Week van de Duurzaamheid: een begrip in Zeist

27 september 2023
tekst: Fons Pennings; foto: Mel Boas

“Het programma van de Week van de Duurzaamheid Zeist ziet er dit jaar weer geweldig uit’, als dus een enthousiaste organisator Margreet van der Pijl van Samen Duurzaam Zeist.

De Week van de Duurzaamheid, van 7 tot 15 oktober, wordt voor de vierde keer georganiseerd en is een begrip geworden in Zeist. Rond de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober wordt een divers pallet van actieve duurzame groepen in de schijnwerpers gezet.

Margreet van der Pijl is trots: “Het duurzame bewustzijn is Zeist is groot. Vrijwel iedereen draagt een steentje bij. Dat begint bij thuis afval scheiden of kleine aanpassingen in huis om het energieverbruik terug te brengen. Daarnaast zijn er tientallen groepen met mensen die samen een stapje verder gaan.”

Je kunt kiezen uit dertig activiteiten door heel Zeist en de dorpen er omheen. De Brinker Herfstmarkt van de Dorpsboerderij De Brink is het openingsevenement van de Week. Gezellig, met aandacht voor kinderen, en je vindt er kramen van verschillende duurzame vrijwilligersinitiatieven. Bij de kraam van de Weggeefwinkel kun je kapot plastic speelgoed ruilen voor heel speelgoed.

Op dinsdag 10 oktober, tijdens de Frisse Pitch Night in het TorenlaanTheater, presenteren 9 finalisten hun ideeën om Zeist leuker, socialer en duurzamer te maken. Ze hopen allemaal op één van de prijzen van € 1000 om hun idee te helpen realiseren.

Margreet van der Pijl van Samen Duurzaam Zeist: “Die finalisten staan er niet zomaar. Ze zijn door een selectie heen gekomen en dat betekent dat hun idee verrassend is, dat het een wow-effect heeft en dat hun plannen planetproof zijn”.

Mijn Groene Huis pakt groot uit door op vier plaatsen in de gemeente een lezing over warmtepompen te organiseren. Presentatie wordt verzorgd door Remco van Zijl van Energie Techniek Zeist. Hij heeft een uitgesproken mening over toepassen van verschillende warmtepompen. Na de presentatie is er ruim gelegenheid om vragen te stellen.

Verder kun je kiezen uit nog veel meer activiteiten, zoals de Zero Waste Tour, tochtworm maken bij Kringloop Zeist, een uurtje meehelpen bij de Bermbrigade en nog veel meer. Allemaal projecten die door vrijwilligers uit Zeist worden gedragen.

Wil je tijdens de Week van de Duurzaamheid kennis maken, kijk dan voor alle info op: www.weekvandeduurzaamheidzeist.nl

Bijdrage: 

 


Meer over de Frisse Pitch:
1.000 euro voor wilde ideeën

Meer over Samen Duurzaam Zeist:
Samen Duurzaam Zeist

Volgende bericht:
Zeistermagazine 20 jaar

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.