Ik ga op reis en neem mee….

27 april 2020
tekst: Anke de Jong, foto: Pixabay

De corona-crisis heeft al onze plannen in de war geschopt. Al maandenlang waren we bezig met de voorbereidingen voor de grote reis die we zouden maken komende zomer, een reis waar we lang voor hadden gespaard en erg naar uitkeken. We verheugden ons er zo op en bij elke voorbereiding groeide ons enthousiasme. Alles werd tot in de puntjes verzorgd en we telden de dagen af tot we zouden kunnen vertrekken.

De winkeliers in Zeist hadden goede klandizie aan ons. Van reisboeken, wandelschoenen en kleding tot handige gadgets en fotospullen voor onderweg, alles was aangeschaft en lag te wachten op de vertrekdatum. Tot de corona-crisis kwam en ons en onze plannen stil zette.

Nog even dachten we dat het wel mee zou vallen en dat het wel goed zou komen met onze reis, maar helaas. De reis gaat deze zomer niet door en het is maar de vraag wanneer dat wel gaat gebeuren. Het zal nog wel even duren voordat we het aandurven om weer te gaan reizen.

Gelukkig heb ik een andere bestemming gevonden voor de vele vrije tijd die we nu hebben, nu ook alle activiteiten buitenshuis stil liggen.

Wat ik dan zoal doe? Nou, soms zit ik midden in een stad in Brazilië, koffie te drinken met de rijken der aarde, op andere momenten reis ik naar Italië, beklim ik de steile bergen in het Aosta dal en kijk ik uit over de groene dalen. Dan weer begeef ik me wekenlang in het zuiden van Zweden, te midden van verschillende moordonderzoeken.

Je zult het wel door hebben, ik reis waar het boek me brengt.

Nog nooit heb ik zoveel achter elkaar gelezen als in deze tijd. Nog nooit heb ik zoveel tijd gehad, ik  kan elke avond en weekend lezen. Normaal lees ik door het jaar heen alleen vakliteratuur en gun ik me alleen in de vakanties de rust en tijd om ook andere boeken te lezen. Romans, literatuur, detectives, dichtbundels, alleen in de vakanties gingen ze mee.

Maar nu alle activiteiten stil liggen heb ik alle tijd om op reis te gaan in de levens van anderen. Ik laat me verleiden tot het lezen van mooie dichtbundels, verdwaal in levensverhalen en ga op reis in vroeger tijden.

Ik herlees boeken die ik al eerder heb gelezen en die al jaren in onze boekenkast staan. Maar ik verwen mezelf ook met nieuwe titels, pareltjes die enthousiast aangeprezen worden door vrienden die al net zo graag lezen, of door de medewerkers van Kramer & van Doorn. In een volgend leven ga ik daar werken, heb ik mezelf al beloofd. Dan mag je voor je werk al die mooie boeken lezen, dat lijkt me wel wat!

Het lezen stilt de onrust die ik voel nu ik niet op stap kan en zelf niet kan reizen. Voorlopig ga ik dus op reis in mijn eigen huis, veilig op de bank of lekker in de tuin. Ik vermaak me zo nog wel even want boeken, ze zijn voeding voor mijn ziel!

Ik ga op reis en neem mee…. Ga je ook mee?
 

P.s.: als je een boek wil kopen, koop dan ook lokaal, het kan nog thuisbezorgd worden ook!

 

 Volgende bijdrage: Zeist dupe van zorgfraude

 

Bijdrage: 
Column: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.