Skip to main content

Gast bij de Iftar

Sun, 04/23/2023 - 18:00

23 april 2023
tekst: Henny Fokkema; foto’s: LinkedIn Darine el Hoefi

Tempel

Keer deze tempel de rug niet toe
hier strijken talrijke goden neer
van ademende waarheden is deze tempel vergeven
hier bespreekt het brein het brein
bezingt wonder wonder en tegenwonder
hier wordt de beul bestudeerd en de bij
er staan heelallen op de planken
droefenis stelpende alfabetten
de letters der ketters vliegen klapwiekend op
de rede beent over het water
hier kwijnt de kwelgeest weg
autocraat wordt onttroond kind gekroond
(schedels in de regen schedels in de zon)
hier wordt betekend benevens beneveld
kan men hier sterven leren en leven?
hier stokt het hanige heilige woord
het eindvonnis wordt versnipperd hier
keer deze tempel de rug niet toe

Mustafa Stitou
 

Enkele dagen na de aanvang van de Ramadan worden Martijn en ik door Darine el Houfi van Leren voor de Toekomst uitgenodigd voor de Iftar op 16 april. Zoals waarschijnlijk zoveel mensen kennen we de naam Iftar, maar wat een Iftar inhoudt en betekent daarvan hebben we nauwelijks weet. Nieuwsgierig en blij fietsen we naar het Herman Jordan Lyceum in Zeist. Wat is er plezieriger dan gastvrij voor een maaltijd te worden uitgenodigd?

Bij aankomst treffen we een mooi gedekte tafel en op elk bord een kaartje met het motto: “Geen woorden, maar daden”. Voorafgaand aan de maaltijd luisteren we naar het welkom van de rector van het Herman Jordan, Geert Looyschelder, naar inleidingen van de vroegere juf van de basisschool van Darine, Bernadette Lange, van een PvdA-raadslid uit Gouda en van Sander Schimmelpenninck, alle met als rode draad ‘Gelijke kansen voor kinderen in het onderwijs’.

Tijdens de maaltijd spreken we met enthousiaste jongeren, van wie drie in de laatste klas van het gymnasium zitten. In hun vrije tijd geven ze bijlessen aan kinderen die extra ondersteuning kunnen gebruiken. Wij vragen hen wat de Ramadan voor hen betekent? Met open mond horen we hun ervaringen aan. Zo vertelt Saleh dat je tijdens de Ramadan er extra bij stilstaat dat je oplet dat je aardig, vriendelijk en behulpzaam voor anderen bent. Met een glimlach voegt hij eraan toe dat je dit het hele jaar moet zijn, maar dat je tijdens de Ramadan de intentie hiertoe nog eens opfrist. Samenvattend leert hij ons: “Ramadan is een glimp van de persoon die je elke dag kunt zijn”.

Omar brengt in dat je goed voor je naasten moet zorgen en altijd oog moet hebben voor mensen die het minder hebben dan jij. Zinnedinne draagt aan dat je tijdens de Ramadan oefent in discipline en vat het gesprek bondig samen met de zin: “als je tijdens de Ramadan van water en brood kunt afblijven dan kun je overal van afblijven”. De Ramadan heeft voor hen een reinigende, versterkende en disciplinerende werking. Aan het einde van de Ramadan is er sprake van een nieuw begin, een hernieuwd verlangen om een beter mens te worden.

Naar aanleiding van het gesprekje over poëzie begonnen de ogen van onze gesprekspartners te glimmen: de Arabische dichtkunst blijkt ook voor deze jongeren een uitlaatklep voor hoop, dromen en frustraties te kunnen zijn. Een verwoording van hun emotionele en maatschappelijke beleving.

Zeer wel gevoed van lijf en geest fietsen we terug. Het is alsof we een avond in onschuld hebben doorgebracht, waarin onbevangenheid en openheid de boventoon kunnen voeren. De aula van het Herman Jordan als een Tempel waar in de woorden van Mustafa Stitou ‘het hanige heilige woord stokt’ en ‘het eindvonnis wordt versnipperd’.
 

Bijdrage
Column

 


Darine schreef eerder:
Huiswerkbegeleiding De Toekomst

Henny schreef eerder:
Ongevraagd advies

Volgende artikel:
Some enchanted evening

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.