Bloemen moet je krijgen

6 januari 2020
tekst en foto: Ruud Vermaase

Ook de bloemwinkel in De Clomp, Bloemisterij Bloem, heeft een upgrade gekregen in haar nieuwe omgeving. Door er minimaal elke twee weken een verse bos te kopen, zorg ik dat bloemen altijd kleur geven aan onze huiskamer. ‘Geen cadeautje’, voegt de bloemist bij het overhandigen er na al die jaren nog steeds voor zekerheid aan toe. ‘Nee en ik hoef geen bonnetje’, is mijn vaste antwoord waarna we elkaar nog een fijn weekend wensen.

Uit de oude bos in de vaas selecteert A. survivors die ze kort knipt en in een borrelglaasje met een laagje water her en der in de kamer een tweede kans geeft. Als ik haar daarmee bezig zie, hoor ik altijd de harmonieën van Crosby, Stills, Nash & Young en geeft mij dat een gelukkig gevoel.

‘Koop jij altijd bloemen?’ Nooit krijg ik bijval van een vriend, collega of verre kennis. Iedere man verklaart mij voor gek of uitslover. Een collega maakte me ooit zelfs uit voor slijmbal. ‘Ieder weekend met een bos bloemen aan komen draven, bah!’

Over het algemeen koop ik mijn bos als laatste van de weekendinkopen, hou ze ondersteboven laag aan de grond en werp hem in de achterbak. Hopend om geen bekenden tegen te kopen die steevast roepen: ‘Hé Ruud, goedmakertje?’ Na al die jaren heb ik nog steeds geen gevat antwoord. Een andere vraag waar ik geen antwoord op heb is: ‘wat geef je dán als je iets goed te maken hebt’. Ik weet het niet.

Vrouwen stoten hun man altijd aan, ‘neem een voorbeeld aan die Ruud’. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar? Maar ik zie zo’n man dan ineenkrimpen. Er zit een soort gêne aan het kopen van bloemen, lijkt het. Dat heb ik daarentegen bij het kopen van de Telegraaf of een e-bike, daar hebben die mannen dan weer geen moeite mee. Maar wat ik het meest sneu vind, is het kopen van bloemen voor jezelf. Bloemen moet je kríjgen, net zoals dure luchtjes en happy socks.

En er zit een voordeeltje aan. De meeste vrienden die we uitnodigen voor een dinertje weten dat er altijd bloemen op tafel staan en kopen als alternatief een goede fles wijn of een doosje overheerlijke bonbons. Daar heb ík weer wat aan…

 

Volgende column: "Stoere voetbalmannen"
Ruud schreef ook: Treinramp met Kerst

 

Bijdrage: 

Reacties

Bloemen koop ik omdat ze mooi zijn, sfeer maken. Ik word er blij van!

Leuk geschreven, en een mooi onderwerp. Verse bloemen verrijken de ruimte zoals niets anders dat kan.
Toen ik kleine kinderen had, zorgde ik altijd voor bloemen. Maar dan uit de eigen tuin. Desnoods in de winter wat decoratieve takken. Want verreweg de meeste bloemen worden met veel gif geteeld. Erger en meer gif dan er op voedsel toegestaan is.
In de winter komen veel bloemen uit Afrika, en daar worden giffen gebruikt die hier verboden zijn. Terwijl de bescherming van de werknemers juist minder is.
In het dagelijkse bewustzijn is het misschien ver weg, maar we leven in een tijd van ongeëvenaard uitsterven van planten en dieren. Nu. En in Nederland zelfs nog erger dan in de Amazone.
Dus als je bloemen geeft, zit er meteen een afschuwelijk kadootje aan vast voor je kleinkinderen. Tenzij je biologische bloemen koopt of iets uit je eigen tuin haalt. Maar helaas, omdat bijna niemand er over nadenkt, zijn er nog maar weinig verkooppunten van biologische bloemen. In de winter sowieso niet, maar je kunt wel hier en daar, of online, biologische bloembollen kopen die je zelf warm kunt opkweken.
In de zomer kun je biologische boeketten laten bezorgen van de Bijenakker in Bunnik, Bloemkracht8, of zoeken op duurzame bloemist of biologische bloemen. Dat is een kado aan de bijen en vlinders, en aan je liefste, en aan je kleinkinderen.

Ik ben het er niet mee eens dat je bloemen moet krijgen, hoezo is dat sneu? Ik koop bloemen voor mezelf omdat ik dat leuk vind net zoals parfum of een boek. Ik voel het verschil niet zo.

Had op FB ook al een reactie gegeven:

"Maar wat ik het meest sneu vind, is het kopen van bloemen voor jezelf. Bloemen moet je kríjgen, net zoals dure luchtjes en happy socks"

Wat een oudbollige gedachte

Ik denk dat de bloemist hier ook niet blij van wordt. Je koopt gewoon bloemen omdat je er blij van wordt en ze mooi vindt. Of voor een ander of voor jezelf.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.