24 uur geblinddoekt hardlopen voor Bartiméus

27 april 2023
tekst: Bj
örn van Loon; foto’s: Petra van der Steen - de Klein (eerste twee), Aline Soerdjpal (onderste)

Je eerste kind krijgen, de roze wolk, de gebroken nachten. Het is een achtbaan op zich. Als je dan na 6 weken leert dat je kind problemen heeft met haar zicht en na 3 maanden vastgesteld wordt dat ze volledig blind is...dan breekt je hart. Ik ben Björn, vader van dochter Maja. Samen met mijn vrouw zijn wij toen Maja twee jaar werd naar Zeist verhuisd om dichter bij Bartiméus te wonen. Maja liep vast in de reguliere kinderopvang, het ging allemaal te snel voor een blind meisje van twee jaar.

Bartiméus was de instelling die met hun diagnostisch centrum ons het verdrietige nieuws meedeelde dat ze niets zag, maar de mensen van Bartiméus zijn ook degene die ons geleerd hebben vooruit te kijken, in klein stapjes. Precies zoals onze dochter ook door het leven gaat, letterlijk. Je kindje leren fietsen, samen een treinbaan bouwen. Allemaal dromen die je ziet verdampen na zo’n diagnose, denk je. Maar door ons eigen optimisme en de steun van Bartiméus zagen we dat Maja zich ook prima tot een lief, vrolijk meisje vol met humor ontwikkelde. Waar andere kinderen kleuren met potloden om de kleurtjes, genoot zij van het geluid van dikke potloden op ruw papier, of het geluid van het scheurende papier. Kiekeboe deden we andersom, haar handen op mijn gezicht, zodat ze papa’s adem, baard en stem kon voelen.

Ikzelf ben vlak voor Maja’s geboorte begonnen met hardlopen voor mijn eigen gezondheid, maar inmiddels is het ook een uitlaatklep voor de extra zorg die we hebben rondom Maja. En inmiddels ben ik er zo goed in geworden dat ik mijn talent inzet om anderen te helpen. Daarom ga ik 29 en 30 april op de atletiekbaan van Climax atletiekvereniging in Ede het Guinness World Record ‘langste afstand afgelegd in 24 uur, geblinddoekt’ proberen te verbreken. Het huidige record van 80 kilometer wil ik verbreken en proberen op 200 kilometer te zetten. Het geld wat ik met deze recordpoging, tevens sponsoractie, ophaal is voor het BartiméusFonds, zodat zij het diagnostisch centrum nog verder kunnen ontwikkelen. Want met een snelle diagnose komt snelle duidelijkheid, mogelijk ook verdriet, maar ook acceptatie. En na acceptatie kan je er sneller weer zijn voor je kleintje, want zij hebben je nodig, als sterke ouder. Een sterke ouder hoef je niet alleen te zijn. Daarom ren ik en daarom hoop ik dat je dit verhaal deelt, als het je aanspreekt. Dank je wel en een warme groet!

Instagram: @de_boomstamman
Meer info en doneren: https://www.inactievoorbartimeus.nl/fundraisers/bjorn

Bijdrage: 
Column: 

 


Zeist heeft ook blinde gemeenteraadsleden:
Raadslid aan het woord: Bas van der Schild

Meer over blinde Zeistenaren:
Zeistenaar Nederlands kampioen schaken

Volgende bericht:
The HALO Experience

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.