Vuurwerkshow in Zeist

4 december 2019
tekst: Steven Spaargaren, foto: Pixabay

Het jaar nadert zijn einde. Zo’n jaarwisseling gaat gepaard met vuurwerk. Steeds meer mensen geven aan vuurwerk als overlast te ervaren. Er vallen steeds meer gewonden en doden. Het loopt geheel uit de hand. Hoe lang gaan we dit nog accepteren? Wordt het geen tijd dat we een vuurwerkshow gaan houden in Zeist?
De meeste ongelukken gebeuren bij onschuldige omstanders. Honderden patiënten waren er de laatste jaarwisselingen met blijvend oogletsel. Steeds meer kinderen zijn slachtoffer. De landelijke politiek praat al jaren over een landelijk verbod. Ondanks het feit dat steeds meer Nederlanders voor een totaal verbod zijn. Dit najaar kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid met het advies om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Hier is veel steun voor. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder rum 32.000 mensen. Zeven op de tien (68%) zijn voor dit verbod. Een kwart (27%) vindt dit geen goed idee.

Ik lees in de Nieuwsbode van 13 november 2019 een groot bericht onder de kop: Een vuurwerkvrije zone? De gemeente wil meer vuurwerkvrije zones aanleggen. De volgende plekken zijn al aangewezen: ”Markt, Emmaplein, Promenade en De Heuvel, omgeving Diakonessenhuis Zeist, omgeving Kinderboerderij De Brink, Walkartpark en Wilhelminapark.
Mensen kunnen t/m 24 november een vuurwerkvrije zone aanvragen bij de gemeente. De aanvragers worden verzocht een handtekeningenlijst in te dienen met namen van buurtbewoners die het eens zijn met de aanvraag.”
Ik neem contact op met de gemeente. Ik ben benieuwd hoeveel buurten een reactie hebben getoond.
Meerdere inwoners hebben gereageerd. Er zijn aanvragen ingediend voor onder andere het Waterwinpark en het Pesterbosje. Een gebied komt in aanmerking als er in de buurt veel ouderen, zieken, kinderen of dieren wonen, er draagvlak is onder de inwoners. De gemeente is in gesprek met de aanvragers: voldoen ze aan de juiste  randvoorwaarden?                                          
Hoe ver staat het met onderzoek naar een centrale vuurwerkshow? Die komt er een jaar later: in 2020 / 2021.Initiatiefnemers met ideeën worden gevraagd om daarvoor een plan in te dienen.

Apeldoorn is de eerste gemeente in ons land die de komende jaarwisseling vuurwerkvrij is.

We moeten een alternatief bieden voor het zelf afsteken van vuurwerk.

Ik heb al eerder over geschreven. In mijn column van 1 februari 2019 eindig ik met een voorspellend slot. “Een centrale vuurwerkshow bij het Slot komt er mogelijk aan. Met allerlei kramen van organisaties die Zeist vertegenwoordigen. Een show is een mooie manier om een jarenlange traditie te hervormen. Een alternatief voor het zelf vuurwerk afsteken. Het moment om elkaar een goed jaar te wensen. Zeist als voorbeeld voor de hele regio!

Dat zet meer zoden aan de dijk. Laten we flinke stap maken. In het buitenland is het meer gangbaar dan in Nederland. Rotterdam is een lichtend voorbeeld met een mooie show bij de Erasmusbrug.
Een mooie vuurwerkshow in Zeist.
Laten we daar voor gaan. 

 

Volgende column: De reis van de container
 

Bijdrage: 

Reacties

Vuurwerkvrije zones hebben geen effect als het gaat om het voorkomen van overlast. Ik woon dicht bij de kinderboerderij en natuurpark de Brink daar wordt ondanks het feit dat het park al jaren een vuurwerkvrije zone is toch vuurwerk afgestoken. Alleen permanente handhaving kan ervoor zorgen dat het echt vuurwerkvrij wordt. Misschien een idee om het om te draaien, aangezien de meerderheid vuurwerk als overlast ervaart en één vuurwerkzone te maken.

Ik ben het helemaal met je eens.
Een dergelijke show kan voor de nodige verbinding zorgen. Hard nodig zou ik zeggen.

Er gebeuren elk jaar ongelukken met vuurwerk. Ik ben daarom tegen vuurwerk afsteken door iedereen en voor een officiële gemeentelijke vuurwerkshow.

Vanmiddag in vragenuurtje 2e kamer st lde minister Grapperhaus dat er in principe sprake is van een algeheel vuurwerkverbod tot aan 31 december. Ook is bepaald vuurwerk al verboden. En heeft iedere gemeente de optie om voor vuurwerkvrije zones te kiezen. Instellen van deze gebieden en Handhaving op verbod zijn dus al middelen die aangereikt zijn. Voor duidelijkheid zou ik t fijn vinden onze parken. En natuur te beschermen en dat ouders op kids letten die vuurwerk kopen dat te hard kan knallen en naar elkaar gegooid wordt of naar dieren. Een show zal ook niet iedereen zien zitten, en om t slot staan ook mooie oude bomen en wonen ook dieren die niet op die herrie zitten te wachten. Maar een show is wel gaaf. In Austerlitz hebben ze dat ook jaren gedaan. Maar ook dat ging er ondanks dat ook nog wel en niemand naar t ziekenhuis omdat er iets mis ging. T blijft explosief spul. En ja voor mensen met astma en allergien of kleine kinderen is de grote luchtvervuiling een ramp: ramen dicht met matte doeken ervoor, extra medicijnen nemen en 2 dagen binnen blijven is helaas noodzakelijk voor mensen die al met de gewone luchtvervuiling ziek worden

Ik ben er ook helemaal mee eens! Ondanks dat ik in een rustige buurt woon leek het daar vorige jaarwisseling op oorlog en durfde ik niet meer naar buiten vw veel (knal)vuurwerk en overal kleine brandjes.
Geweldig idee met een centrale vuurwerkshow en een feest voor HEEL Zeist!!

Ook ik ben in onze straat huis aan huis gegaan en veel handtekeningen opgehaald voor een vuurwerkvrije zone. Het werkt echter polariserend, twee op de vijf willen nog vuurwerk, de rest niet. De straat voldeed niet aan de criteria,dus geen vuurwerkvrije zone. Iedereen was wel voor een vuurwerkshow. Maar ja, wie gaat dat betalen? Dat is de eerste vraag die de wethouder zal stellen.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.