Overslaan en naar de inhoud gaan

Onthulling gedenksteentjes

16 maart 2022

16 maart 2022
tekst: Marja Vermeulen; foto’s beschikbaar gesteld door
Heleen bij ’t Vuur en Gerrit van der Vorst

Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité laten op woensdag 30 maart gedenksteentjes voor de woningen Waterigeweg 31 en Frank van Borselenlaan 2, 4 en 8 onthullen. De onthulling van deze gedenkstenen vindt plaats met nabestaanden. Voorafgaand aan de onthulling is er een korte plechtigheid. Deze begint om 13.00 uur in het gebouwtje van Les Cailloux aan de Koelaan 1. Na de plechtigheid gaat het gezelschap lopend naar de Waterigeweg en Frank van Borselenlaan. Iedereen is welkom. Na de onthulling is er gelegenheid tot napraten.

Waterigeweg 31
In deze woning woonde in de tweede wereldoorlog de vooraanstaande Joodse familie Bannet. Het gezin bestond uit vader, moeder, 2 zonen en 2 dochters. In 1942 kregen zij een oproep om zich te melden in Amsterdam. De familie besloot hieraan geen gehoor te geven en te vluchten naar Zweden. De vluchtpoging liep niet goed af. Op het station in Groningen werd het hele gezin gearresteerd en via kamp Westerbork overgebracht naar Auschwitz, waar het gezin werd vermoord.

Frank van Borselenlaan 2
Op dit adres gaf het echtpaar Den Hoed onderdak aan het Joodse echtpaar Vischschraper. Hun 2 dochtertjes waren elders ondergebracht. Op 18 augustus 1944 werd er door verraad een inval gedaan in de woningen Frank van Borselenlaan 2 en 4. Mevrouw Vischschraper wist te ontkomen door zich in de dakgoot te verstoppen. Zij en haar 2 dochtertjes overleefden de oorlog. Meneer Vischschraper bezweek eind 1944 in kamp Hailfingen.

Frank van Borselenlaan 4
Ko Vrij woonde met haar dochter en zoon sinds 1940 in deze woning. Tijdens de oorlog gaf zij onderdak aan het gezin Posener, het gezin Komkommer, Schoontje Soesman en Leny Velleman. Op 18 augustus 1944 werd een inval gedaan. Van de zeven mensen, die op dit adres onderdoken, overleefden drie de oorlog. De anderen werden in concentratiekamp Mauthausen en Auschwitz vermoord.

Frank van Borselenlaan 8
Verzekeringsagent Joop Meijer woonde met zijn vrouw en zoontje aan de Frank van Borselenlaan 8. Joop was actief in het verzet. Hij verzamelde onder meer militaire inlichtingen, transporteerde wapens, bood hulp aan onderduikers en vliegtuigbemanningen. In februari 1945 werd hij verraden en gearresteerd. Hij werd overgebracht naar de strafgevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Joop werd zonder proces als represaille op 16 april 1945 op Fort De Bilt gefusilleerd.

Geheugen van Zeist
Deze gedenksteentjes worden onthuld in een serie stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl. De website is een initiatief van de samenwerkende erfgoedpartners in de gemeente Zeist.
 

Bijdrage
Artikel

 


Meer over de Frank van Borselenlaan 4:
Nu moet ze eten voor twee

Meer over oorlogsslachtoffers:
Vergeten slachtoffers

Volgende bijdrage:
Rode en Groene Pluim uitgereikt

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.