Dit jaar viert de Muziekschool van KunstenHuis Idea haar 85-jarig jubileum. Al 85 jaar biedt de muziekschool kinderen, jongeren en volwassenen de kans om muziek te maken, zich te ontwikkelen en ervan te leren én te genieten. Zondag 15 september werd dit gevierd tijdens de Open Monumentendag in de oude Muziekschool Slot Zeist.
21 september 2024
tekst: Simone Dirkze; foto: KunstenHuis Idea
Dit jaar viert de Muziekschool van KunstenHuis Idea haar 85-jarig jubileum. Een feestelijke gelegenheid waarbij de muziekschool viert dat zij al jarenlang kinderen, jongeren en volwassenen in Zeist de kans biedt om alleen of samen muziek te maken, zich te ontwikkelen en ervan te leren én te genieten. Zondag 15 september werd dit gevierd tijdens de Open Monumentendag in de oude Muziekschool Slot Zeist.
Muziekklasjes
In de tijd dat de muziekschool ontstond, was Zeist een gemeente waar rijke families woonden in de grote landhuizen. Veel inwoners van Zeist werkten op de landgoederen, maar ook in de zilverfabriek. De leden van deze families wilden iets doen voor de kinderen in Zeist. Omdat zij zelf genoten van muziek en vaak een instrument bespeelden, wilden ze deze ervaring delen met de jeugd. Zo ontstonden de eerste muziekklasjes, waarbij kinderen vanaf zes jaar eerst een aantal jaar kennis maakten met muziek, ritme en zang. Na enkele jaren konden ze starten met het bespelen van een muziekinstrument. Deze muziekklasjes, onder leiding van Annie van Os, waren een groot succes en er ontstonden steeds meer muziekklassen. Vanaf 1938 lag er al een solide basis voor een muziekschool.
Grote groei
De muziekklassen van Annie van Os fuseerden in 1950 met de Nieuwe Muziekschool. Annie van Os werd de directeur. Het aanbod groeide, net als het aantal leerlingen, en er kwamen steeds meer instrumenten en mogelijkheden voor zowel jongeren als volwassenen. Door het stijgende aantal leerlingen ontstond ook een groot gebrek aan ruimte. Doordat de gemeente de muziekschool overnam in 1966 ontstonden er meer mogelijkheden voor subsidie en huisvesting. Het aantal leerlingen groeide in vier jaar van 300 naar 862 leerlingen. Slot Zeist bood uitkomst. Waar kortgeleden nog een familie woonde, kreeg de Muziekschool Zeist de kans om de ruimtes te gebruiken en maakten de inwoners van Zeist muziek in het Slot.
Van klassiek naar pop
De muzieksmaak veranderde in de loop van de tijd en de jaren '60 brachten veel nieuwe muziekstijlen met zich mee. Klassieke muziek was niet meer het enige dat mensen wilden spelen, ook pop en rock werden populair. De muziekschool paste haar aanbod hierop aan met lessen in gitaar en basgitaar, drums en met het formeren van bandjes.
Naar De Klinker
Hoe mooi Slot Zeist ook is, door de hoge ruimtes liet de akoestiek te wensen over. De klanken van piano’s en violen verdwenen zo door de plafonds. Er werden ook lessen gegeven in scholen en bij docenten thuis en dat betekende veel vervoer van instrumenten van de ene locatie naar de andere. Om een betere akoestiek te krijgen en alle lessen op dezelfde plaats te laten plaatsvinden, was een eigen gebouw de ideale oplossing. De Klinker werd in 1985 op de Markt gebouwd, waarmee de muziekschool een geheel eigen gebouw kreeg.
Een muziekschool voor iedereen
Na de fusie tot KunstenHuis Idea in 2022 werd het aanbod nog verder uitgebreid tot een muziekschool die voor elke smaak wel iets in huis heeft. Peuters kunnen al muziek en ritme ontdekken, kinderen kunnen met een grote diversiteit aan instrumenten kennismaken en er wordt op ruim 30 instrumenten lesgegeven, van harp tot keyboard. De muziekschool heeft bands, orkesten en koren voor elke muzieksmaak.
Muziek in de klas
Waar het ooit mee begon, het kennis maken met het plezier van muziek maken voor een groot aantal kinderen, blijft ook nu een speerpunt. De muziekschool organiseert allerlei muzikale activiteiten op de scholen in Zeist, zodat veel kinderen kennis maken met muziek. Voor kinderen waarvan de ouders de muziekles niet kunnen betalen, is er de mogelijkheid om muziekles te volgen met hulp van het jeugdcultuurfonds.
Toekomst
De muziekschool van KunstenHuis Idea is trots op wat er in 85 jaar bereikt is. Ook kijkt de muziekschool met plezier vooruit, omdat er zoveel inwoners elke week met plezier naar hun muziekles komen om alleen of in een band of orkestmuziek te maken. Dit doen ze niet alleen voor zichzelf, of voor hun familie, maar ook voor de inwoners van Zeist tijdens allerhande concerten, festivals en feestdagen. Ook de ouderen in de verzorgingshuizen van Zeist worden verrast door docenten en leerlingen met regelmatige lezingen en optredens.
Richting de toekomst valt er ook nog een hoop terrein te winnen voor de muziekschool. Zo wordt doorlopend gebouwd aan verdieping én verbreding van het aanbod, mede gericht op doelgroepen die momenteel nog wat minder bereikt worden. De muziekschool wil er zijn voor iedereen, wat betekent dat het aanbod met de tijdsgeest mee ontwikkelt. Zo zal er in de nabije toekomst een groeiende focus zijn op relevante en actuele zaken als digitaal muziekonderwijs, muziekproductie, muzikaal en cultureel ondernemerschap, songwriting en uiteenlopende interdisciplinaire samenwerkingen.
De Zeister Muziekschool viert dit jaar haar bijzondere, rijke geschiedenis en grote impact op de omgeving, en zet zich ook graag de volgende 85 jaar nog in voor een klinkende noot bij alle inwoners van Zeist en omstreken.
|
|
|