Daar zit je dan, midden op het perron

1 mei 2017 
tekst en foto’s: Ingrid Wong
 

Soms heb je plannen en zoek je daar een goede locatie bij. En soms heb je een prachtige locatie en zoek je naar bijpassende plannen. Dat gebeurde bij ons met het stationsgebouw van Den Dolder. Het station zelf is druk en springlevend met per uur acht passerende sneltreinen en acht stoptreinen en de incidentele goederentrein. Maar het oude stationsgebouw, meer dan honderd jaar oud, werd al jaren niet of nauwelijks gebruikt. Vroeger werden er kaartjes verkocht aan het loket en waren er maar liefst drie wachtkamers, voor iedere klasse eentje.

De kaartverkoop werd verbannen naar een automaat op de hoek van het perron. De lokettist werd een praatpaal, op de andere hoek van het perron. De wachtkamer werd af en toe gebruikt, ook door cliënten van Altrecht als bierdrink- en bierafvalwaterlozingsplek. Dat maakte dat de deur vaker op slot was dan open. Om het gebouw nog enigszins een gebruikte indruk te geven was het anti-kraak verhuurd aan een kunstenares die er af en toe workshops gaf.

Intussen waren de onderhoudsmensen van dit rijksmonument net zo afwezig. Verf bladderde, hout verrotte. Er werd door allerlei mensen en organisaties aan de bel getrokken bij NS Stations en eindelijk, in 2014 klingelde die bij de juiste persoon.

Er verschenen schilders en de buitenkant werd opgekwast. En in het buurcafé De Egelantier zagen we met een aantal zelfstandig ondernemers mogelijkheden om het gebouw weer een bedrijvige functie te geven. Dat was in januari 2015.

Om een lang verhaal kort te houden (en het is echt een heel verhaal over lange adem en volhouden): sinds juli 2016 bestaat de Vereniging DenDolderCS waarvan de leden het achterste deel van het station gaan gebruiken als extra werk-, ontmoetings- en vergaderplek en extra activiteiten zoals netwerkbijeenkomsten, tentoonstellingen en misschien zelfs als stembureau. We zijn nu met vijftien zelfstandig ondernemers maar ook leden van het gemeentelijk wijkteam en werknemers van Reinaerde en de Rabobank. En er kunnen nog leden bij. In het voorste deel komt een NS-wachtkamer en koffiekiosk voor de reizigers.

Deze maand, april 2017, hebben we eindelijk de sleutel gekregen en zijn we volop aan de slag met het leggen van leidingen, installeren van een keukentje en vooral heel veel schoonmaak-, schuur- en schilderwerk.
Het is nog even doorbikkelen maar straks zitten we in ons prachtige DenDolderCS, kijkend naar de oude schouw, genietend van het licht door de vele ramen en met op de achtergrond de omroepdame van de NS.

Midden in ons dorp Den Dolder. Midden tussen de bedrijvigheid, ideeën, initiatieven en contacten. Midden op het perron van ons station.

Voor wie ook een extra, incidentele werkplek zoekt en warm hart heeft voor het station van Den Dolder: www.dendoldercs.nl
 

Column: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.