Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Zeist starten petitie: stop slepen met vluchtelingen

6 april 2024

6 april 2024
tekst: Silke Zwart; foto: Antoon Berentsen

Ongeveer 300 Afghaanse vluchtelingen dreigen binnenkort te worden overgeplaatst, terwijl zij wachten op permanente huisvesting. De vluchtelingen wonen nu op het Walaardt Sacré Kamp en zijn gelukkig met deze locatie. Elk gezin heeft een eigen kamer, de vluchtelingen krijgen taalles en ze mogen werken in de omgeving. Uiterlijk over een jaar verwacht de gemeente Zeist een permanente woning voor hen geregeld te hebben. Maar op 1 juli wil Defensie het terrein weer in gebruik nemen. Een groep bezorgde burgers van Zeist is een petitie gestart met een oproep aan het demissionaire kabinet om te stoppen met het slepen van mensen en deze locatie nog tenminste een jaar beschikbaar te houden voor de Afghaanse vluchtelingen.

Op het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide wonen op dit moment ongeveer 300 Afghaanse vluchtelingen, waaronder zo’n 60 kinderen. Omdat de vluchtelingen of één van hun directe familieleden het Nederlandse leger in Afghanistan hebben geholpen, mochten ze naar Nederland komen. Ze zijn – na alles wat ze hebben meegemaakt - blij dat ze een veilige plek hebben op het kamp. Ze wachten daar tot er een woning beschikbaar komt. Vanwege de krappe woningmarkt kan dit nog wel even duren. Dat vinden de vluchtelingen, de vrijwilligers en de omgeving geen probleem. Ze hebben nu fijne opvang, een eigen kamer, taallessen en werkmogelijkheden. Helaas dreigt er nu toch een tussentijdse overplaatsing.

Defensie wil namelijk vanaf juli 2024 de locatie weer gebruiken. Dit betekent dat de vluchtelingen tijdelijk weer ergens anders naartoe moeten. Terwijl er waarschijnlijk in 2025 een definitieve woning beschikbaar komt voor hen. Daarom is een groep bezorgde bewoners een petitie gestart. Hierin roepen ze demissionair minister Ollongren (Defensie) en demissionair staatssecretaris van der Burg (justitie en veiligheid) op om te stoppen met het slepen van mensen. Niet alleen bij het Walaardt Sacré Kamp als schrijnend voorbeeld, maar ook in de rest van Nederland. Ze hopen dat zoveel mogelijk mensen de petitie ondertekenen. De petitie is te vinden via deze link.
 

Bijdrage
Artikel

 


Meer over het Walaardt Sacré Kamp:
De tranen van de burgemeester

Meer over Silke Zwart:
Raadslid aan het woord: Silke Zwart

Volgende bericht:
Abstractie in Nederland

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.