Onthutsing

Diepgevroren oliebol

Column
In de Nieuwsbode stond een verhaal over het 'Burgerberaad jaarwisseling'. Tijdens het lezen kreeg ik een onbedaarlijke trek en pakte een diepgevroren oliebol uit de vriezer. Ik heb voorstander van het gespreid vieren van feesten: laat iedere inwoner zelf een eigen moment bepalen.
tekst: Ewout Schröder; illustratie gegenereerd door Dall-E (AI)

De weg van het boek

Column
In de week vóór de Boekenweek vond ik mijzelf op een klapstoel in boekhandel Kramer & Van Doorn voor een ‘thema-avond over de weg van het boek’. Initiatiefnemer Fred Penninga zat aan een lange tafel en had er zin in. In de avond die volgde, schoven specialisten uit het boekenvak bij Fred aan.
tekst en foto: Ewout Schröder

Het Niets van Nooitgedacht

Column
Terwijl ik de huissleutel uit de zoom van mijn jas pielde, werd ik op de schouder getikt door een flitsbezorger. Hij vond Nooitgedacht een mooie straat met het lelijkste stukje niets dat hij ooit had gezien. Hij wees naar het afgesloten parkeerterrein aan het begin van de straat: "Je zou er maar tegenover wonen."
tekst en foto: Ewout Schröder

De Zeister knik

Column
Een kennis vroeg mij wat er nou leuk is aan Zeist. “Ongevraagde gesprekken bij toeristische plekken”, antwoordde ik. Er is hier altijd wel iemand die vanuit het niets een verhaal tegen je begint en daar geen reactie op verwacht. Een knikje volstaat.
tekst en foto: Ewout Schröder

Woef

Column
Vijverlaan, Zeist. Vanaf de tandartsstoel zie ik dat Marcella - de mondhygiënist - binnenkomt. Nog voor ik toestemming geef drukt ze een ijzeren haak tussen mijn voortanden, peurt ze in mijn tandvlees alsof het een moestuin is.
tekst: Ewout Schröder; foto: gegenereerd met Artificial Intelligence 

Energievreters

Column
Stichting Energie Zeist heeft op de Slotlaan een winkel: ‘Mijn groene huis’. Je kunt er terecht met “al je vragen over energie”. Ik heb een vraag voor ze: moeten we een nieuwe koelkast? Jo vindt van niet, ik wel.
tekst en foto: Ewout Schröder

Buut

Column
Monumentendag bij de Watertoren aan de Bergweg. Ik klim met de kinderen de trappen op naar boven. De laatste deelnemer van de vorige groep is lijkbleek en houdt de leuning vast. Hoe geschikt is dit eigenlijk voor kinderen?
tekst en foto: Ewout Schröder

Ontmoetingen

Column
Waarom wachten tot Frankrijk? Opgewekt loop ik het Filosofenlaantje uit en besluit mij voor te doen als toerist en het gesprek met willekeurige voorbijgangers aan te gaan door mensen de weg te vragen naar het Zeister VVV kantoor.
tekst en foto: Ewout Schröder

Mens en dier

Column
“Kijk, het lichaam beweegt nog”, zei mijn jongste. “We kunnen toch naar de dokter lopen?” Hij had het over de Dierenkliniek aan de Hogeweg, uitgerekend de plek waar ik nooit meer naar binnen wilde.
tekst en foto: Ewout Schröder

Onthutst

Column
Ik stond op de kermis in Zeist bij de attractie ‘Altijd Prijs!’ en zag hoe mijn oudste het ene na het andere eendje uit het water hengelde. “Dit is te makkelijk, dacht ik. Ik stroopte mijn mouwen op en deed mijn handen in het troebele water.
tekst en foto: Ewout Schröder