Toneelgroep West-End

2 september 2023
tekst: Daniël Claas; foto’s: Fred Manschot

Toneelgroep West-End: theater sinds 1971
In 1971 werd Toneelgroep West-End opgericht in Zeist-West. De naam is een knipoog naar zowel de plaats van oprichting, als ook naar de beroemde theaterbuurt in Londen. West-End maakt jaarlijks een grote theaterproductie. Sinds 1996 doen we dat in de Willem Pijperzaal in Theater Figi in Zeist. Ook eenakters horen bij de identiteit van West-End, bijvoorbeeld bij de Dag der Kunsten of het Baarns Eenakterfestival. Onder leiding van een gediplomeerd regisseur proberen de spelers het beste uit zichzelf en elkaar te halen, met als doel een zo professioneel mogelijke voorstelling te maken. Uiteraard met ontzettend veel spelplezier.

Nooit hetzelfde
Een voorstelling bij Toneelgroep West-End is nooit hetzelfde. De ene keer is het spannend. De andere keer is het droevig. En vaak valt er ook genoeg te lachen. Wat wel steeds hetzelfde blijft, is dat er voor iedere bezoeker altijd iets inzit. Daarom nodigen we onze trouwe kijkers en nieuw publiek ieder jaar van harte uit om naar onze voorstellingen te komen kijken. Behalve eenakters in de regio, zijn ook de jaarlijkse voorstellingen in Figi sinds 1996 niet meer weg te denken. De voorstelling staat ook dit jaar onder regie van Maike Pijnappel.

De West-End methode
Toneelgroep West-End werkt doorgaans met bestaande toneelstukken, geschreven door auteurs die garant staan voor kwaliteit. De eerste fase van het repetitieproces staat in het teken van kennismaking met het stuk en de karakters. Daarna volgt de rolverdeling en werken de spelers iedere week aan de scènes. Tegelijkertijd wordt ook de productie op touw gezet. Denk aan het decor, het licht, het geluid, de rekwisieten en de pr; alles wordt door de groep zelf gedaan.

Het geheim
Spelen! Dat is, kort door de bocht, misschien wel het belangrijkste 'geheim' van West-End. Iedereen wil spelen. Het is de reden waarom sommige spelers al zo lang lid zijn. Het is de reden waarom voor sommigen de maandagavond de leukste avond van de week is. Jazeker: de spelers komen naar de repetities om plezier te hebben met elkaar, om te lachen en te delen in elkaars verhalen, maar in de eerste plaats vooral om met elkaar toneel te spelen. Om samen te werken aan hetzelfde doel: een prachtige voorstelling op de planken brengen. We noemen het graag lokaal toneel van ‘professioneel amateurniveau’.

2024
De eerstvolgende voorstelling is op vrijdag 19 en zaterdag 20 april 2024 om 20.15 uur in de Willem Pijperzaal van Theater Figi in Zeist. We spelen dan twee keer een avondvullend stuk. Welk stuk dat is… dat leest u vanaf september op onze website: www.toneelgroepwest-end.nl.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer van Uit in Zeist: 
Bijzondere deuren gaan open: Open Monumentendagen

Meer over Uit in Zeist:
Uit in Zeist

Volgende bericht:
Wieke tot nu toe

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.