De groene middenstip

1 september 2018
tekst: Ronald Camstra, foto: Pixabay

Regelmatig klinkt de roep om “citymarketing” van Zeist. “We moeten Zeist beter op de kaart zetten”, klinkt het dan. Bijvoorbeeld om de leegstand van de winkels in het Centrum tegen te gaan. Of het draagvlak voor voorzieningen als het Slot te verbeteren. Maar is het imago van Zeist wel zo slecht?

Volgens mij niet. Als ik ergens vertel dat ik in Zeist woon, krijg ik zonder uitzondering iets terug als “wauw, dan woon je wel mooi”. Alleen tegen Zeistenaren zeg ik overigens dat ik in Huis ter Heide woon, of ‘op’ Sterrenberg, want buiten onze gemeente zegt niemand dat iets, dan woon ik gewoon in Zeist. De gesprekspartner vertaalt het woord “Zeist” meestal één-op-één in “bos”. O wat mooi woon je dan, met al die bomen.

Ook over de ligging van Zeist verschillen de beelden. In mijn beleving maakt de regio Utrecht, van Maarssen tot Zeist, deel uit van de Randstad. Maar ik heb een tijdje in Zoetermeer gewerkt, daar wensten ze me altijd goede reis terug naar ‘het oosten’. De Randstad, dat was alleen Holland, en misschien nog de stad Utrecht, maar na de Berenkuil begint het beboste oosten. Veel collega’s waren in hun jeugd ook wel eens op een camping in de Zeister Bossen geweest, of bij Austerlitz, en dat bevestigde hun beeld dat het ver weg was, en bossig. Ik bofte maar.

Dat er in Zeist ook flats zouden staan past meestal niet in het wereldbeeld van de gesprekspartner. Nee, Zeist is toch één grote villawijk? Wat is eigenlijk de gemiddelde OZB-waarde bij jullie? Soms praat ik ze bij, soms laat ik het maar even.

Maar het imago van Zeist is dus allesbehalve slecht. Groen en gezond, dat Zeist. Een beetje te ver om er te gaan winkelen misschien, maar leuk voor uitjes of korte vakanties. Het groene imago wordt versterkt door tal van groene bedrijven waarvan men weet dat ze uit Zeist komen, zoals Triodos, Wereldnatuurfonds, vogelbescherming. En voetbal natuurlijk. Onder de tien miljoen Nederlandse voetbalfans is “Zeist” een begrip: de middenstip van Nederland. En ook gras is groen, en sporten gezond.

Kortom, het imago van Zeist is af. Zeist: groen en gezond. De groene middenstip van Nederland. Niks meer aan doen, lijkt me. Voor de buitenwereld dan. Wij Zeistenaren weten wel beter. Er valt hier nog wel het een en ander te doen. Woningnood, armoede, kansongelijkheid. Maar dat hoeven we de rest van Nederland niet te vertellen, dat gaat we gewoon aanpakken.

 

Column: 

Reacties

Armoede, woningnood, kansongelijkheid. Geldverspilling aan centrum visies... Een enorme winkelleegstand , een tekortschietend bestuur. Kunstwerken die verdwijnen, Archieven die vernietigd zijn, brieven van burgers die verdwijnen.... Er valt nog veel te verbeteren. Maar gaat er nu echt iets gebeuren?

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.