12 oktober 2022
tekst: Hanny Roelofsen; foto’s: Roy Luca
Vlak voor de verkiezingen interviewde Zeistermagazine de lijsttrekkers van de Zeister partijen. Nu zijn de andere raadsleden aan de beurt. Wat beweegt hen, en wat speelt er in de gemeenteraad? Hanny Roelofsen (Seyst.Nu) bijt de spits af.
Wat heeft je gemotiveerd om de Zeister politiek in te gaan?
Toen mijn echtgenoot en ik 4 jaar geleden op de Voorheuvel gingen wonen, was het centrum rond het Emmaplein afgesloten voor autoverkeer. Een ingrijpende én kostbare verandering. Een half jaar later werd de oude situatie hersteld. Hoor eens, we hebben het hier wel over gemeenschapsgeld. Daar smijt je niet mee. Waar waren de verkeersdeskundigen? Hoe kan het dat men de plank zo mis geslagen heeft? Dat was voor mij de eerste aanzet om mij eens flink tegen Zeist aan te gaan bemoeien, met het hart op de juiste plaats.
Hoe is het eerste half jaar van je raadslidmaatschap je bevallen?
Heel goed, ik heb veel geleerd, met dank aan de gemeente die haar raadsleden faciliteert met trainingen en informatiebijeenkomsten. Maar uiteraard is het vooral learning on the job, zoals tijdens het werkbezoek van afgelopen vrijdag aan de wijk Vollenhove, waar de raad bijgepraat werd over de buurtaanpak “Vollenhove Vooruit”. Daarna een gezamenlijke wandeling door de wijk, waar ik zoveel mooie en kansrijke ontwikkelplekken heb gezien. Een locatie fysiek bezoeken vind ik heel waardevol omdat het vraagstuk of voorstel dan echt gaat leven.
Met welke onderwerpen en thema’s heb jij je tot nu toe vooral bezig gehouden?
Ik maak me hard voor senioren die willen doorstromen naar een kleinere, meer toekomstbestendige woning, maar tegengehouden worden door significante huurverhoging. Daarmee stagneert dit proces terwijl juist doorstroming maakt dat grotere woningen beschikbaar komen voor gezinnen, die op hun beurt weer een starterswoning achterlaten.
In mijn betoog tijdens de Algemene Beschouwingen over de Begroting 2023 heb ik bij het College de vraag neergelegd hoeveel mensen het daadwerkelijk wordt aangeboden door te stromen.
Daarnaast veiligheid: een basisbehoefte maar zo belangrijk. Het gevoel van zekerheid voor inwoner én handhaver. Ook hier heb ik tijdens de Algemene Beschouwingen over gesproken en vragen over de inzet van BOA’s gesteld. In Vollenhove is inmiddels met succes een extra buurt-BOA ingezet.
Maar daar blijft het niet bij. Omdat ik deze zomer tot fractievoorzitter ben benoemd, heb ik mezelf daarnaast ook de taak opgelegd een helicopterview te houden.
Kun je iets bijzonders noemen dat je is opgevallen of wat je hebt meegemaakt in het raadswerk?
Wat ik als heel positief ervaar is de prettige samenwerking tussen de partijen. Ook al verschillen de meningen, we gaan respectvol met elkaar om. Ik ben beginnend raadslid, zoals bekend. De meer doorgewinterde collega’s hebben mij vanaf het begin hulp aangeboden. Daar word ik blij van en het maakt me sterker.
Wat speelt er op dit moment actueel in de raad? Hoe sta jij daar in?
Het bouwen van woningen is iets wat hoog op het prioriteitenlijstje staat. Zeist is een mooie, groene gemeente waar ik zuinig op ben. Woningbouw absoluut, maar wel daar waar het mogelijk is, en betaalbaar. Het gebied rondom Station Driebergen-Zeist is een mooi voorbeeld van waar hoogbouw geen probleem hoeft te zijn. Voor de nieuwe bewoners is een duurzame OV-verbinding aanwezig. Ook hier vind ik het belangrijk dat de natuurwaarden van de omgeving gerespecteerd worden. Het concept van Kerckebosch is een prachtig voorbeeld van bouwen in, en met behoud van, groen.
Het omkatten van lege winkel- en kantoorpanden naar woningen zie ik ook als een bijdrage aan het oplossen van het woningentekort.
Hoe combineer je het raadswerk met je andere activiteiten?
Ik heb er heel zorgvuldig en goed over nagedacht voor ik de raad in ging. Je bent een gekozen volksvertegenwoordiger en krijgt het vertrouwen van de mensen die op je gestemd hebben om het goede te doen, het algemeen belang van alle inwoners te dienen en Zeist mooier te maken. Dat vraagt inzet, tijd en lef. En volledige focus. Het is in mijn ogen niet iets dat je ”er zomaar even bij doet”. Dat vraagt dus om keuzes te maken en in maart, vooruitlopend op de verkiezingen, heb ik mijn arbeidsovereenkomst op de Hogeschool Utrecht ingekrompen naar 3 dagen per week.
Hoe onderhoud je contact met je kiezers en je achterban in Zeist?
Het liefst via persoonlijke benadering, gesprekken met inwoners tijdens werkbezoeken, het Politiek Spreekuur en gewoon op straat. Daarnaast willen we als fractie reguliere contactmomenten opzetten met inwoners om zo te horen wat er in de wijk, buurt, straat speelt.
Waar ga je je de komende tijd hard voor maken in de raad?
Participatie is voor mij verbonden met democratie. Zonder communicatie met alle belanghebbenden krijg je geen gelukkige community. Daarnaast heeft lastenverzwaring versus bestaanszekerheid mijn aandacht. Seyst.Nu is een lokale partij die het belang van onze Zeister inwoners en ondernemers dient. Ik maak mij dan ook zorgen over de landelijke ontwikkelingen in de zorg. Veel structuurdiscussies, en meer inzet op regionalisering. Dat holt de lokale democratie uit en ondermijnt de autonomie van de raad, zeker die van lokale partijen. Zorg en welzijn is een van de grootste kostenposten in onze begroting. Onze inwoners verdienen kwalitatief goede zorg én zonder grip kunnen wij onvoldoende op de kosten sturen met als risico dat de lasten omhoog gaan. Onacceptabel.
Meer over Seyst.Nu: Lijsttrekker Seyst.Nu: Roy Luca |
Meer over de Algemene Beschouwingen: Maatwerk of praatwerk |
Volgende column: Fitness |
Artikelen van Seyst.Nu
Wat mij steeds weer opvalt in de stukken die het Zeistermagazine schrijft is dat de naam van de politieke partij Seyst.Nu verkeerd wordt geschreven. Seyst.Nu is met de hoodletter N en niet met een kleine letter n.
Als Seyst.Nu staat men ingeschreven bij de KvK.