CLZ 4e op NK Debatteren

1 februari 2019
tekst: Dennis Brink, foto: Wineke Ontswedder

Afgelopen zaterdag 26 januari vond de finale van de 21e editie van het NK Debatteren voor Scholieren plaats op de Universiteit Utrecht. Het Christelijk Lyceum Zeist streed hier voor de winst, maar greep nét naast de titel ‘Landelijk Debatkampioen’ en behaalde uiteindelijk de 4e plaats. Het Herman Jordan Lyceum behaalde de 24e plek. Na een zinderend finaledebat tegen het Haarlemmermeer Lyceum TTO ging het Stedelijk Gymnasium Johan van den Oldenbarnevelt uiteindelijk welverdiend met de winst naar huis.

Maanden hebben de debaters geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes hebben ruim 110 scholen deelgenomen aan het toernooi die plaats vonden op gastlocaties die zelf ook al jaren deelnemen aan het NK Scholieren: Gymnasium Camphusianum uit Gorinchem en het Mendelcollege uit Haarlem. De voorrondes hebben tweeëndertig finalisten opgeleverd die gedegen kanshebbers waren om de titel Nederlands Kampioen te veroveren.

Stellingen
De scholieren hebben zes weken de tijd om de debatstellingen voor te bereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij vóór of tegen de stelling moet pleiten. Daarnaast hebben de leerlingen gedebatteerd over twee improvisatiestellingen*.

De leerlingen debatteerden deze finale onder andere over de volgende stellingen:

§  Seksuele voorlichting leidt tot economische groei

§  Het moet verboden worden voor foodtrucks om in de buurt van scholen te staan*

§  In de top 5 van iedere kieslijst moet minimaal 1 kandidaat 30 jaar of jonger zijn

§  Het moet verboden worden voor docenten en leerkrachten om te staken*

§  Als een moeder na de bevalling weer gaat werken, moet de partner 3 maanden thuis blijven

Over het kampioenschap

Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die speelse debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting ook nascholing aan docenten, geven zij debattrainingen in de klas en ontwikkelen zij lesmateriaal.

 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.