselen van een hond met een eigenaar die heel toevallig nét even geen zakje bij zich had.
Honden welkom mits aangelijnd
Zeist is een prachtig groene gemeente. Dus we hebben heel veel plekken waar je lekker kunt wandelen. En dan tref je vaak dit bordje. Ik met mijn aangelijnde asielhond zoek die nu dus bewust op. Ik heb alleen kennelijk de betekenis verkeerd geïnterpreteerd. Volgens de meeste hondeneigenaren staat er namelijk: “Honden welkom mits aangelijnd, tenzij jij gewoon een heel lieve leuke hond hebt waarvan je zelf vindt dat hij heel goed luistert, dan hoef je je hond echt niet aan te lijnen en mag hij best lekker los lopen, dat is voor jou ook veel makkelijker”.
Tja… Heel Holland Hondt
Renée schreef eerder: De schaamte voorbij gewandeld |
Meer over honden uitlaten: Ze |
Volgende interview: Lijsttrekker NDZ: Jan Bredius |