14 augustus 2020
tekst: Ingrid Wong; foto: Mel Boas
Ingrid Wong is ondernemer in Den Dolder. Regelmatig telt ze haar knopen. Haar Zeister Knopen wel te verstaan.
Knopen tellen
Wie doet dat nog, zijn knopen tellen bij het nemen van een beslissing? Nou ik. En wel iedere keer als ik aankopen doe voor mijn bedrijf of voor mijzelf. Niet of ik het wel of niet moet doen maar vooral waar en bij wie. Ga ik voor drukwerk en relatiegeschenken naar een online leverancier of mail ik even met Hilde van Multicopy? Bestel ik mijn boeken bij Bol.com of loop ik even binnen bij Kramer & van Doorn? Haal ik de koffiebonen voor thuis en kantoor in de supermarkt of komt Bas van Simon Lévelt ze bezorgen?
Ik kies dan iedere keer voor de tweede optie. Omdat ik de ondernemers ken en het ze gun. Dure hobby zult u denken. Maar misschien verrassend: naast de persoonlijke service scheelt het vaak praktisch niets in prijs. Dat online en groot goedkoop zou zijn is vaak een illusie – voor boeken bijvoorbeeld geldt een vaste boekenprijs in Nederland. Daarnaast vertrouw ik meer op de aanbevelingen van Olaf en zijn collega’s dan van de algoritmes.
Koop lokaal
Natuurlijk is het leuk om elkaar als ondernemers wat te gunnen maar eigenlijk zou iedereen wat vaker zijn knopen moeten tellen en lokaal inkopen. Lokale ondernemers vormen namelijk de ruggengraat van onze maatschappij. Zij investeren niet alleen in hun eigen onderneming maar ook in de lokale samenleving. Met werkgelegenheid maar bijvoorbeeld ook door het bieden van stageplekken en het sponsoren van culturele evenementen en sportverenigingen. Ze doen als bedrijf klussen en andere betrokken projecten voor maatschappelijke organisaties, bij Samen voor Zeist hebben ze legio voorbeelden.
Kopen en besteden bij lokale ondernemers is dan ook indirect een investering in je eigen omgeving.
Zeister Knoop
Om het knopen tellen wat makkelijker te maken is er nu de Zeister Knoop. Een digitale munt die precies een Euro waard is en waar je mee kunt betalen bij aangesloten lokale bedrijven. Dat kan als ondernemer en als consument.
Die Zeister Knopen blijven binnen de gemeente Zeist. Wie ze ontvangt moet ze ook weer uitgeven bij aangesloten bedrijven. Door zo’n circulaire munt blijft de investering lokaal rondgaan en verdwijnt niet naar ‘buiten’. Zo maak je van je koopkracht lokale bepaalkracht: je weet dat met jouw aankoop ook weer nieuwe lokale aankopen worden gedaan. Steeds weer.
Hoe meer bedrijven, organisaties en consumenten meedoen, hoe meer impact het heeft.
Zou het niet mooi zijn als de gemeente bijvoorbeeld subsidies deels zou uitbetalen in Zeister Knopen? Zodat sportverenigingen en andere organisaties bewust moeten nadenken welke uitgaven ze binnen de gemeente kunnen doen? Zoals drukwerk maar ook catering, tekstschrijvers, duurzaamheidsadvies of een auto huren?
Het is duidelijk: ik heb de knoop al doorgehakt en ben deelnemer. En u?
Voor meer informatie of het openen van je Knopen-rekening: www.zeisterknoop.nl
Volgende bijdrage: Zo wordt het Zeister voetbal weer mooi! |
Ingrid Wong, geeft als zzp’er advies over communicatie en marketing en verhuurt flexwerkplekken en vergaderruimte in de Werkwinkel
www.krakelingcommunicatie.nl en www.werkwinkel.nl