Overslaan en naar de inhoud gaan

Recept voor een goed leven

30 september 2018

1 oktober 2018
tekst en foto: Anke de Jong

“Wat is jouw recept voor een goed leven?” Die vraag wordt aan burgers, bedrijven en politiek gesteld rondom de Maaltijd van Zeist.

De Maaltijd van Zeist, in eerste instantie kon ik me niet zo goed voorstellen wat ik daar nou weer mee moest. Met elkaar eten en praten? En hoe dan? Om de samenleving te versterken? Allemaal mooie kreten, maar ik kon me nog niet zo voorstellen hoe dat er uit moest gaan zien. Hoe kun je nu voor alle burgers een goed leven bewerkstelligen? Ik zie in mijn werk veel ongelijkheid en schrijnende gevallen maar zie tegelijkertijd ook de rijkdom die in Zeist aanwezig is en de mooie initiatieven die er ontstaan.

Toch liet die eerste vraag me niet los en gaandeweg dacht ik er toch steeds over na wat dat recept in mijn ogen dan moest zijn. Aangezien ik wel van een potje koken hou, zal ik mijn recept geheel in stijl presenteren. Het is een recept voor een flinke hoeveelheid, zo kan iedereen die dat wil mee eten.

Men neme:

  • ruim voldoende sociale woningbouw
  • een flinke portie veiligheid
  • veel saamhorigheid
  • veel zorgzaamheid
  • veel enthousiasme
  • een aantal kleinschalige buurtinitiatieven
  • een snufje hulpverlening indien nodig

Bereiding
Zorg dat de sociale woningbouw in voldoende mate klaar staat. Een goede verhouding tussen sociale woningbouw en vrije sector is van groot belang voor het eindresultaat! Voeg een portie veiligheid toe en betrek daarbij nadrukkelijk de ervaringen en wensen van bewoners.

Voor de samenhang van smaken is het belangrijk dat je voldoende saamhorigheid en zorgzaamheid toevoegt. Ze werden lange tijd een beetje als ouderwetse groenten beschouwd maar ze zijn echt onmisbaar voor het gerecht. Zonder deze ingrediënten valt het gerecht uit elkaar, het zijn dus belangrijke bindmiddelen. Nog zo’n belangrijk bindmiddel is enthousiasme, onmisbaar voor een goed eindresultaat.

Mix al deze ingrediënten eerst goed door elkaar en voeg dan stap voor stap de kleinschalige buurtinitiatieven toe. Doe dat gedoseerd zodat alles goed de tijd krijgt om te mengen. Meng alles liefst met de hand, zo voel je beter of het goed door elkaar geroerd is en een goede samenhang heeft.

Als laatste kun je nog een snufje hulpverlening toevoegen indien dat nodig is, maar wees zuinig en proef steeds even of het nodig is. Teveel kan het gerecht namelijk te zwaar maken. Ook hiervoor geldt weer: een juiste verhouding is van groot belang.

Als alles goed gemengd is, doe het dan in een ovenschaal en bak het gerecht af. Controleer tussentijds steeds even of het niet te hard of te zacht gaat en proef even.

Als het gerecht klaar is, dien het dan op in mooie schalen en laat vooral iedereen ervan mee eten. Jong, oud, wel of geen werk, ziek of gezond, het gerecht moet voor iedereen zó smakelijk zijn dat we er meer van willen!

Ik zou zeggen: neem nog een hapje en eet smakelijk!

 

Column
Hagen (lezer)

Lijkt mij een prima recept, Anke!
Wat nu als jij die maaltijd niet klaar maakt, maar een regenteske kok waarbij klantgerichtheid ontbreekt bij zijn keukengerei? Buikpijn?

1 oktober 2018 Permalink
Willem de Bruin (lezer)

Ruim voldoende (sociale) woningbouw, is een prima idee voor in de Zeister heksenketel. Als dat niet in het buitengebied of op groene vlekken mag, waar dan? Liever de lucht in?
Ga voor een betere spreiding van draagkracht en draaglast in Zeist.
Kerckebosch laat zien dat nieuw en wat anders mixen dan we gewend zijn, verrassende smaken oplevert.

1 oktober 2018 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.