Wereldwijd Vertelcafé Zeist weer open

15 augustus 2021
tekst: Steven Spaargaren, foto: Ellis Plokker

Het Wereldwijd Vertelcafé Zeist is vanaf vrijdag 10 september 2021 weer open. Zes keer per jaar verzorgt het Vertelcafé een avondvullend programma in het Torenlaan Theater. Op zo’n avond treden vijf à zes vertellers op met tussendoor een muzikaal intermezzo. Nu de coronacrisis ten einde loopt, kan het Vertelcafé gelukkig weer doorgaan met een beperkt aantal bezoekers.

Ik lees een artikel in de Nieuwsbode van 4 augustus 2021 van de hand van Ellis Plokker, met als kop: Luisteraars weer welkom in Vertelcafé. Verhalen verbinden mensen. Met een mooie foto van medeoprichter Ronald van Gemeren vlakbij de ingang van Het Slot. Zo’n zes jaar geleden heeft hij samen met Esther Kornalijnslijper het Vertelcafé Zeist georganiseerd. Zij heeft de Vertelkring Zeist opgericht.

In het artikel vertelt hij over zijn passie voor het vertellen van verhalen: "we gaan er van uit dat die verhalen niet langer dan een kwartier duren. De verhalen die verteld worden, zijn heel verschillend: sprookjes, surrealistische of waargebeurde verhalen. Soms is er een thema zoals vakantie."  

“We streven ernaar dat bezoekers zich welkom voelen bij het Vertelcafé. Daarom vragen we hen zich eerst kort voor te stellen aan hun buren links en rechts. Verhalen verbinden mensen en maken soms iets los bij de bezoekers. Dat willen ze graag delen.” Juist het napraten met elkaar werkt verbindend en is een belangrijk onderdeel van het Vertelcafé.

"De vertellers uit Zeist en omgeving oefenen het vertellen van hun verhaal thuis en tijdens bijeenkomsten van de Zeister Vertelkring."

Op dit moment zijn de meeste leden van de Vertelkring Zeist 50-plussers. "Jongeren zijn meer dan welkom om hun verhaal te komen vertellen". Een verjonging van de mensen die een verhaal vertellen, dat ziet Ronald van Gemeren als iets belangrijks. 

Ik lees in het artikel dat voor deze avond reserveren nodig is. De toegang is gratis: aan het einde van de avond wordt een collecte gehouden. De afgelopen maanden hebben vertellers hun verhalen opgenomen en uitgezonden via Slotstad TV. Dat heeft tijdens de lockdown-periode geholpen. Nu kan het Vertelcafé met een beperkt aantal bezoekers weer fysiek doorgaan. 

Al een aantal jaren volg ik het Wereldwijd Vertelcafé in het Torenlaan Theater in Zeist. Je wordt geïnspireerd met nieuwe ideeën van mensen. Open jezelf voor nieuwe ontwikkelingen op het terrein  van psychologie tot sociologie. Allerlei verhalen komen aan bod: van heel dichtbij tot wereldwijd. Er zijn diverse processen in de samenleving die interessant zijn. Laat je verrassen en inspireren door de verhalen die verteld worden in het Wereldwijd Vertelcafé in Zeist.

Ik kan het van harte aanbevelen!   

Meer informatie en reserveren bij www.cultuurzeist.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Steven schreef eerder:
Viering bij Wereldwinkel Zeist

Meer over het Vertelcafé:
Vertelcafé Zeist bestaat vijf jaar

Volgende bijdrage:
De mooiste foto van: Emely Dekkers

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.