Lia bespaart

14 mei 2023
tekst: Annemiek Verstappen

De zomer is in aantocht, waarschijnlijk ben je de koude en donkere dagen alweer vergeten. Toch is het handig om met de lekkere temperaturen die in aantocht zijn wat klussen te doen waar je in het najaar veel plezier van hebt. Als je bijvoorbeeld je huis gaat schilderen, denk er dan over na om tegelijk kieren en naden te dichten. Kan je het zelf? Super, dat scheelt je flink wat kosten. Zie je ertegen op? Laat het dan doen. In Zeist zijn er verschillende klusteams.

Lia bespaart
Lia van Dijk woont in een mooi ruim nieuw appartement aan de Slotlaan in Zeist. Ze is al van het aardgas af, het goed geïsoleerde appartement wordt verwarmd door een warmtepomp en overal ligt vloerverwarming. Op het dak liggen zonnepanelen en die wekken energie op voor de algemene ruimtes.

Lia is gepensioneerd, ze zat in haar werkzame leven in het onderwijs. Nu is ze onder andere voorzitter van de Algemene Seniorenvereniging Zeist. Ik vraag haar het hemd van het lijf!

Zuinige generatie
Lia is duidelijk van de generatie die automatisch al zuinig en milieubewust leeft, ze heeft niet eens in de gaten hoe zeer. Want op mijn vraag of ze bewust aan energiebesparen doet antwoordt ze in eerste instantie nee. Maar dan komt er ineens een hele opsomming van wat ze allemaal al doet:

Ze neemt geen plastic tasjes meer aan in de winkels, ze gebruikt recyclebare. Overal heeft ze ledlampen. Douchen doet ze altijd al kort. Ze heeft ook bewust niet voor een bad gekozen in haar appartement. De temperatuur van de verwarming staat altijd op 18/19 graden, als ze het koud heeft doet ze een vest aan. Ze heeft een kleine koel- en vrieskast aangeschaft voor haar nieuwe keuken en heeft daarbij ook gelet op het energielabel. En ze kookt op inductie.

Lia fietst niet meer, ze doet zoveel mogelijk te voet. Omdat ze in het centrum woont is dat geen probleem. Ze heeft wel een auto. Maar als ze met de bus kan, die stopt om de hoek bij het gemeentehuis neemt ze die. Lia: ‘Binnen een kwartier sta je in hartje Utrecht. Heel erg fijn’.

Vliegschaamte
Waar ze nog naar eigen mening te weinig energiebewust in is, is haar reislust. Ze heeft de hele wereld overgevlogen, maar heeft nu wel een beetje last van vliegschaamte. Vorig jaar ging ze met haar dochter naar Londen, ze namen samen de trein. Dat kost haar nu € 100 pp, vliegen zou misschien wel voor € 15 kunnen. Lia: “dat kun je toch niet meer maken, vliegen over zo’n korte afstand, al snap ik wel dat de jeugd de keuze wel maakt omdat ze weinig geld hebben!”

Tot voor corona ging zij met een groep vrienden elk jaar golfen in Portugal, een grote passie van Lia. Mede door corona is dat afgeschaft. In plaats daarvan zoeken ze nu in Nederland naar leuke golfbanen.

Ontspullen
Lia vindt (nieuwe) spullen niet belangrijk, liever besteedt ze haar geld aan vakanties, of aan uit eten gaan. De meubels die in haar huis staan, heeft ze al tientallen jaren. Ze meldt wel dat duurzaamheid belangrijker werd toen ze als voorzitter bezig was met de keuze tussen sloop of nieuwbouw van het Dorpshuis in Austerlitz. Er werd gekozen om het niet te slopen, de inrichting en de keuken werden zo duurzaam mogelijk. Lia: “Dat heb ik uiteindelijk vertaald naar hier. Jammer genoeg waren zonnepanelen voor op het Dorpshuis te duur”.

“Ik ga ook heel vaak naar de kringloop met mijn dochter; niet zozeer voor het geld maar meer omdat die spullen er gewoon zijn. Is toch heel jammer dat mensen dat weggooien? Zo kan iemand anders er nog iets mee”.

Energie besparen
De energierekening bekeek ze tot voor kort nooit. Ze werd zich pas bewust van wat ze verbruikt toen ze aan de workshop ‘omlaag die energierekening’ meedeed die door Mijn Groene Huis georganiseerd werd. Nu let ze er wel op dat wat ze dit jaar verbruikt niet hoger is dan het voorgaande jaar. Ook haar verbruik vergelijkt ze sinds de workshop met het gemiddelde verbruik van anderen.

Lia heeft de tv heel veel aanstaan, ze gebruikt hem als radio. Ze heeft zo haar vaste programma’s. Op dinsdag bijvoorbeeld de politiek. Ik adviseer haar een radio te kopen of de laptop te gebruiken in plaats van de tv. Dat scheelt een hele hoop elektriciteit. Lia geeft aan dat ze dit wel lastig vindt. ‘Het is zo gemakkelijk om die tv aan te hebben, dat vind ik gewoon gezellig, het is levend behang’.

Om nog meer te doen voor het milieu heeft Lia er over gedacht om op haar balkon een paar zonnepanelen te installeren. Maar de zon schijnt er niet de hele dag. Dat is dus niet rendabel. Ik vertel haar dat ze mee zou kunnen doen aan een postcoderoosproject.

Lia heeft een advies voor anderen; ‘kleine dingen doen werkt, en begin in je eigen omgeving’. Onlangs liet Lia haar hele appartement schilderen. De schilder gaf aan dat er veel kieren waren ontstaan na de verbouw, en hij adviseerde haar die te dichten. Ook alle ramen hebben nieuwe tochtstrips gekregen. Dat scheelt een hele hoop tocht. Ze merkt nu een flinke comfortverbetering.

En als je zelf die kieren niet kunt dichten of tochtstrips kunt plakken, vraag dan een klusjesman/vrouw die het voor je doet. Zo heeft de seniorenvereniging ASZ een aantal mensen die het gratis voor je doen. Je moet dan wel lid zijn van de vereniging.

De tip van Lia:
Naden en kieren dichten, zo doe je dat!

Tocht in huis voelt niet prettig aan en extra stoken helpt vaak niet. Door de koude trek ben je wel geneigd om de thermostaat een graadje hoger te zetten en dat levert je een hoger energieverbruik op. Die tocht komt vaak door kieren en naden. En die kan je dichtmaken.

Kieren en naden komen vaak voor bij:

 • draaiende delen van deuren en kozijnen
 • aansluitingen van muur en kozijnen
 • leidingdoorvoeren
 • afsluiting meterkast en kelderluik
 • onderkant buitendeur en de brievenbus in de voordeur
 • aansluitingen van gipsplaten,
 • aansluiting van gevel en vloer begane grond
 • naden van dakplaten, nok en aansluitingen van het dak met gevel

Een beetje handige klusser kan deze kieren en naden zelf gemakkelijk dichten; door tochtstrips en tochtband aan te brengen en door naden te dichten met daarvoor bestemde kit. Je hoeft niet veel te investeren en het levert je meer comfort én een energiebesparing op. Via deze link vind je veel informatie over hoe je naden en kieren dicht: https://www.mijngroenehuis.nu/assets/Kluswijzer-Naden-en-kieren-dichten-1.pdf

Lukt of kan je het zelf niet, of heb je er gewoon geen zin in? Geen probleem. In de gemeente Zeist zijn er verschillende initiatieven die je kunnen helpen. Ben je bijvoorbeeld 55+ en lid van de seniorenvereniging? Dan kun je gebruik maken van een paar klussers die kleine dingen voor je aanpakken. Namen en adressen van de handige Harries en Harrietjes staan in hun magazine.

Ben je nog geen senior? Dan kan je hulp inschakelen van de ‘klusbakfiets’. Kijk voor meer informatie en prijzen op hun website.

Foto onder: warmtebeeld van de binnenkant van een huis met raam en kieren. Waar het blauw of paars is tocht het door de kieren.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

  


Annemiek interviewde eerder:
Evelien bespaart!

Meer over het verduurzamen van je huis:
Een duurzaam dak, hoe doe je dat?

Volgende bericht:
Nieuw Stadsdichtersduo voor Zeist!

 

Voeg een reactie toe

Plain text

 • HTML tags zijn niet toegestaan.
 • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
 • Regels en paragrafen breken automatisch af.