Muziekvereniging Dr. Engelhard: net effe anders...

16 september 2023
tekst: Evert Kok; foto's: Ellen Moens (boven), Wouter Beuzel (onder)

In Den Dolder heet de lokale muziekvereniging niet Crescendo of Excelsior, maar Dr. Engelhard. Anders dus, net als wat ze zijn. Van oorsprong een traditionele fanfare, maar inmiddels een open orkest waar alle soorten en maten muziekinstrumenten welkom zijn. Zo zijn er trompettisten, saxofonisten en bugelisten, maar ook klarinettisten, pianisten en accordeonisten. En voorop staat het met plezier muziek maken. In een sfeer waar iedereen zich prettig voelt en waar ruimte is voor ontwikkeling, experimenten en uitdaging.

De orkestleden bepalen samen zelf in welke muziek ze zin hebben en daarbij maakt het niet uit of dat nu iets klassieks, iets uit de top-40 of een guilty pleasure van iemand is, zolang ze er maar speelplezier uit halen. En gezongen wordt er soms ook. Als solist of als koortje in het orkest.

De dirigent is Hans Viezee en hij is al langere tijd met muziekvereniging Dr. Engelhard verbonden. Hij zorgt er onder andere voor dat de muziekpartijen 'op maat' gemaakt zijn, bij het componeren en arrangeren van stukken houdt hij rekening met de bezetting van het orkest en het speelniveau van de muzikant. En hij is ook niet wars van gewaagde keuzes en muzikale experimenten. Wie wel eens een dodenherdenking in Den Dolder heeft bijgewoond weet wat er bedoeld wordt. David Bowie, iets uit een opera of een eigen compositie? Zolang het maar in de sfeer van het moment past.

65 jaar en Dr. Engelhard
Hoe zit dat nou met die naam Dr. Engelhard? Even kort de historie. Voor de Tweede Wereldoorlog was er in Den Dolder een fanfare met de naam Excelsior. In deze turbulente periode is op enig moment Excelsior gestopt. In 1958 heeft de toenmalig geneesheer-directeur van de Willem Arntsz Hoeve middelen beschikbaar gesteld om instrumenten aan te schaffen. Zo kon er een nieuwe start gemaakt worden en sindsdien is ook zijn naam gekoppeld aan muziekvereniging Dr. Engelhard.
Stond daar 1958? Dan bestaat Muziekvereniging Dr. Engelhard in 2023 dus 65 jaar!

Open voor samenwerking op projectbasis
Muziekvereniging Dr. Engelhard staat open voor samenwerking in leuke projecten. Zo is er eerder in Theater De Kom in Nieuwegein samen met muziekvereniging KNA een concert begeleid rond Jacques Brel. In Zeist was er in het Torenlaan Theater een duo-concert samen met zangkoor Trevira2000.

Dus is er een club in Zeist die een leuk idee heeft voor een origineel samenwerkingsproject? Bijvoorbeeld een meezingconcert met liedjes van een bepaalde artiest/groep of het spelen van een filmsoundtrack? Zoek contact en wie weet ontstaat er iets moois!

Programma dit jaar
Wil je deze eigenzinnige muziekvereniging een keer zien/horen? In 2023 staan er nog meerdere optredens op het programma.

Om te beginnen is er op 6 oktober een concert in de Maria Christinakerk in Den Dolder. Het thema van het concert is 'Verhalen vertellen. Met en over muziek'. Tijdens dit concert worden de muziekstukken voorzien van het bijpassende verhaal. Het verhaal dat de muziek wil vertellen, maar ook het verhaal dat iemand uit het orkest bij dit werk heeft. Aanvang 20.00 uur.

Op 29 oktober speelt het orkest tijdens de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op begraafplaats 'het Stille Hofje' aan de Pleineslaan in Den Dolder. Aanvang 17.00 uur. Een sfeervolle bijeenkomst waar onder andere met muziek en gedichten stilgestaan wordt bij de overledenen van het afgelopen jaar.

En natuurlijk wordt zoals elk jaar de Sint muzikaal binnengehaald en de kerstsamenzang begeleid.

Stand van zaken: nieuwe muzikanten gezocht!
Net als veel andere verenigingen is ook Muziekvereniging Dr. Engelhard constant op zoek naar nieuwe muzikanten. Zo vertrekken jongeren die gaan studeren en zorgen verhuizingen voor natuurlijk verloop. En de achter ons liggende Corona-periode leverde ook niet bepaald een positieve bijdrage.

Dus spreekt het verhaal van Muziekvereniging Dr. Engelhard je aan heb je wat muzikale ervaring? Pak je instrument dan van de kapstok en ga meedoen. Heb je geen instrument meer of zit het oude onder de spinnenwebben? Ze hebben zelf verschillende instrumenten op voorraad dus misschien is daar iets voor je bij. In het orkest spelen overigens niet alleen mensen uit Den Dolder. Er zijn ook muzikanten uit Zeist, Soest, Amersfoort, Bosch en Duin, Bilthoven, Leusden en Nieuwegein.

Kom gerust langs op de vaste repetitieavond op donderdag in de Kameel (Dolderseweg 167A in Den Dolder). Ze repeteren dan van 19.30 - 21.30 uur. Als je er rond kwart over 7 bent, kun je bespreken hoe je mee kan doen. Na 21.30 uur binnenlopen kan ook. Als je vragen hebt, stuur een bericht naar info@mv-engelhard.nl. Ze kijken ernaar uit om je kennis te laten maken met deze muziekvereniging.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer culturele verenigingen:
Toneelgroep West-End

Meer over de naamgever:
Vergeten slachtoffers

Volgende aankondiging:
Boek & Film: De acht bergen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.