Slotakkoord

‘Slotakkoord’, 36 jaar tentoonstellingen van Dick Bouma, 5 juni t/m 1 juli 2018 

1 juni 2018
tekst: Dick Bouma

Na ruim 36 jaar met veel overgave en enthousiasme exposities te hebben georganiseerd in Slot Zeist komt voor mij het moment aan om afscheid te nemen. Per 1 juli 2018 hoop ik met pensioen te gaan en breekt voor mij een nieuwe levensfase aan.

De gemeente Zeist heeft mij daarin de mogelijkheid geboden om dit te doen in de vorm van een afscheidsexpositie die een overzicht geeft van datgene wat in die langdurige periode allemaal de revue heeft gepasseerd. Daarin is het uiteraard onmogelijk om volledig te zijn, maar wil ik graag een selectie maken uit datgene wat mij persoonlijk het meest is bijgebleven. Dit kan soms de artistieke waarde van een bepaalde tentoonstelling zijn of de herinnering aan de prettige samenwerking met een bepaalde kunstenaar. Een selectie met werken van Karel Appel, Corneille, Cornelis le Mair, Sierk Schröder, Jeroen Hermkens, Marius van Dokkum, Kees de Waal, Wil Westerweel, Walter Elst, Juane Xue, Michiel Schrijver, Erik van Ommen, Dolf Zwerver en Jan Pieter Foppen.

De Culturele Vleugel van Slot Zeist houdt ergens het midden tussen een museum en een galerie en heeft door de jaren heen een bijzondere plek weten te veroveren binnen de kunstwereld.

Kunst verkopen
Met relatief beperkte middelen werd medio 1964 gestart met het organiseren van tentoonstellingen in het Slot. Om daarbij extra inkomsten te verwerven werd de geëxposeerde kunst na verloop van tijd ook te koop aangeboden. In eerste instantie was er nog geen sprake van een strakke, aaneengesloten planning. Dit veranderde eind jaren ’80. Vanaf die periode waren er doorlopend wisselende exposities in Slot Zeist te zien tot zo’n vijf à zes per jaar.

Willem van Oranje (1984)
Hoogtepunt uit die periode was de tentoonstelling met kleding en decorstukken uit de TV-serie over het leven van Willem van Oranje. Deze expositie was indertijd eveneens te zien in Delft en Slochteren en bracht busladingen bezoekers naar Slot Zeist, in totaal maar liefst zo’n 55.000 (!)

Li Zijian (2000)
Geleidelijk aan verschoof het accent meer naar de figuratieve kunst. Zo maakte in februari 2000 de Chinese schilder Li Zijian zijn opwachting op Slot Zeist. Deze maakte met zijn – soms confronterende – schilderijen een wereldtournee en zag onverhoopt een geplande overzichtstentoonstelling van zijn werk in Madrid niet doorgaan. Gedurende zijn verblijf in Zeist werkte Li Zijian aan diverse portretopdrachten, waaronder één van toenmalig koningin Beatrix. Na afloop besloot de kunstenaar zijn staatsieportret aan te bieden aan de gemeente Zeist die het vervolgens een prominente plek gaf in de Raadszaal, waar het lange tijd heeft gehangen.

Zilverwerken (2005)
Ook aan de tentoonstelling ‘Zeist Zilverwerken’ uit 2005 bewaar ik goede herinneringen. Topstukken uit de collectie van de GERO- en SOLA-fabrieken werden hierbij tentoongesteld. Ook Gerritsen en van Kempen waren bekende zilverproducenten. Vele duizenden werknemers vonden hun broodwinning bij één van deze fabrieken. De diversiteit in de bloeiperiode van de Zeister zilverindustrie was enorm en de bekende ‘bestekcassettes’ wisten hun weg te vinden tot in bijna elk Nederlands gezin. Zelfs diverse vorstenhuizen schaften zilveren bestek aan wat afkomstig was uit Zeist.

Zelf schilderen
Door mijn jarenlange werkzaamheden als coördinator tentoonstellingen in Slot Zeist ben ik zelf ook geïnspireerd geraakt om te gaan schilderen. Op dit ‘Slotakkoord’ zijn dan ook een aantal eigen werken te zien. Nu ik binnenkort meer vrije tijd te besteden heb, wil ik deze hobby opnieuw oppakken en verder professionaliseren.

Samenwerking
Het organiseren en inrichten van tentoonstellingen is een arbeidsintensief gebeuren wat alleen mogelijk was dankzij de inzet en de goede samenwerking met directe collega’s, de vele vrijwilligers, leden van de tentoonstellingscommissie en de stagiaires van de Reinwardt Academie uit Amsterdam. Ik denk aan deze samenwerking met warme gevoelens terug. Iedereen hartelijk dank ! Tot besluit wens ik iedere bezoeker inspiratie en bovenal veel kijkplezier toe !

'Slotakkoord’, 36 jaar tentoonstellingen van Dick Bouma, 5 juni t/m 1 juli 2018 

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag: 13.00 – 17.00 uur
gesloten op maandagen

Toegangsprijzen:
Volwassenen: € 5,50
65+/CJP/MJK: € 4,50
BankGiro Loterij VIP-Kaart € 2,75
ASZ/ U-pas: € 1,00
Schoolbezoek: € 1,00 per leerling
Jeugd t/m 16 jaar: gratis

Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk. 

 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.