Viering bij Wereldwinkel Zeist

9 juli 2021
tekst: Steven Spaargaren; foto: Mel Boas

De Wereldwinkel Zeist bestaat vijftig jaar. Burgemeester Koos Janssen kwam de verjaardag meevieren met vrijwilligers en bestuur. Cor Doelwijt bood namens de Fairtrade Werkgroep en de Wereldwinkel de nieuwe vlag aan de burgemeester aan, die hem hees voor de deur. De Wereldwinkel is enige tijd geleden verhuisd naar 1e Hogeweg 166 in Zeist. Wat gebeurde er nog meer bij die viering in juni van dit jaar?

Ik lees in een artikel in de Nieuwsbode van 30 juni met als titel: Nieuwe vlag voor Wereldwinkel Zeist. Voorzitter van de Wereldwinkel Aart Meijer spreekt in zijn speech de hoop uit dat de inwoners van Zeist de Wereldwinkel weer snel weten te vinden met hernieuwde kooplust. “We zijn weer open na de lockdown. Onze verkopen zijn nog niet op het oude niveau. De Wereldwinkel Zeist heeft, net als veel detailhandel, het afgelopen jaar met verlies gedraaid, maar wij blijven duurzame, authentieke producten verkopen met eerlijke marges voor de producenten.”

Het doel is de ontwikkelingslanden te helpen met het opbouwen van een eerlijke, gelijkwaardige handel door de afzet van authentieke producten te stimuleren. Op dit moment zijn er ongeveer vierhonderd Wereldwinkels in Nederland. De Wereldwinkel Zeist was in 1970 de tweede winkel van zijn soort in Nederland. Op 1 april 1969 werd de eerste wereldwinkel in Breukelen geopend.

Bij het artikel staat een typerende foto met alle vrijwilligers. Ik zie vooral veel vrouwen met een bepaalde leeftijd. Ik zie geen jongeren. In grote steden als Utrecht zijn veel jongeren actief op diverse terreinen. Dit gaat ook in Zeist hopelijk gebeuren: jongeren hebben de toekomst. Je zoekt een bepaald soort jongeren die over de wereld nadenken. In steeds meer gemeenten vervullen jongeren hun Maatschappelijke dienstplicht: voor zowel jongens als meisjes. Dingen doen die ze niet gewend zijn. Zoek 1-2 jongeren van 16 tot 30 jaar. Meer informatie bij de Vrijwilligerscentrale Zeist. Gewoon doen!

Koos Janssen stemt in om de komende twee jaar op te treden als Fairtrade ambassadeur binnen de gemeente. Hierna zal hij in samenspraak met de werkgroep iemand anders zoeken binnen de gemeente. Hopelijk leidt dat tot meer ambassadeurs (bestuursleden) bij de werkgroep. Schakel hem in bij het zoeken naar jongeren die hun Maatschappelijke dienstplicht gaan vervullen.

Wat me opvalt bij het artikel is het afsluitende bericht Havelaar, The Musical. Tijdens de Week van de Duurzaamheid in oktober wordt eenmalig Havelaar, The Musical opgevoerd in Figi. Deze musical is geschreven ter ere van de 200ste geboortedag van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli, de schrijver van Max Havelaar.
Dit lijkt mij een goed idee. Ga dit verder uitwerken. Zorg dat het een succesvolle opvoering wordt. Dat de Wereldwinkel weer het middelpunt gaat worden, Dat talloze mensen tevreden rond kijken. Mogelijk zijn hier ook jongeren bij te betrekken. Schakel ze in en zoek jonge ouders bij duurzaamheid. Zo komt de verjonging op gang en dat heeft de Wereldwinkel nodig.
 

Bijdrage: 

 


Steven schreef eerder:
Wisselwerking tussen Wereldwinkel en Fairtrade Werkgroep

Meer over de wereldwinkel:
Luister naar je hart

Volgende artikel:
Lobbus 2021 gaat door!

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.