Overslaan en naar de inhoud gaan

Onder de Pannen

28 januari 2023

28 januari 2023
tekst: Tussenvoorziening

Onder de Pannen is een landelijk pilotproject om mensen tijdelijk aan onderdak te helpen. In Utrecht, De Bilt, Bunnik, Zeist en de Utrechtse Heuvelrug voert de Tussenvoorziening dit project uit, in Zeist in samenwerking met de RSD, de woningcorporaties en de gemeente Zeist.

Voor wie?
We zien steeds vaker dat mensen op straat komen te staan bij schulden of na een scheiding. Het woningtekort leidt tot een grote groep ‘economisch daklozen’. Deze mensen hebben geen psychiatrische problemen of verslaving. Zij hebben simpelweg geen goed sociaal netwerk om ze op te vangen. Onder de Pannen helpt deze mensen tijdelijk aan onderdak. Onder de Pannen is een landelijk initiatief, in onze regio uitgevoerd door De Tussenvoorziening. Bij Onder de Pannen kunnen mensen die een kamer ‘over’ hebben in hun huis, deze kamer onderverhuren aan een stadsgenoot.

Mag dat zomaar?
Onder de Pannen helpt mensen aan tijdelijk onderdak. Dit is hard nodig, want op straat komen te staan na een scheiding of faillissement is met de huidige woningschaarste niet ongewoon. We koppelen mensen met een kamer ‘over’ aan dorpsgenoten die dringend op zoek zijn naar woonruimte. Zo verandert een lege kamer in een kans voor een ander en een financieel extraatje voor jezelf. Of je nu een koophuis hebt of een huurhuis, een uitkering of een baan -  iedereen kan ruimte verhuren via Onder de Pannen.

Doordat we nauw samenwerken met woningcorporaties, de Regionale Sociale Dienst en de gemeente, is deze vorm legaal en gaat iemand er altijd op vooruit. Het unieke aan het project is dat er vooraf afspraken zijn gemaakt met verschillende partijen, zodat iedereen zich kan aanmelden als verhuurder voor Onder de Pannen.

  • De gemeente (afdeling Wonen) heeft bevestigd dat er geen vergunning aangevraagd hoeft te worden voor deze onderhuur.
  • Met de RSD is geregeld dat mensen die een kamer onderverhuren via dit project, niet gekort worden op de uitkering.
  • Er wordt gewerkt binnen de bestaande procedures van de Belastingdienst. Je wordt dus niet gekort op de Huurtoeslag.
  • Een huurder wordt vooraf goed gescreend en De Tussenvoorziening bekijkt samen met jou wat voor soort huurder het beste bij jou past.

Zo wordt niet alleen de nieuwe huurder geholpen, maar houden verhuurders er ook altijd iets extra’s aan over. Je loopt geen risico, want we garanderen dat je jouw huurinkomsten altijd krijgt en we helpen met de administratie. Bovendien kies jij wie er bij jou in huis komt wonen. Wij stellen iemand aan je voor, maar het gaat alleen door als jij een goed gevoel bij de huurder hebt.

Voorbeelden
Dakloos worden, dat zal mij nooit gebeuren, denk je misschien. Dat dachten Denise, Ruben, Marie en Khalid ook. 

Denise (23) woonde bij haar oma, maar kwam op straat te staan toen deze overleed. Ondanks haar vaste inkomen via de kapsalon kan ze nergens heen.

De stiefvader van Ruben (19) accepteert zijn geaardheid niet, hij mag niet meer thuiskomen. Hij hopt van klasgenoot naar voetbalvriend. Hij heeft moeite zich te concentreren op school. 

Marie (48) verloor haar grootste opdrachtgever tijdens de pandemie. Ze kon daardoor haar particuliere huurwoning niet meer betalen en slaapt nu bij verschillende kennissen op de bank. Ze voelt zich steeds kleiner worden. 

Khalid (37) liet zijn vrouw en kinderen in hun huis wonen na de scheiding. Ik red me wel, dacht hij. Hij slaapt inmiddels al vier maanden in zijn taxi. 

Dit is slechts een greep uit vele verhalen van stadsgenoten zonder huis. Mensen die door omstandigheden op straat komen te staan.

Heb jij een kamer over of wil je meer weten? www.onderdepannen.nl

Bijdrage
Artikel

 


Meer van Woongoed Zeist:
Kookboek Smaakvol: voor en door bewoners L-Flat

Meer over dakloosheid:
Op de camping

Volgende artikel:
Wisseling bij Samen Duurzaam Zeist

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.