Overslaan en naar de inhoud gaan

“Ik wist niet dat ik het in mij had”

22 april 2021

22 april 2021
tekst: Hannah Roelofs; foto: Eline Rep

“Ik wist niet dat ik het in mij had”, riep een van de deelnemers aan de Talentgroep tijdens de schilderles van Daphne Ritzen van het KunstenHuis.

Dagelijks verzorgt het Ontmoetingscentrum Zeist van Santé Partners een dagbesteding voor deelnemers aan de Talentgroep. Deze groep deelnemers bevindt zich voornamelijk in de eerste fase van dementie. Zij hebben een brede belangstelling voor de wereld om hen heen en denken actief mee in allerlei zaken die zij met elkaar willen ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan excursies, lezingen over diverse onderwerpen, concerten en theatervoorstellingen. Of gewoon gezellig kersen eten of wandelen. De groep bepaalt het verloop van de dag grotendeels zelf. Ook wisselen zij ervaringen met elkaar uit over het verloop van de dementie. Hun motto is: ‘Zijn met elkaar en voor elkaar’.

De gevolgen van het Coronavirus hebben ook voor deze groep een behoorlijke impact. Het ontmoetingscentrum werd vorig jaar gesloten en de deelnemers moesten noodgedwongen thuis blijven. We moesten helaas vaststellen dat verschillende deelnemers snel achteruit gingen. Gelukkig kon het Ontmoetingscentrum na twee maanden weer open, echter wel in een heel andere en beperkte vorm. De groepen werden gehalveerd, de begeleiders dragen mondmaskers, de anderhalve meter afstand moet gehandhaafd worden en uitstapjes... daar is helaas geen sprake meer van!

Uit een brainstorm kwam het idee om de uitstapjes dan maar naar binnen te halen zolang dat moet. Al gauw kwam het KunstenHuis in zicht. Zij beschikken over een scala aan docenten die, nu de meeste lessen niet door kunnen gaan, misschien wel bereid waren om hun expertise aan de Talentgroep te besteden. Een gesprek met het KunstenHuis, een “go” van Santé Partners en de samenwerking was een feit, mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Zeist.

De eerste kennismaking met het KunstenHuis was op zijn zachtst gezegd spectaculair te noemen. Op verzoek zou er een lezing worden gegeven over het ontstaan van de jazzmuziek. De deur ging open en  een arsenaal aan apparatuur werd binnengebracht. Een beamer, laptop, piano, geluidsboxen en dit werd allemaal opgesteld voor de Talentgroep bestaande uit zes deelnemers! Oh ja, en natuurlijk ook de docente zelf, Elsie Reiziger.

Wat een schot in de roos was dit. Naast uitleg kon de groep kijken naar bijpassende beelden en werd er ter ondersteuning ook nog gespeeld op de piano. De deelnemers genoten. Herinneringen kwamen als vanzelf naar boven en iedereen werd gestimuleerd om actief mee te doen. Zo inspirerend dat één van de deelnemers thuis ook weer achter de piano klom! Dit had hij, volgens zijn echtgenote, al heel lang niet meer gedaan.

Sinds enige tijd mogen wij de muzieklezingen bijwonen in de zaal van de bibliotheek. “Dan kunnen we samen een keer muziek maken!”, aldus Elsie. Muziek maken? Met elkaar? Eerst maar eens doen en dan geloven.....

En ook dit werd een ware happening. Met elkaar hebben we een blues nummer in elkaar gezet en gespeeld!

En wat geeft het als iemand niet meer precies de inhoud van de lezing kan reproduceren. Het blije gevoel blijft.

Ook de schilderlessen van Daphne worden zeer gewaardeerd. Zij weet op precies de goede manier de groepsleden te activeren. Ieder gaat op zijn eigen manier en naar eigen kunnen aan de slag. “Ik wist niet dat ik het in me had!”, riep één van de deelnemers.

Meer informatie over het Ontmoetingscentrum Zeist en de Talentgroep kunt u vinden onder www.vitras.nl/ontmoetingscentrum, email: oczeist@santépartners.nl, telefoon: 06-82458531
 

Bijdrage
Artikel

 


Meer over zorg voor mensen met lichte dementie:
Halve zool

Meer over dagbesteding:
Paraplu

Volgende bijdrage:
Lezing "wolven in Nederland"

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.