Utrecht eerste Fairtrade Provincie

1 december 2015
tekst: fairtrade gemeenten, foto: Humphrey Daniels 

Utrecht mag zich sinds 21 november Fairtrade Provincie noemen. Van de 26 gemeenten die de provincie telt voeren 14 gemeenten de titel Fairtrade Gemeente. Daarnaast zijn er nog 7 gemeenten actief in het behalen van de gemeente titel. Hiermee voldoet de provincie Utrecht ruim aan de campagnecriteria en mag zich met trots de eerste Fairtrade Provincie van Nederland noemen. Als werkgroep fairtrade Zeist waren we met een delegatie in Figi.

Agnes Jongerius, Europarlementariër en jury-lid Fairtrade Gemeente, overhandigde officieel de titel aan Mariëtte Pennarts-Pouw, gedeputeerde Provincie Utrecht, tijdens een inspirerende fairtrade middag in het Figi theater in Zeist. Mariëtte Pennarts-Pouw: “Ik ben trots dat het Utrecht gelukt is om als eerste in Nederland de titel Fair Trade Provincie te behalen. De afgelopen jaren is hier met elkaar hard aan gewerkt. Het betekent dat de regio Utrecht staat voor eerlijke handel met respect voor mens en milieu.”
Het behalen van de titel is een prachtig collectief resultaat. Van de 1.253.672 inwoners die de provincie telt wonen er inmiddels 813.462 in een Fairtrade Gemeente. Dit is 65% van het totale aantal inwoners van de provincie Utrecht.

Fairtrade Provincie Utrecht
Om de titel Fairtrade Provincie te mogen dragen moet voldaan worden aan de 5 campagnecriteria. Zo moet het provinciebestuur zich committeren aan de campagne, dit opnemen in haar beleid én de provincie koopt fairtrade in.
Een voorwaarde voor de titel is ook dat 75% van alle gemeenten actief zijn in de campagne en dat 45% de titel Fairtrade Gemeente heeft behaald. In Utrecht hebben de volgende gemeenten bijgedragen aan het behalen van de titel: Utrecht, De Ronde Venen, Nieuwegein, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, De Bilt, Stichtse Vecht, Houten, IJsselstein, Bunnik, Leusden, Eemnes, Zeist en Rhenen. In de provincie Utrecht zijn de gemeenten Woudenberg, Veenendaal, Oudewater, Woerden, Amersfoort, Baarn en Vianen op weg naar de titel Fairtrade Gemeente. Rhenen vierde ook feest en ontving de titel Fairtrade Gemeente uit handen van Peter d’Angremond, directeur stichting Max Havelaar.

Over Fairtrade Gemeente Campagne
De titel Fairtrade Gemeente toont aan dat een lokale overheid, winkels, bedrijven, horeca, organisaties en inwoners samen zorgen voor meer eerlijke handel. Een onafhankelijke jury,
onder leiding van Jacobine Geel, oordeelt of gemeenten voldoen aan zes campagnecriteria. Fairtrade Gemeente Nederland is een initiatief van ICCO, Stichting Max Havelaar en Wereldwinkels en wordt mede mogelijk gemaakt door ICCO/Kerk in Actie.

De campagne is actief in 40 landen, waaronder België, Verenigd Koninkrijk, Australië, Japan, Zuid-Korea, Ghana en Brazilië. In meer dan 1.700 ‘Fairtrade Towns’ zorgen dat meer boeren en producenten in ontwikkelingslanden kunnen werken onder fairtrade voorwaarden, zodat zij zelf kunnen investeren in een duurzame toekomst voor hun bedrijf en familie. Via fairtrade krijgen zij een goede betaling en kunnen zij werken en leven onder veilige en gezonde omstandigheden. Wereldwijd profiteren er meer dan zes miljoen mensen in ontwikkelingslanden van de effecten van fairtrade.

Meer informatie: www.fairtradezeist.nl

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.