Cultuurmakelaar? Wat is dat?

23 februari 2024
tekst: Leonie Langenhuijsen; foto’s: Gijs de Kruijf

Sinds januari ben ik, Leonie Langenhuijsen, cultuurmakelaar voor de gemeente Zeist.

Als cultuurmakelaar is het mijn taak verbindingen te leggen tussen de vragen, behoeften en ontwikkelingen van het culturele veld. Bijvoorbeeld door een nieuw initiatief te ondersteunen met kennis en netwerk, of verenigingen door te verwijzen naar relevante fondsen. Ook het zichtbaar maken van het culturele aanbod, zoals op www.uitinzeist.nl, is een van mijn taken.

En wie is dat dan?
Ik zing onder de douche, dans door de huiskamer en schrijf in hanenpoten. Ik lees de krant, recepten en boeken. Ik ben dankbaar publiek. Ik ga graag naar theater- en dansvoorstellingen maar nog liever zie ik kunst in de openbare ruimte of buiten op locatie, denk aan het Cafétheaterfestival of Oerol. Mijn eigen creativiteit zit in een associatief brein, daardoor zie ik verbindingen die je niet meteen voor mogelijk houdt.

Ik kom oorspronkelijk uit Brabant, heb jaren in Utrecht gewoond en gewerkt als programmeur bij wijkcultuurhuis Cultuur19 in Leidsche Rijn. Daar programmeerde ik onder andere een festival voor kinderen, een dansevenement in de openbare ruimte en een zomerprogramma voor kinderen in samenwerking met sportorganisaties en welzijnswerk. Ik miste het om bij te dragen aan mijn eigen omgeving. Je kunt nog meer betrokken zijn als je zelf ook in de buurt woont.

Sinds twee jaar woon ik in Zeist met mijn gezin. Zowel als inwoner van Zeist als in mijn rol als cultuurmakelaar heb ik nog veel te ontdekken over deze gemeente. Wat is er veel te doen! Zeist heeft een rijk cultureel leven, een van de redenen om voor Zeist te kiezen. Ik hoop dat ik ook een bijdrage kan leveren aan het mooie leven in Zeist.

Waar vind ik de cultuurmakelaar?
De komende tijd zal ik veel op pad gaan om kennis te maken en te ontdekken wat er speelt in Zeist, en zo te kijken hoe ik mezelf als cultuurmakelaar het beste in kan zetten en welke nieuwe verbindingen er te maken zijn.  

En ik ga op verschillende plekken in de gemeente inloopspreekuur houden, zodat je zonder afspraak bij me terecht kunt voor informatie of met vragen.

Maar ook als je me tegenkomt bij een evenement (of gewoon in de supermarkt) mag je me aanspreken.

Spreekuren cultuurmakelaar
Heb je een idee voor Zeist? Wil je even sparren of kennismaken? Kom op mijn spreekuur.

Ben je al verder met je plan, maar kun je wel hulp gebruiken bij de fondsenwerving? Zoek je partners om een nieuwe samenwerking aan te gaan? Met al deze dingen kan de cultuurmakelaar je helpen. Via www.uitinzeist.nl en de social mediakanalen van Uit in Zeist en Cultuurmakelaar Zeist vind je updates over locaties. Ik hoop je binnenkort te ontmoeten!

Eerstvolgende spreekuren:
Woensdag 28 februari van 14.00-16.00 uur
Locatie: Dorpshuis Austerlitz

Vrijdag 15 maart van 10.00-12.00 uur
Locatie: Figi Zeist

Vrijdag 5 april van 10.00-12.00 uur
Locatie: de Werkwinkel, Den Dolder

Uit in Zeist
Op de website www.uitinzeist.nl vind je het culturele aanbod in de gemeente Zeist. Als je je abonneert op de website, krijg je elke maand een nieuwsbrief met een selectie van wat er die maand staat te gebeuren.

Als je zelf een evenement of activiteit wilt plaatsen, kun je dat heel gemakkelijk en gratis doen. Je maakt een account aan, vult de gegevens in en uploadt een foto. Wij zorgen dan dat je activiteit in de agenda wordt opgenomen.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe uitgave van de gids Uit in Zeist, die je eind augustus kunt verwachten!

Contact
Leonie Langenhuijsen
Cultuurmakelaar Gemeente Zeist
Cultuurmakelaar@uitinzeist.nl
www.uitinzeist.nl
@cultuurmakelaarzeist
@uitinzeist

 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Uit in Zeist:
Uit in Zeist

Volgende aankondiging:
Cuarteto Tangata

 

Reacties

Ben benieuwd hoe de nieuw cultuurmakelaar denkt over de wijze waarop is besloten 700.000 euro uit geven aan. Het naar Zeist halen van de Passion
Dat verdient in mijn ogen niet de schoonheidsprijs. Zou de nieuwe cultuurmakelaar niet graag zelf samen met de inwoners van Zeist dit enorme bedrag aan lokale culturele activiteiten hebben willen besteden?

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.