De mooiste foto van: Marieke Lammers

4 juli 2021
tekst en foto: Marieke Lammers

“Deze poort leidt naar mijn favoriete plekje: het oude Hof op Dinslo, landgoed Dijnselburg. Dit alleroudste hart was er al voordat de Blijckenburcht, Kersbergen en Huis Zeist ontstonden. Dingplaats Dijnslo werd de tuin voor het Vrouwenklooster waar kruiden, groenten en druiven voor wijn werden verbouwd. Veel later kwamen daar augurken en tomaten bij uit de nu uit elkaar liggende elleboogkas.

Ik droom van een Toppunt voor Zeist Noord, met biokruiden & moestuin, koffiebarretje, verkooppunt en cursusruimte in het groen. Vlak naast de kapel met prachtige akoestiek. Dat de tuinmuur en de drie poorten gerestaureerd worden. Over een plek waar mensen kunnen zitten in het groen, een kopje koffie kunnen drinken, een workshop kunnen volgen, elkaar ontmoeten en hun eigen accu en die van hun fiets ;) even kunnen opladen. Zo behouden wij dit belangrijke landschappelijke cultuurmonument, het hart van het Dijnselbos, krijgt Zeist Noord ook eindelijk een ontmoetingscentrum waar mensen kunnen zitten, theedrinken op hun wandeling of fietstocht door Utrecht / Huis ter Heide / Bosch & Duin, en blijft dit eeuwenoude mooie hart kloppen, ook als er een nieuwe wijk gebouwd wordt.

1000 jaar is deze plek gebruikt door Vrouwenklooster, adel en bisschoppen om er de vruchten van te plukken en genieten. Van een tuin der rijken naar een Tuin der Mensen -waar voor wie het nodig heeft, en door mensen die dit prettig vinden, eten verbouwd wordt. Zeister landbouw. Alles is er nu nog en ligt op ons te wachten. Het lijkt me prachtig als het hart en die kas en tuin in ieder geval behouden blijven en hersteld worden. Wie doet er mee?”

Wat is jouw mooiste foto van Zeist? Een dierbaar plekje of een mooie herinnering? Stuur ons een foto en korte toelichting naar info@zeistermagazine.nl en wie weet staat jouw foto binnenkort ook in deze rubriek!
 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

 


Meer mooiste foto's van favoriete plekjes in Zeist:
De mooiste foto van: Janny Smits

Ook de Paus bezocht landgoed Dijnselburg:
Amersfoortseweg 10, Huis ter Heide - De Paus mocht geen gehaktstaaf bij het tankstation

Volgende artikel:
Ondanks of dankzij corona?

 

Reacties

Ik

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.