Extra geld voor Bibliotheek Zeist

26 november 2022
tekst: Simone Dirkse; foto: Mel Boas

Het kabinet trekt de komende jaren extra geld uit voor de bibliotheken. Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) laat dat in een brief aan de Tweede Kamer weten. De afgelopen jaren is er veel bezuinigd op de bibliotheken, maar het kabinet beseft nu dat dit onwenselijk is. Uslu: “We gaan herstellen, repareren en gaten dichten."

Met de extra gelden kan de bibliotheek haar service op een toegankelijke manier blijven aanbieden. Ook bij mensen die de bibliotheek nu nog moeilijker kunnen bereiken of nog niet goed weten wat de bibliotheek voor ze kan doen. Hoe de gelden over de gemeenten verdeeld worden is nu nog niet helder. Zodra hier meer over bekend is kan KunstenHuis Idea plannen uitwerken om het geld zo goed mogelijk in te zetten.

Mensen komen samen bij KunstenHuis Idea
De afgelopen twee jaar werd duidelijk zichtbaar dat mensen behoefte hebben aan een plek om zich te ontwikkelen. Veel jongeren zochten de bibliotheek in coronatijd op om te  studeren, omdat er thuis geen plek was. Of het was er heel onrustig. Mensen ontdekten de bibliotheek als fijne plek om te studeren, te werken en te verblijven. Ze komen nog steeds. Tegelijkertijd maken vrijwilligers in de bibliotheek mensen wegwijs met de computer en lopen taalcursisten binnen voor hun les. De samenleving komt duidelijk samen in de bibliotheken van KunstenHuis Idea. Het is zichtbaar dat er behoefte in de samenleving is, om dit te doen en te versterken.

De bibliotheek van KunstenHuis Idea
De afgelopen jaren heeft de bibliotheek in Zeist een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Het is dé plek in de gemeente waar mensen terecht kunnen die de taal willen leren, vragen hebben over de digitale overheid en het gebruik van digitale apparaten of graag een mooi boek lezen en waar kinderen op een toegankelijke manier kennis maken met het plezier van lezen. Door de fusie van het afgelopen jaar biedt KunstenHuis Idea meer projecten waarin kunst en leesbevordering samengaan, waardoor kinderen gemakkelijker leren lezen. Om dit in stand te houden, voor iedereen bereikbaar te zijn en de kwaliteit te versterken is deze bijdrage erg welkom.

Een plek voor ontwikkeling
De bibliotheek is een plek waar als kind werelden voor je open gaan, waar kennis, verhalen en andere perspectieven voor iedereen binnen handbereik zijn. De openbare bibliotheek is een inspirerende plek voor mensen in elke levensfase. Mensen komen er om boeken te lenen, een taalcursus Nederlands, Italiaans of Engels te volgen, te leren omgaan met de DigiD, voor een voorleesmiddag met andere jonge ouders, om huiswerk te maken, om te ontdekken hoe een 3D-printer werkt of om de krant te lezen met een kop koffie.

Voor iedereen
Het is de plek voor alle inwoners, waar leeftijd, inkomen, opleiding of sociale klasse geen verschil maakt. Dat is belangrijk in een samenleving waarin we willen zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft, zich kan blijven ontwikkelen en waar mensen uit alle lagen elkaar blijven ontmoeten. De bibliotheek is de huiskamer van het dorp.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over KunstenHuis Idea:
KunstenHuis Idea

Op dit moment ook in de bibliotheek:
Expositie van De Toets

Volgende column:
Herfst in de Rozenstraat

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.