Ondersteuning thuis

4 februari 2024
tekst: Marie-Louise Beerling; foto: Cees van de Wal

Als je ziek bent en misschien niet lang meer te leven hebt, wil je het liefst in je eigen vertrouwde omgeving blijven en daar verzorgd worden. Want er gaat niets boven de liefdevolle verzorging, aandacht en nabijheid die je krijgt van familie en mantelzorgers. Maar deze zorg is vaak heel intensief. Wat is het dan een verademing om terug te kunnen vallen op deskundige vrijwilligers van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) die jou en je naasten ondersteunen.

Meneer en mevrouw Kuiper
Meneer en mevrouw Kuiper waren al meer dan 60 jaar getrouwd. Hun kinderen waren uitgezwermd en uiteindelijk allemaal goed terechtgekomen. Van de kleinkinderen die er na verloop van tijd kwamen konden ze erg genieten. En het ging prima, zo in hun eigen huisje, met de tuin, regelmatig aanloop en af en toe een uitje …. Ze voelden zich bevoorrecht met zo’n lang en gelukkig leven samen.

Dus toen meneer Kuiper begon te kwakkelen met zijn gezondheid wilden ze niet klagen. De ouderdom komt immers met gebreken. Mevrouw Kuiper hielp haar man zoveel zij kon, dat vond ze niet meer dan logisch. Aanvankelijk was dat ook geen probleem. Ook toen zijn toestand na verloop van tijd achteruitging bleef ze hem terzijde staan, al vond ze het wel zwaar worden. Maar als de kinderen ernaar vroegen, zei ze nog steeds dat het best wel ging. Je bent niet voor niets al meer dan 60 jaar bij elkaar. En je vraagt je dochter toch niet om haar vader naar de WC te helpen?

Gelukkig kwam er thuiszorg: hulp op maat, zodat mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven. Voor meneer Kuiper werd de “maat” vastgesteld op 2 x 15 minuten per dag. Natuurlijk waren ze daar blij mee. Maar voor een praatje met mevrouw Kuiper had de zuster eigenlijk nooit tijd, laat staan dat mevrouw Kuiper er even tussenuit kon. Daar kon ze soms zo’n behoefte aan hebben. Even een eindje fietsen, even het dorp in voor een boodschap, bij een kennis op de koffie … gewoon een beetje afleiding. Al durfde ze dat niet hardop te zeggen, want dan leek het of ze haar man in de steek liet.

Toen meneer Kuiper steeds slechter werd, en de dokter voorzichtig liet doorschemeren dat het over niet al te lange tijd wel eens afgelopen kon zijn, hield ze zich eerst nog groot. Met de kinderen wilde ze het er liever niet over hebben. Maar toen een vriendin aan de telefoon vroeg hoe het nu met háár ging, kreeg ze het te kwaad. Ze barstte in snikken uit. Was dit stress? Had ze teveel hooi op haar vork gekregen? Ach, wat een onzin, ze was toch niet ziek of zo? Haar man, die had het pas moeilijk.

De wijkzuster had ook wel iets aan haar gezien. Die begon te praten over extra ondersteuning. Maar dat konden zij toch niet betalen? Hoeft ook niet, zei de wijkzuster, ik weet dat er vrijwilligers zijn die in dit soort situaties graag bijspringen. Van een serieuze, betrouwbare organisatie: de NPV. Ze hebben ervaring met het bijstaan van ernstig zieken, en ze doen dat heel professioneel. Het zijn sympathieke mensen die niet gauw ergens van opkijken. U kunt uw man met een gerust hart aan ze overlaten. Dan kunt u één middag in de week iets voor uzelf doen, dat geeft wat lucht. Want het is echt belangrijk dat u óók goed voor uzelf zorgt hoor!

Zo kwamen we 3 maanden lang bij de ernstig zieke meneer Kuiper thuis. Eerst was hij wat afwachtend, er komt immers een vreemde over de vloer. Maar al gauw had hij er vrede mee. En het gaf zijn vrouw de gelegenheid om even ergens anders heen te gaan, wat ze hard nodig had. Als ze wegging zag ze er vaak moe uit, maar als ze terugkwam zag je aan haar dat het haar goed gedaan had.

Voor de vrijwilligers die bij dit echtpaar kwamen was het mooi om te zien hoe mevrouw Kuiper de liefdevolle zorg voor haar man toch tot het einde toe vol kon houden. Daar doen we het voor!

Over NPV
U staat er niet alleen voor. NPV-Zeist biedt al meer dan 30 jaar ondersteuning aan mensen in de laatste levensfase en aan hun naasten. Dat kan thuis zijn, maar ook in een verpleeg- of verzorgingshuis of in Hospice de Wijngaard.

Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het zorgen voor een dierbare, of wilt u meer weten, belt u ons gerust. Of misschien wilt u zelf wel vrijwilliger worden om iets voor anderen te betekenen.

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact op met een van de coördinatoren van NPV: Anja Oosterhoff, tel: 06-10515337, of Janine Jonker, tel: 06-53532418. U kunt ook een mail sturen naar info@npvzeist.nl. Of kijk op onze website: www.npvzeist.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Anja schreef eerder:
Buddy's gevraagd voor mensen in laatste levensfase

Meer over mantelzorg:
Het werd haar allemaal te veel

Volgende column:
Buiten binnen halen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.