Wielrennen in Zeist

4 december 2021
tekst en foto: Henk Martens

Nu ik als gewone supporter van het voetbal niet bij een wedstrijdje kan gaan kijken, kwam ik op het idee: laat ik eens een keer over het wielrennen schrijven.

Het Stadion
Nu is Het Stadion een Utrechtse wielrenvereniging, maar er zijn best wat Zeistenaars verbonden met Het Stadion. De club is opgericht in 1936 door onder andere de Zeistenaren Jan Fresen en Huib de Jong. Het Stadion is ontstaan door leden die het niet zo zagen zitten bij de andere Utrechtse Wielrenvereniging ‘de Volharding’. Misschien zijn er nog mensen die Café de Man kennen in Austerlitz, dat was in de jaren vijftig het clubhuis. Café de Man is nu het Dierentehuis Zeist aan de Woudenbergseweg. Het Stadion deed veel in Austerlitz.

Zeker een bekende wielrenner uit de regio was onze Zeistenaar Arie Veenendaal, de man die vele wedstrijden won, een super-sprinter, maar ook de man die later op de tv bekend maakte dat hij weleens doping had gebruikt. Er waren meer renners uit Zeist: Jan Moesker, Dirk van Stroe, Peter van Leeuwen, Emiel Meijers, Peter Haaksman, Willem Koetsveld, Paul Haaksman, Henny Goossen, Arie de Bruin, Jack van ’t Pad en niet te vergeten Herman (Hampie) Smit, profwielrenner. Hij won drie keer een bronzen medaille bij het Nederlands Kampioenschap op de baan. Hij was ook liefhebber van de hometrainer. Het ‘wonder van Zeist’ presteerde het om, omringd door dolle supporters, 36 uur op de fiets door te brengen. Dat gebeurde toen allemaal in de nachtclub “Pinoccio“.

Pinoccio
Pinoccio was in de periode 1985 – 1992, toen nog “Bar-dancing Pinoccio”, populair onder Amerikaanse militairen die gestationeerd waren op vliegbasis Soesterberg en Zeistenaren die soul, r&b en hiphop wel konden waarderen.

Met eigenaar Frits en Rina van Soest, het getrouwde stel, samen achter de bar. Hampie kon zijn record doen omdat zijn vader een snackbar had naast Pinoccio.

Hampie Smit
Herman 'Hampie' Smit is geboren op 28 december 1952 in Zeist. Hij heeft een proflicentie gehad in 1978 - 1980 en hij reed voor sponsor Grootvlees Hensbergen - Cyclorama. In 1978 werd hij 3e bij het baanwielrennen bij de NK achtervolging en sprint. Dit lag wellicht minder aan de kwaliteit van de renner en meer aan het feit dat er maar drie deelnemers waren op deze disciplines. In het verslag van het NK beroepsrenners 1979 wordt een duidelijke kwalificatie gegeven over de wielerprestaties van Herman: "Zoals altijd werd de rij der kanslozen, de lossers van het eerste uur, opnieuw ingeluid door de Zeistenaar Herman Smit. Telkens komt hij aan de start, een pure liefhebber, die er dolgraag bij is, maar die bij voorbaat weet dat zijn avontuur geen lang leven is beschoren”. Hij zou kok van beroep zijn en ik hoop dat hij daar meer mee verdiende dan met wielrennen.

Toen Smit eens werd gevraagd wat voor bevrediging hij uit dit soort masochistische optredens putte, zei hij: “Het gaat mij erom zoveel mogelijk reclame te maken voor mijn sponsor.” Dat was een groothandel in vlees en ik vraag me af of die het destijds in hun omzetcijfers hebben gemerkt.

Hij heeft al met al een record op zijn naam staan, dat weer wel. Overigens was hij een fijne en sympathieke vent. Wie kan mij helpen aan verdere informatie over Herman (Hampie) Smit?

Jan Haaksman
ls er één iemand binnen de vereniging Het Stadion” een grote meneer is , dan is het Jan Haaksman. Tijdens de KNWU verenigingsdag in 2006 werd Jan Haaksman vrijwilliger van het jaar. Hij werd dit door het 30 jaar lang organiseren van de criteriums van Zeist en Austerlitz, omdat hij de veldrijders en de jeugd traint, omdat hij de veldritcompetitie organiseert en omdat hij zelfs een scholenproject opgezet heeft. En dan niet te vergeten dat Jan met zijn hoge leeftijd (78) nog steeds actief is met het trainen van jeugd en organisator is van de Wintercompetitie. Het Stadion mag wel heel blij zijn met zo’n Erelid, dat al meer dan 52 jaar lid is.
 

Bijdrage: 

Reacties

Heel mooi geschreven het verhaal over het wielrennen in Zeist ,best fijn om zo af en toe een schouder klopje te mogen ontvangen ,ook ben ik blij met de geplaatste foto waar ik Jan /vader/opa Peter en Paul zonen en Max en Jesse onze 2 kleinzoons opstaan ,maar helaas wie kan nu weten waarom deze er zo in staat .
Hier staat dus een trotse Pa ,Opa met zijn kleinzoons die ook besmet zijn met het wielren virus .

Wat een mooi verhaal mr. Martens om de geschiedenis van het stadion te lezen.

Mooi beschreven Henk, over Hampie Smit, de blonde pijl alias John ten Have en zijn jeugdvriend Piet de Jong, beide leden van het Stadion geweest. We zijn een paar jaar terug bij Hampie op bezoek geweest toen Hampie 65 werd. Hij vertoeft in het hoge noorden.
Voor meer informatie moet je bij de blonde pijl zijn, meneer Marten. Genoten van het lezen van je column!

Beste Vriend John, maar het blijf voor mij nog steeds de grote vraag: leeft Hampie nog en waar woont hij dan, want het is wel een beetje onduidelijk: "hij woont in het hoge noorden".

Nou Henk. Ik ben samen met Piet de jong naar Hampie geweest toen hij 50 werd. Hij woonde toen in Blauwhuus in Friesland. Het was een verrassing bezoek. Hij was toevallig net weer vader geworden. Was leuk hem te zien maar het is bij dat 1e contact gebleven. Verder informatie hoe het met hem gaat ontbreekt mij ook. Groet John

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.