ZieZeist

Stront

Column
Bij het zien van alle dixies die bij ons op de Slotlaan aan de overkant van de straat stonden voor Koningsdag, realiseer ik mij, toen ik vanochtend mijn yoghurt met muesli naar binnen had gelepeld, hoeveel stront er dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks, in feite al eeuwenlang in de Nederlandse bodem verdwijnt.
tekst en foto: Marcel Leenders

Passion voor Zeist

Column
Wanneer je werkelijk iemand wilt kruisigen, dan realiseer je je pas wat een organisatie daaraan voorafgaat, wie en wat je daar allemaal voor nodig hebt en hoeveel geld dit eigenlijk kost. Maar hopelijk levert deze commerciële, heilige happening ook nog iets op voor de lokale ondernemers in Zeist.
tekst: Marcel Leenders; foto: Dennis Gries via Pixabay

Blikjes rapen

Een leeg blikje cola ligt onder een struik, op de Slotlaan in Zeist

Column
Ik kijk uit het raam en zie in het perkje onder een Lindeboom op de Slotlaan een leeg blikje cola liggen. Het geld, het statiegeld in dit geval, ligt op straat. Eigenlijk zou ik nu meteen uit mijn luie stoel moeten komen. Maar dat gebeurt niet.
tekst en foto: Marcel Leenders

Bericht vanuit een opvanglocatie voor Oekraïners in Zeist

Column
Nu alweer bijna een jaar werkt hij enkele dagen per week op een opvanglocatie voor Oekraïners op de Dreef in Zeist. Alles gaat op die noodlocatie tot nog toe zijn vredige gangetje, wat in feite ook de bedoeling is, op veilige afstand van het oorlogsfront. Tot er gisteren pal voor de deur een taxibusje stopte.
tekst en foto: Marcel Leenders

Man & Hond op de Slotlaan

Column
De kleine hond was jong en speels en de man aan het andere uiteinde van de uitlaatlijn oud en stram. Dus bepaald gelijk op ging het niet toen zij samen over de Slotlaan wandelden. Misschien wel daarom had de man het hondje zo veel mogelijk vrijheid gegund, door de fluorescerende leiband volledig uit te rollen.
tekst: Marcel Leenders

Vakantieboeken

Column
Hij had het boek van Ilja Pfeijffer bij zich, een epos over het mythologische Griekenland. Haar willekeurige greep uit een stapel boeken resulteerde in ‘Een huis in Toscane’. Maar als vakantieland hadden zij noch Griekenland, noch Italië uitgekozen. Voor de leesbeleving had dat wel meer voor de hand gelegen.
tekst: Marcel Leenders; foto: Ronald Camstra

Een loslopende stier in het Wilhelminapark

Column
Toen ik een rondje liep om de vijver in het Wilhelminapark zag ik wat bleek uitziende, puistige, opgeschoten hangjongeren op en rondom een groen bankje met allemaal een blikje Red Bull in hun bezwete handpalmen. Eigenlijk vreemd dat, na het drinken van al die energiedrankjes, blijkbaar de fut ontbrak om hun afval in een afvalbak op nog geen meter afstand te deponeren.
tekst: Marcel Leenders

Afscheid van de Burgemeester

Column
Binnenkort is het afscheid van de, voor degenen die hem daadwerkelijk kennen, gewaardeerde, vriendelijke en competente burgemeester. Toen ik op een zondag uit het raam keek zag ik hem lopen, samen met zijn vrouw. Ik had hen daar al vaker gezien op de Slotlaan, maar nu was het op de een of andere manier anders.
tekst: Marcel Leenders; foto: Marnix Schmidt

Dixi

Column
Op de hoek van de Slotlaan en de Middellaan staat een verlaten blauwe dixi als de laatste feestganger van Koningsdag te wachten tot zij eindelijk wordt opgehaald om op de open achterkant van een kleine vrachtwagen te worden gehesen.
tekst en foto: Marcel Leenders

Zomertijd

Column
De aarde draait niet alleen om de zon, maar ook nog eens om zijn eigen as, met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur. Geen wonder dus, dat de oceanen soms woest tekeer gaan. Wel weer vreemd dat de Slotvijver zo onbewogen spiegelglad blijft liggen. Maar vandaag is alles anders…
tekst: Marcel Leenders; foto: Pixabay

1+1(gratis)

Column
“Zo, kijk eens!”, zei ze verheugd toen ze thuiskwam. “Ik ben net bij ‘Holland & Barrett’ geweest, een reformwinkel op de hoek van de Slotlaan en de Middellaan, ze hadden een mooie kortingsactie”.
tekst: Marcel Leenders; foto: Pixabay

Damestoilet

Column
Het was vroeg in de ochtend en de mist lag nog lui over de parkeerplaats van winkelcentrum De Clomp. Hij wist een parkeerplek te vinden en liep opgetogen bij het gezondheidscentrum naar binnen. “Heb je het druk?”, vroeg een collega.
tekst: Marcel Leenders; foto: Michal Jarmoluk via Pixabay

Pages