Vertelcafé Zeist: het Rampjaar 1672

19 november 2022
tekst: Ronald van Gemeren

Op zaterdagavond 10 december organiseert het Wereldwijd Vertelcafé Zeist weer een unieke vertelavond in het Torenlaan Theater. Het belooft een prachtige avond te worden met de mooiste (winter)verhalen. Met deze verhalen kunnen we ons goed gaan voorbereiden op de komende kou met de kachel op een lager pitje. Het levert een warm hart op!

Maar niet alleen nu ‘vrezen’ we koude dagen; in 1672 waren de inwoners van Zeist (en in heel de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) radeloos, reddeloos en redeloos. Een oorlog was onontkoombaar, de Fransen rukten op, de Engelse vloot voer de Noordzee over, Bisschop Bommen Berend uit het naburige Duitsland viel de oostelijke Nederlanden aan. Zeist was toen nog maar een gehucht van 28 woninkjes en toch speelde het een grote rol in de Europese politiek. Pieter den Bieman vertelt over deze spannende periode in Zeist en trekt lijnen naar de huidige actualiteit.

En ja…… wat hebben het Rampjaar 1672 in Zeist en de mooiste (winter)verhalen met elkaar te maken? Kom dat op zaterdag 10 december ontdekken tijdens het laatste Wereldwijd Vertelcafé Zeist van dit jaar. De avond begint om 20 uur en duurt tot ongeveer 22.15 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is zoals gebruikelijk bij bijna alle culturele evenementen van Stichting CultuurZeist volledig gratis. Wel houden we aan het einde van de avond een geheel vrijblijvende collecte om volgende vertelcafé’s mogelijk te maken. Zie voor de meest actuele informatie www.cultuurzeist.nl

Op de foto: het kasteel Blikkenburg te Zeist dat in 1672 door de Fransen werd geplunderd en verwoest.

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over het vertelcafé:
Wereldwijd Vertel Café weer open

Meer over CultuurZeist:
CultuurZeist

Volgende artikel:
Bedankdag bewonerscommissies

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.