Ondanks of dankzij corona?

3 juli 2021
tekst: Katherina Casse; foto’s: Mel Boas

Veel gedaan. Anders. Dat wel. Maar veel gedaan. Opeens konden we als Samen voor Zeist begin vorig jaar onze betrokken uitjes niet meer organiseren. Opeens waren bijeenkomsten niet meer mogelijk. Opeens was onze manier van werken en verbinden niet meer mogelijk. Werknemers gingen vanuit huis werken. De zorg ging dicht.

Na een reset is Samen voor Zeist verder gegaan. Want nog steeds willen bedrijven een bijdrage leveren aan de Zeister samenleving, alleen hoe? Nog wel met matching, en we organiseren zeker nog wel bijeenkomsten. Maar anders. In plaats van onze traditionele Meet & Match met borrel en napraten nu een Zoom-bijeenkomst, met een elevator pitch van alle deelnemers met hun vraag en aanbod. Een waardevolle ontmoeting voor bekende partners en zeker ook voor nieuwe partners. Want ook tijdens corona breidt ons netwerk verder uit met nieuwe bedrijfs- en maatschappelijke partners! Deze online ontmoetingen resulteren weer in nieuwe samenwerking.

Toch wilden we bestaande projecten ook door laten gaan. Omdat we van mening waren dat je niet zomaar een jaar kon weggooien. Een uitdaging was dan ook het Zeister kerstpakket; want hoe vervaardig je 750 stuks kerstpakketten met de restricties die corona met zich meebracht? Met leerlingen en cliënten die thuis zaten; inpakwerk wat niet bij de Biga Groep gedaan kon worden. Met improviseren, samenwerken en voor elkaar inspringen!

Wat we op het nieuws zagen ervaarden we ook in Zeist. Cliënten die niet naar dagbesteding konden, verwanten die niet op bezoek konden bij hun ouders in verpleeghuizen. Leerlingen die voor thuisonderwijs op zoek moesten naar een rustige plek in huis, gebrek aan computer dan wel laptop en geen stageplaats te vinden. Zichtbaar werd dat we het echt met elkaar moeten doen en dat is dan ook wat we hebben gedaan. Van een hoogwerker bij Accoladezorg voor een kort bezoek van verwanten aan hun familieleden, tot een webinar over financieel gezonde werknemers, prokkelstages, klusactiviteiten, er is gezongen en muziek gemaakt bij cliënten die niet van hun woning weg mochten. Anders maar heel waardevol.

Dit zijn we bijna vergeten nu veel wél weer kan. Onlangs zijn de prokkelstages van start gegaan, zo belangrijk voor kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt. De eerste grote teambuildingsdag voor GSK was vorige week, ook dat hebben we weer als vanouds opgepakt. We organiseren de eerste Meet & Match volgende week bij Antropia, waar we elkaar weer echt kunnen ontmoeten. Corona heeft ons uitgedaagd, we hebben sommige processen veranderd, we kunnen meer dan voor corona. En we hebben veel zin om wat we geleerd hebben en wat behouden is weer in te zetten ten goede aan de inclusieve samenleving waar we met ons netwerk naar streven.

Nieuwsgierig naar onze activiteiten? Wil je je ook met je collega’s inzetten? Ga dan naar https://samenvoorzeist.nl/jaarverslagen/
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer sociale initiatieven in Zeist:
Samen oplopen

Meer over samenlevingsopbouw:
De samenleving weer een beetje aan elkaar lijmen

Volgende column:
Ze

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.