Schumann Quartett viert vitaal feest rond 100 jaar omroep

2 juli 2023
tekst: Tia Schutrups; foto boven: Harald Hoffmann; foto’s onder: Irina Kovalev, Bernd von Jutrczenka

Dit jaar wordt het 100-jarig bestaan van de omroep gevierd. De Zeister Muziekdagen en NPO Klassiek doen dat met een concert van het avontuurlijke Duitse Schumann Quartett, in een programma met werken die 100 jaar geleden het licht zagen. De werken kónden niet verschillender zijn: experiment, individualiteit en onderscheid spelen de boventoon. Te horen zijn componisten als Hindemith, Berg, Janáček, Schulhoff en Copland. Het Schumann Quartett bestaat uit de broers Erik, Ken (viool) en Mark Schumann (cello), en Veit Hertenstein (altviool).

Programma:
Leoš Janáček – Strijkkwartet nr. 1, 'Kreutzersonate' | Paul Hindemith – Minimax | Alban Berg – Strijkkwartet nr. 3 | | Erwin Schulhoff – Fünf Stücke | Aaron Copland – 'Movement' voor strijkkwartet

In 1923 gingen in veel Europese landen de eerste omroepen de ether in, een mijlpaal voor de wereldwijde verspreiding van muziek. 100 Jaar later duikt het Schumann Quartett diep in de geschiedenis van het strijkkwartet. De werken die door Hindemith, Berg, Janáček, Schulhoff en Copland rond 1923 gecomponeerd werden zijn zeer verschillend, en belichamen een tijdperk dat de poorten opent voor experiment, individualiteit en onderscheidend vermogen. Dit programma past daarom perfect bij het Schumann Quartett: geen platgetreden paden, want niets gewaagd is niets gewonnen. "Een werk ontwikkelt zich pas echt in een live uitvoering," aldus het kwartet. "Dat is 'het echte werk', omdat we zelf nooit weten wat er gaat gebeuren. Op het podium verdwijnt alle imitatie en word je automatisch eerlijk tegenover jezelf."

De drie broers Erik, Ken en Mark spelen al samen sinds hun vroegste jeugd - en inmiddels maakt altviolist Veit Hertenstein het kwartet compleet. De openheid en nieuwsgierigheid van het kwartet zijn wellicht het resultaat van de invloed die docenten als Eberhard Feltz, het Alban Berg Quartet of partners als Menahem Pressler op het kwartet hebben uitgeoefend. Musici als klarinettisten Sharon Kam en Jörg Widmann, pianisten Fabian Müller en Anna Vinnitskaya, en sopraan Anna Lucia Richter spelen regelmatig samen met het kwartet.

"Vuur en energie. Het Schumann Quartett speelt verbluffend goed [...] zonder twijfel een van de allerbeste formaties onder de huidige overvloed aan kwartetten, [...] met sprankelende virtuositeit en een bereidheid om te verbazen"
Süddeutsche Zeitung

Overige highlights Zomerfestival Zeister Muziekdagen
Op het programma van de Zeister Muziekdagen 2023 staat verder het aangrijpende Ich weiß bestimmt, ich werd' dich wiederseh'n met Holocaust-overlevende Éva Fahidi en de jonge sterbariton Benjamin Appl, op zaterdag 19 augustus. Op dinsdag 22 augustus betreedt een keur aan Oekraïense musici het podium, waaronder de pianiste Olga Zado en de jonge cellist Aleksej Sjadrin. Veelzijdig violist Tim Kliphuis treedt met zijn Sextet op met 'gypsy jazz' in The Art of Improvisation op woensdag 23 augustus.

Al deze concerten vinden plaats in de prachtige Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente, thuisbasis van de Zeister Muziekdagen.

Programma Zomerfestival
za 12 augustus 20.15 – Quatuor Van Kuijk | Christian Rivet gitaar
di 15 augustus 20.15 - Schumann Quartett
wo 16 augustus 16.00 – Familieconcert Gong en de vier neuzen | Oorkaan
do 17 augustus 20.15 - Marmen Quartet | Viride Kwartet
za 19 augustus 20.15 uur - Éva Fahidi verteller | Benjamin Appl bariton | Daan Boertien piano | Viride Kwartet
zo 20 augustus 11.00 - Stefano Bruno cello | Daniël Kramer piano
di 22 augustus 20.15 uur - Musici Oekraïne
wo 23 augustus 20.15 uur – Tim Kliphuis Sextet
do 24 augustus 20.15 uur – Jerusalem Quartet
vr 25 augustus 16.30 uur – Slotconcert deelnemers masterclasses
za 26 augustus 20.15 uur – Jerusalem Quartet | Viride Kwartet

Het complete programma is te vinden op www.zeistermuziekdagen.nl

Schumann Quartett viert 100 jaar omroep
Zeister Muziekdagen 2023
Dinsdag 15 augustus, 20.15 uur
Grote Kerkzaal Evangelische Broedergemeente, Zeist
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Hier vindt het concert plaats:
Kerk Broedergemeente

Meer over de omroep:
De waarde van een onafhankelijke lokale omroep

Volgende bericht:
Vocking, Veteranen en Conimex

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.