Chopin meets the Blues

4 februari 2024
tekst: Johan Ehrlich

Met gepaste trots presenteert het Cultuurpodium Den Dolder op 16 februari 2024 het bijzondere programma “Chopin meets the Blues”, dat uitgevoerd zal gaan worden door pianist Peter Beets en contrabassist Marius Beets.

Hoewel Frederic Chopin van Europese afkomst is, heeft zijn muziek een grote invloed gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Amerikaanse jazzmuziek. In het programma “Chopin meets the Blues” laat pianist Peter Beets horen hoe de muziek van de Poolse grootmeester in Amerika vermengd is geraakt met de typisch Afrikaanse ritmes en bluestoonladders. In dit programma worden de mooiste nummers van Chopin in een swingend hedendaags jasje gestoken. De combinatie van bluesy improvisaties, Afrikaanse jazzritmes en het muzikaal raamwerk van de Poolse grootmeester staan garant voor puur genieten.

Peter Beets
Peter Beets wordt op 12 juni 1971 geboren in Den Haag. Muziek speelt een centrale rol binnen het gezin en Peter en zijn twee oudere broers starten al jong met muzieklessen. Peter speelt piano, Marius bas en Alexander saxofoon. Het opvallende talent van Peter leidt al snel tot succes als hij op jonge leeftijd de lokale talentenjacht vijf keer op rij wint. Vanaf 1985 zijn ‘The Beets Brothers’ een veel geboekte act in binnen- en buitenland. In 1989 ging Peter piano studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en combineerde dat met een studie rechten.

Van Tokio tot New York en van Moskou tot Mumbai, wereldwijd wordt Peter Beets gezien als een van de grootste jazzpianisten aller tijden. Door zijn virtuoze jazzoptredens, innovatieve albums en voorstellingen waarbij hij jazz op een smaakvolle manier mixt met klassieke muziek, heeft hij een grote schare trouwe fans opgebouwd. Peter werkt samen met diverse supersterren zoals Chick Corea, Wynton Marsalis, Dee Bridgewater, George Coleman, Johnny Griffin, Benny Golson, Elvin Jones, Kurt Rosenwinkel en John Clayton. Maar ook jong talent ontsnapt niet aan zijn aandacht. Hij richt een 18-koppige bigband op met aanstormende talenten, het New Jazz Orchestra.

Peter brengt een indrukwekkende lijst albums uit die zowel nationaal als internationaal ongekend goed worden ontvangen. In zijn prijzenkast staan onder meer een Edison (2010) voor het album ‘Blues for the Date’ met zijn eigen arrangementen en composities, live opgenomen met ‘The Jazz Orchestra of the Concertgebouw’, de Prix Martial Solal (1998) en de Pall Mall Export Swing Award (1988).

Marius Beets
Marius Beets wordt op 26 juni 1966 geboren in Voorschoten. Hij kwam thuis veel in aanraking met jazz. Zijn vader had een collectie jazzplaten en zijn jongste broer Peter ontpopte zich als jazzfanaat. Marius ontwikkelde de bodem die thuis werd gelegd en diepte die verder uit toen hij in 1988 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag jazz-contrabas ging studeren.

Vanaf dat moment ging het hard met zijn carrière als jazzbassist. Binnen de kortste keren werd hij ingelijfd in jonge jazzgroepen als de Houdini’s en het Hoogendijk / Van den Dungen kwintet. Samen met de Beets Brothers waren dit de belangrijkste groepen waarmee Marius in de jaren negentig op alle Nederlandse jazzpodia te horen was en tournees maakte door onder andere de Verenigde Staten, Australië, Thailand en Rusland.

Later werd hij ook ontdekt door, en zeer geliefd bij, gevestigde Nederlandse jazz-artiesten als Rita Reys, Rein de Graaff en Piet Noordijk. Marius’ vette beat en voortstuwende beweging paste naadloos bij het spel van de oudere jazz-generatie en gaf nieuw elan aan hun optredens.

De indrukwekkende discografie (inmiddels meer dan 100 titels) bevat CD’s met o.a. Herb Geller, Jeff Hamilton, Deborah Brown, Rita Reys, Trijntje Oosterhuis, Peter Beets, Houston Person, Ronnie Cuber en Dave Liebman.

Marius speelde als gast ook in grote orkesten als het Metropole Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Schoenberg Ensemble, Brabants Orkest, The Skymasters en Jazzorchestra of the Concertgebouw.

Luister alvast op Spotify: https://open.spotify.com/track/5It861UJTrVTKnKCpuNzrZ?si=64rFOJj9QnqcwCrQUkWAKg&nd=1&dlsi=81a5863ef0c14979

Chopin meets the Blues
Het concert wordt gehouden op vrijdag 16 februari 2024 in de Maria Christina Kerk, Dolderseweg 123-B (hoek Pleineslaan), 3734 BG Den Dolder. Aanvang programma 20.00 uur. Zaal geopend vanaf 19.30 uur.

Om plaatsen te reserveren
Stuur een e-mail naar info@cultuurpodiumdendolder.nl en maak € 20,- per persoon (inclusief consumpties) over naar NL07 RABO 0146 0339 14 ten name van Cultuurpodium Den Dolder onder vermelding van uw naam en de datum van het concert. Uw aanmelding en betaling worden in volgorde van binnenkomst verwerkt. U ontvangt van ons een e-mail ter bevestiging van uw reservering.

Wilt u op de avond zelf komen zonder reservering? Als er nog plek blijkt te zijn bent u van harte welkom. Betalen kan dan via pin of contant.

Meer informatie vindt u op onze website: https://cultuurpodiumdendolder.nl/
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over het Cultuurpodium Den Dolder:
Cultuurpodium Den Dolder

Meer muziek:
Manon Nijenhuis Trio in het Jazzcafé Zeist

Volgende gedicht:
Slot

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.