1 december 2018
tekst: Tristan Schram, foto: Margriet Schuring
Tristan Schram is student Liberal Arts Tussenjaar aan de Vrije Hogeschool in Zeist en dwarsloper. Dwarslopers vertellen verhalen en zoeken zo naar hun plek in de wereld.
Odysseus’ verhaal begint als hij wordt meegesleept in een oorlog waar hij eigenlijk niks mee te maken heeft. Als hij en zijn kameraden uiteindelijk als overwinnaars uit de strijd komen, begint Odysseus aan zijn grootste beproeving: de weg naar huis vinden. Onderweg komt hij vele monsterlijke verschijningen tegen, die bij elke ontmoeting vreselijker worden. Al het kennen en kunnen van Odysseus wordt continu getest op zijn weg naar huis. Na gelezen te hebben wat Odysseus allemaal is overkomen, vroeg ik me af hoe het nou komt dat een thuis zó belangrijk is en wat is thuis eigenlijk voor mij?
In het oude Griekenland hadden ze strenge normen en waarden over gastvrijheid. Het was belangrijk dat je wie er ook aan je deur klopte ontving in je huis, te eten en onderdak gaf: een tijdelijk thuis. Deze gastvrijheid is nu meestal bewaard voor de kring van hechte vrienden en familie. Als je nu bij een willekeurig huis aanklopt om te vragen naar een warme maaltijd omdat je zelf niks hebt, zal de deur waarschijnlijk niet voor je opengaan. Misschien is dat uit angst voor het onbekende: voor het idee dat je besmet raakt met de thuisloosheid van een ander.
Een thuis: een plek vol met warmte en liefde, de plek waar ik altijd op kan terugvallen en de veilige basis van waaruit ik mijn leven opbouw. Voor mij is thuis heel simpel en overal te vinden. In de kern is thuis een verzameling voor mij: mijn eigen verzameling van herinneringen die vaak zitten in kleine beeldjes en andere kleine hebbedingetjes. Hiermee verzamel ik sferen in mijn thuis. Ik verzamel de sferen van alle keren dat ik dolblij of doodongelukkig binnen kwam lopen. Ook is het belangrijk dat ik thuis een verzameling heb van mensen, graag verzamel ik fijne en warme mensen rond mij: mensen aan wie ik onvoorwaardelijk liefde kan geven en die zij ook aan mij kunnen geven.
Thuis is ook een verzameling van drempels die ik heb overwonnen. Om een plek tot mijn thuis te maken zal ik spannende en soms moeilijke nieuwe ervaringen hebben gehad die ene plek echt tot mijn thuis maken. Met deze verzamelingen kan ik eigenlijk overal een thuis rondom mij vinden en creëren. Op deze manier voelen nieuwe plekken vaak al snel als thuis.
Ik denk dat het voor Odysseus net iets ander ligt. Voor mij is mijn thuis altijd in zicht en bereik. Terwijl het voor Odysseus jaren niet meer dan een droom of een flintertje hoop was. Als Odysseus zijn sterke verlangen naar huis niet had gehad dan had hij nooit de wilskracht gehad om alle nachtmerries te doorstaan die de goden op hem afstuurden. Voor mij is het feit dat ik een plek heb die ik thuis kan noemen niet een reden om elke dag te vechten, maar eerder een goede basis van waaruit ik een zin om wakker te worden kan vinden en opbouwen.
Tristan Schram is student Liberal Arts Tussenjaar aan de Vrije Hogeschool in Zeist en dwarsloper. Dwarslopers vertellen verhalen en zoeken zo naar hun plek in de wereld.
De Vrije Hogeschool organiseert maandelijks een Dwarslopers Avond met lezingen, interviews en tafelgesprekken. Daarnaast vindt in maart 2019 het derde Dwarslopers Festival plaats.
Iedereen is van harte welkom dwarsloper te worden en naar de volgende Dwarslopers Avond op 13 december te komen. Voor meer informatie: www.dwarslopers.nl.