Dolend bij D.O.S.C. Den Dolder

4 juni 2023
tekst en foto’s: René Scheffer

Het is de enige plek in Zeist waar dit weekend nog amateurvoetbal is. Het is een nacompetitie-wedstrijd over het al dan niet handhaving in- dan wel promotie naar de derde klasse. Ik ben een kind van de nacompetitie, opgegroeid naast de Wageningse Berg. FC Wageningen voorzitter Ab Wit kwam in 1973 met het idee om de nacompetitie in te voeren in de Eerste divisie. Dit om meer spanning te creëren. Een soort spanning die ik toen 50 jaar geleden heftig voelde en tot tweemaal toe leidde tot promotie van de FC Wageningen naar de Eredivisie. Nu is er overal nacompetitie, bij de Amateurs, de KKD en in de Eredivisie. Deze sluimerende reflex uit het verleden trekt me nu naar hier, naar Den Dolder. Nacompetitie, het gaat altijd ergens om. Promotie of degradatie.

D.O.S.C. stond rond de winterstop bijna onderaan. Via een nieuwe trainer en eindsprint is toch een nacompetitieplek gehaald. Vandaag tegen het Utrechtse Voorwaarts. Ik ben benieuwd. Ik loop wat verloren langs de lijn en door de kantine. Wie zou ik bij D.O.S.C. moeten kennen? Ja, een paar jaar geleden Sander Kloos, daar toen trainer. Of een gepensioneerde wijkagent. Dat is het. Verder niets mis met deze grote Omni Vereniging met die prachtige, zeer functionele accommodatie en met een grote betekenis voor het dorp. De tweede helft begint. De 200 man op het ereterras en in de kantine haasten zich niet. Ze drinken hun bier en praten nog even door. Ik zit alleen aan een tafel met een biertje, dat kan ik op zich goed. Ik loop naar de overkant, de dug-outs, waar je soms nog wat hoort, waar trainers het veld op vliegen. Sensatie, woede, emoties. Iets waar ik altijd buiten sta en verre van blijf. Maar sensatiebelust als ik ben laaf ik me eraan. 

Hoe anders dan bij vooral FZO (en ook wel Jonathan). Daar ken ik de nodige mensen. Vaag of iets beter, maar dat is genoeg. Een enkele ex-collega, de overbuurman, de cabaretier, de man van de Jeu de Bouleclub. Wat lezers van mijn schrijfsels op de Facebookpagina Zeist. Bij FZO eet ik regelmatig een broodje bal gehakt. Voor de pauze heb ik het bankje voor de kantine ontdekt. Meestal ga ik halverwege de tweede helft weg (spanningsboog van een uur) als de wedstrijd lijkt gespeeld.  Als ik thuis kom blijkt dan de 3-1 een 4-4 te zijn geworden en een 0-2 een 2-2. 

De wedstrijd in Den Dolder zelf is op het scherpst van de snede. Redelijk sportief ook, al wordt er op de bank weer ongenuanceerd geschreeuwd/geprotesteerd. D.O.S.C. wint verdiend met 3-0. Ze zijn iets scherper en zoeken vaker de diepte richting goal. 

Langzaam loop ik in minuut 75 naar de uitgang. Thuis zie ik dat het 3-0 is gebleven. Ik mijmer over het seizoen. Saestum kampioen. Patria gedegradeerd. FZO handhaving. Austerlitz nacompetitie voor promotie. SV Zeist, D.O.S.C en Jonathan nacompetitie om degradatie te voorkomen. Dat moet beter in seizoen 2023-2024!
 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.