Cultuurcafé: ‘Ik zeg toch Sorry’

21 april 2024
tekst: Leonie Langenhuijsen

Op woensdagavond 24 april is er een Cultuurcafé in De Klinker. Het thema van het Cultuurcafé op 24 april is het gedeeld verleden van Zeist. Tijdens het Cultuurcafé is ook de reizende expositie ‘Ik zeg toch Sorry’ te zien in de bibliotheek.

Een van de initiatiefnemers is Brenda Emmen-Hassell: Het is de hoogste tijd om op zoek te gaan naar ons gezamenlijke verhaal in Zeist. Voorbij het wij of zij, naar het ik en jij. Als we samen stil staan bij het trans-Atlantische Slavernijverleden, kunnen we meer voor elkaar betekenen. Omdat we van dat pijnlijke verhaal over het slavernijhandel een gezamenlijke geschiedenis maken. Zodat we kunnen ontdekken wat nú nodig is. Wat we vandaag voor elkaar kunnen betekenen. Dit is echt de enige route om samen, als samenleving, te groeien”.

Brenda is lid van de Initiatiefgroep herdenking afschaffing trans-Atlantische slavenhandel Zeist. Ze benaderde CultuurZeist, Slotstad Rtv, de bibliotheek en de cultuurmakelaar met haar plannen. Zo ontstond een samenwerking die heeft geleid tot het Cultuurcafé op 24 april en de expositie.

Op 24 april wordt de expositie geopend in het bijzijn van burgemeester Joyce Langenacker. Daarna is er een bijdrage van Raymi Sambo en Urmie Plein (acteurs van ‘Ik zeg toch Sorry’) en zijn er verschillende gesprekstafels om met elkaar in gesprek te gaan over dit thema. Aansluitend en afsluitend is er een cultuurcafé om het gesprek breder te trekken. Wat betekent deze gedeelde geschiedenis voor ons culturele leven in Zeist nu? 

De Reizende Expositie ‘Ik zeg toch sorry’  
De expositie is ontwikkeld bij de voorstelling ‘Ik zeg toch sorry’, een theaterproductie van Raymi Sambo Maakt en theatergroep Aluin die met deze voorstelling in 2022 toerden, voorafgaand aan de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden van Koning Willem Alexander op 1 juli 2023.  

De expositie laat achtergrondinformatie over de gedeelde Nederlandse geschiedenis zien. De expositie is van 24 april t/m 19 mei te zien in Zeist en zal daarna verder reizen naar de bibliotheek in Soest (21 mei tot 9 juni) en Bilthoven (11 tot 29 juni). Bij de expositie is een gecureerde leestafel met een selectie aan boeken rond dit thema en een uitgebreide leestafel.   

Oproep
In Zeist hebben we aandacht voor ons gedeelde slavernijverleden. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, er loopt een onderzoek naar sporen van het slavernijverleden en er is op 28 juni 2024 een bijeenkomst om de afschaffing van de slavernij te herdenken en vieren.

Doe mee zodat er in Zeist blijvend aandacht wordt gegeven aan ons gedeelde verleden. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan bij CultuurZeist: info@cultuurzeist.nl

Cultuurcafé
Woensdag 24 april
De Klinker, Zeist  
19.00-22.00 uur  
(19.00 uur inloop, 19.30 uur aanvang)   

Aanmelden via info@cultuurzeist.nl
Ook zonder aanmelden van harte welkom. Deelname is gratis. 
Meer informatie: Uit in Zeist

Met dank aan: 
Dit programma is een samenwerking van afdeling Cultuur en Samenleving KunstenHuis Idea, afdeling Bibliotheek KunstenHuis Idea, Initiatiefgroep herdenking afschaffing trans-Atlantische slavenhandel Zeist, CultuurZeist, Slotstad Rtv en de Cultuurmakelaar Zeist. 
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over het slavernijverleden:
Met schrijfster Roline Redmond in Aldi De Clomp

Meer over de cultuurmakelaar:
Cultuurmakelaar? Wat is dat?

Volgende bijdrage:
Zwijgen is goud

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.