Marsmans naleven

19 september 2021
tekst: Marijke van Dorst

Op 30 september is het 122 jaar geleden dat de dichter-criticus Hendrik Marsman geboren werd in Zeist. Dit jaar is het 81 jaar geleden dat hij in 1940 (21 juni) omkwam bij de explosie van het schip waarmee hij vanuit Bordeaux de Duitse bezetters wilde ontvluchten. Een goed moment voor de onthulling van een gedenkbord en voor de presentatie van een boekje over Marsmans laatste levensmaanden en aandacht voor de nieuwe volledige uitgave van zijn dichtwerk.

Dit vindt plaats op zondag 26 september 2021 om 14.00 uur.

Het programma zal bestaan uit de onthulling van een gedenkbord voor Hendrik Marsman bij het graf van zijn ouders. Marsman zelf kreeg geen graf.
Verder zal er een nieuwe uitgave gepresenteerd worden: “De laatste levensmaanden van H. Marsman” door Niels Bokhove & Arne Zuidhoek (uitgave Salon Saffier). Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan Henny Marsman, neef van de dichter.

In 2020 verscheen “Ik die bij de sterren sliep”, een nieuwe complete uitgave van alle gebundelde, verspreid gepubliceerde en nooit eerder verschenen nagelaten gedichten van Marsman. De bezorger van de uitgave, H.T.M. van Vliet, zal nader ingaan op deze bundeling. Niet meer het eerste maar misschien wel het laatste exemplaar wordt aangeboden aan Bertram Mourits, hoofd collecties Literatuurmuseum.

Met een voordracht van Marsmans gedichten, boekverkoop en een drankje.

De middag wordt georganiseerd in samenwerking met gemeentelijke begraafplaats Zeister Bosrust, Literair Zeist, uitgeverij Van Oorschot en boekhandel Kramer & Van Doorn (Zeist).

Locatie: Aula gemeentelijke begraafplaats Zeister Bosrust, Woudenbergseweg 46, Zeist (coronaproof)
Toegang: gratis

In verband met beperkte ruimte tijdig reserveren noodzakelijk.
Reserveer voor deze voorstelling

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Hendrik Marsman:
Hogeweg

Meer over herdenken:
Cultureel erfgoed

Volgende column:
De waarde van grof vuil

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.