Goede vibe bij Patria Vrouwen 1

17 september 2023
tekst en foto’s: René Scheffer

Belofte maakt schuld. Eind mei zei iemand tegen me: “Je schrijft altijd maar over mannenvoetbal, kom eens naar Patria Vrouwen 1”. Ja, waarom ook niet? Er zijn meer verenigingen met vrouwenvoetbal in Zeist, maar nu dus naar Patria. Als ik het gevoel over mijn bezoek in de avond van 7 september moet samenvatten dan is het “een leuk stel meiden”. 

Het was geen straf. Mooie zomeravond, 24 graden. Eerst passeer ik FZO. Daar kom ik ook graag. Ik zie daar de FZO meisjes onder 17 en later de heren selectie 1/2 trainen. Dan door naar Patria. Mijn komst had ik al aangekondigd. Trainer Alfons Koster spreekt de “meiden” toe. De training begint. De meiden zijn afgeleid door mijn aanwezigheid. Zeker als een van de meiden in de gaten krijgt dat ik een TikTokker ben. Ja wat zijn het eigenlijk: dames, vrouwen of meiden? Ik hou het toch op meiden. De meesten lijken me 17 tot 22. 

“Deze meneer maakt een reportage voor het Zeistermagazine, doe net of hij er niet is, en nu trainen!”, zegt de trainer. Daar zit ik dan, alleen in de dug-out met allemaal kleurige handtasjes en trainingstassen. Ik ga maar even wandelen naar de kantine van Patria. Afstand nemen, hen niet weer afleiden.

Ik kom steeds meer te weten over dit team. Vorig jaar speelden ze in een combinatieteam met SVO Kromme Rijnstreek. Maar toen bleek dat er dit seizoen genoeg meiden waren om een Zeister team te vormen splitste de groep zich weer af. Als het team niet compleet is, kan men soms putten uit het Patria team “Krachtvrouwen”, meisjes/vrouwen van meest Marokkaans-Nederlandse afkomst. Bij de kantine tref ik Coco Fares, de trouwe trainer van Patria heren, die alles en iedereen bij elkaar houdt. Daarna ook Piet Baauw, de voorzitter van Patria. Hij is positief over de groei van de vereniging en de sfeer. Ook de verhouding met FZO wordt beter. De kwestie rond de mogelijk gezamenlijke kantine zit, na het voorlopig afblazen van de fusie tussen SV Zeist en FZO, nu in een vacuüm. Tja, mijmer ik. Ik zit niet meer bij de gemeente maar zou ook niet weten wat hiermee aan te moeten.

Terug weer naar de meiden. Ik zie dat ze serieus trainen. Een enkeling loopt tegen haar grenzen aan qua conditie. Niet raar, begin september. Na een uur is het afgelopen. Gezellige maar ook serieuze meiden. Ze trainen op maandag en donderdag. Ze hebben zin in de competitie, de vijfde klasse met tegenstanders uit Utrecht, Driebergen, Odijk en omgeving. Ze gaan zo te zien goed met elkaar om. Ze werken of studeren of beide. De ene zit in de Kinderopvang en vindt het apart dat ik hun CAO tot in detail ken. Maar ja, mijn echtgenote zit ook in die CAO, dus voor 50 procent ook “mijn geld”. Twee kennen elkaar van Stedin en een ander zit op de PABO. Ze hangen nog heel even om me heen en ik heb er (zie ik thuis) weer zes Tiktok-volgers bij. 

Ik kan niet wachten tot 23 september, benieuwd naar het eerste resultaat van deze enthousiaste meiden. Iemand fluistert me bij het weglopen in “schrijf ook maar dat we er nog wel enkele speelsters bij kunnen hebben”.  Bij deze, en van harte aanbevolen!
 

Bijdrage: 

 


René schreef eerder:
Dolend bij D.O.S.C. Den Dolder

Meer over vrouwenvoetbal:
Zeister voetbaltrainers aan het woord, deel IV

Volgende artikel:
Praat op tijd over uw wensen

 

Reacties

Alles over vrouwenvoetbal hoort je op zaterdag van 14 tot 17 uur en op maandag van 20 tot 22 uur. Natuurlijk op Slotstad Radio (107.FM)

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.