Boek & Film: La Nuit du 12

23 maart 2024
tekst: Ton Stok

Op 8 april vertoont Literair Zeist in het kader van de serie ‘Boek & Film’ in bioscoop Figi de film La Nuit du 12, gebaseerd op het boek 18.3. Une année à la PJ. Voorafgaand is er een inleiding over de film én het boek door filmkenner Gerlinda Heywegen.

Voor La nuit du 12 baseerde Dominik Moll het script losjes op het boek 18.3. Une année à la PJ van de Franse schrijfster Pauline Guéna. Het centrale thema in het boek, ‘iedere rechercheur heeft een misdaad die hem achtervolgt’, fascineerde hem zodanig dat hij het verwerkte in een film. Onder rechercheurs wordt wel gezegd dat ze allemaal een misdaad hebben onderzocht die hen blijft achtervolgen. Elk van hen komt ergens in zijn carrière wel een zaak tegen die hem meer raakt dan andere zaken, zonder precies te weten waarom. De zaak blijft rondspoken, op het obsessieve af. Toch is dit niet het enige dat hij wil zeggen.

Het boek is een misdaadmysterie gebaseerd op een gruwelijke moord die werd gepleegd op een jonge vrouw in een buitenwijk van Parijs, maar die voor de film is verplaatst naar een Alpenstadje nabij Grenoble. De ambitieuze rechercheur Yohan Vivès is net gepromoveerd tot hoofdinspecteur bij de recherche van Grenoble wanneer de moordzaak van Clara op zijn bord belandt. Zij is in de nacht van de twaalfde op gruwelijke wijze om het leven gebracht, maar van de dader is geen spoor. Vivès en zijn doorgewinterde partner Marceau (Bouli Lanners) ondervragen verdachte na verdachte, maar de zaak wordt met de dag kouder.

Hoewel de film start met het gegeven dat de zaak nooit werd opgelost, loopt je frustratie samen met die van de twee bevriende rechercheurs van dienst op naarmate duidelijker wordt dat ze hun vingers niet krijgen achter wie de dader was. Dat is knap. Ook omdat deze scherpzinnige, onderkoelde neverknow-whodunnit de aandacht verlegt naar de macho arena vol potentiële daders en mannelijke speurders, waarin vrouwen slechts een bijrol spelen. Er zijn slechts twee zekerheden: er is geen gebrek aan verdachten en de moord vond plaats in de nacht van de twaalfde.

Inleiding
Gerlinda Heywegen, filmprogrammamaker voor verschillende festivals zoals Film by the Sea en Film & Literatuurfestival Winternachten gaat in de inleiding in op het boek, de schrijver, de film en de makers. Vervolgens wordt de film bekeken. Uitwisseling van opgedane kijkervaringen geeft mogelijkheid tot interessante gesprekken na afloop. Iedere bezoeker ontvangt van tevoren een reader met uitgebreide achtergrondinformatie bij de film (als er een emailadres bekend is).

La Nuit du 12
Maandag 8 april 2024, 19.30 uur, Figi theater Zeist
Oorsprong: Frankrijk / België
Geregisseerd door: Dominik Moll (Fr)
Met onder meer: Bastien Bouillon, Bouli Lanners en Anouk Grinberg
115 minuten
Gebaseerd op het boek 18.3. Une année à la PJ
Kaartverkoop online via www.figi.nl of reserveer telefonisch via de Nederlandse Theater Kassa: 0900-9203.

Boek & Film
‘Boek & Film’ is een initiatief van Literair Zeist in samenwerking met bioscoop Figi. Overige data en films zijn te vinden op: www.literairzeist.nl.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Boek & Film:
Nieuw seizoen Boek & Film

Meer over de nacht:
Nacht

Volgende aankodiging:
Brain Balance in de Boskapel

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.