Bijzondere deuren gaan open: Open Monumentendagen

2 augustus 2023
tekst: Peter de la Mar

Op 9 en 10 september doet Zeist mee aan de Open Monumentendagen. Iedereen is dan welkom op locaties die soms maar zelden open zijn voor publiek.

Peter de la Mar heeft namens erfgoedkoepel Geheugen van Zeist het programma samengesteld: “Ik ben ontzettend blij met het gevarieerde aanbod. Van bekende toppers als Slot Zeist en de Oude Kerk tot verborgen parels als het Christiaan Huygenstheater of begraafplaats Het Stille Hofje.” In totaal doet een recordaantal van liefst 45 monumenten mee in Zeist, Austerlitz, Huis ter Heide en Den Dolder.

Peter is vanaf het voorjaar bezig met de organisatie: “Ik mag de kar nu voor het 5e jaar trekken. Het helpt dat monumenteneigenaren en -gebruikers mij inmiddels kennen en goede ervaringen met het weekend hebben opgedaan. Ik zoek altijd naar een gezamenlijk belang, waarbij ook ‘het monument’ er iets aan heeft om aan te haken. Meerdere deelnemers zien de Open Monumentendagen inmiddels als een soort open dag, waarop ze bezoekers ontvangen die anders waarschijnlijk niet over de drempel stappen. Tegelijkertijd wil ik voorkomen dat het programma steeds hetzelfde is. Daarom probeer ik elk jaar nieuwe plekken te verleiden om mee te doen. Dit jaar zijn bijvoorbeeld buitenplaats Oud Zandbergen en de voormalige zilverfabriek aan de Karpervijver voor het eerst te bezoeken.”

De Open Monumentendagen staan jaarlijks in het teken van een landelijk thema. Voor 2023 is gekozen voor ‘Levend Erfgoed’. Peter: “Met het thema kun je als organisatie vele kanten op. Denk bijvoorbeeld aan de beoefening van oude ambachten of aan de vrijwilligers die de historie van een locatie levend houden. Een goed voorbeeld vind ik ook de manier waarop de Evangelische Broedergemeente tegenwoordig aankijkt tegen haar eigen rol in het koloniale verleden. Erfgoed is immers geen statische werkelijkheid, maar iets waarover je levendige discussies kunt of zelfs moet blijven voeren.”

Met dank aan honderden vrijwilligers kun je bij veel monumenten bovendien genieten van allerlei activiteiten op het gebied van erfgoed en cultuur. “Er is echt van alles te doen: rondleidingen, exposities, optredens en nog veel meer. Ik ben ontzettend blij dat zoveel organisaties helpen om het weekend extra aan te kleden. Ook als je niet van monumenten houdt, wat ik me natuurlijk niet kan voorstellen, valt er volop te genieten“, zegt Peter met een glimlach.

Het volledige programma is te vinden op www.openmonumentendag.nl/zeist. Hier is vanaf eind augustus tevens een handig meeneemboekje te downloaden. Peter: “Het boekje kan dit jaar ook worden opgehaald bij onder meer de Publiekshal van de gemeente Zeist en Slot Zeist. Maar let op: er kunnen op het laatste moment nog wijzigingen in het programma nodig zijn. Check daarom kort van tevoren even de website. Daarop staat altijd het meest actuele overzicht.”

De Open Monumentendagen vinden plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september. Alle deelnemende monumenten zijn open van 11:00 tot 16:00 uur (tenzij anders aangegeven). De toegang is overal gratis. Je bent van harte welkom! Voor alle info: www.openmonumentendag.nl/zeist.

In Geheugen van Zeist zijn tien erfgoedorganisaties actief. Samen proberen zij de prachtige verhalen over de geschiedenis van Zeist en haar buurtschappen onder de aandacht te brengen. Onder meer via publicaties, rondleidingen, exposities, uitingen in de openbare ruimte en… de Open Monumentendagen.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Ewout deed vorig jaar mee aan de Monumentendag:
Buut

Ook Peter bezocht vorig jaar de Monumentendag:
Onderduikersruimte Bene Sita

Volgende bijdrage:
Carillon als thuis

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.