Zaterdag klonk het Oekraïens volkslied in Zeist!

27 maart 2022
tekst: Koos van Gemeren; foto: KunstenhuisIdea

“Erg indrukwekkend”, “Ontroerend”, “Kippenvelmoment” dat waren enkele van de reacties, die ik opving na de 15 minuten durende openlucht samenzang. 
Want zaterdag 26 maart om klokslag 12.00 uur werd op het Emmaplein ( bij de ingang van De Klinker) het Oekraïense Volkslied gezongen door meer dan 200 zangers en zangeressen van verschillende Zeister koren, aangevuld door vele tientallen Zeister inwoners, die het volkslied uit de Nieuwsbode hadden gescheurd. Dat gebeurde op hetzelfde moment op heel veel andere pleinen in het hele land op initiatief van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond KNZV en in Zeist georganiseerd door het Zeister Mannenkoor, waarvan ik voorzitter ben. 

“Nog is Oekraïnes glorie niet vergaan, noch zijn vrijheid”. Daarna werd de erg toepasselijke wens-bede het “Dona Nobis Pacem” in een 3-stemmig canon gezongen: “Geef ons vrede!” Tijdens dit lied zongen de klokken van de St. Jozefskerk door de heldere Zeister hemel beierend mee. Ik hoop dat zeer binnenkort onze bede wordt gehoord.

Hieronder staat een video van de uitvoering, gemaakt door Paul Koster:

Na een kort dankwoord, waarin gevraagd werd niet de melkbus van het Zeister mannenkoor te vergeten met een gift voor giro 555, werd het Oekraïense volkslied nog een keer gezongen. De opbrengst kwam uit op € 615,—.

Na afloop sprak ik met een jonge vrouw met een Oekraïens vlaggetje in haar hand. Zij bedankte mij in goed Engels voor deze prachtige steunbetuiging aan haar volk. zij vertelde mij dat zij de  beelden zou delen met het thuisfront. En vooral met haar broer en haar vader, die in Oekraïne achter moesten blijven om mee te strijden. Ja, als je dat hoort is de oorlog wel erg dichtbij.....

Als u dit indrukwekkende gebeuren hebt gemist, dan krijgt u binnenkort nog een kans. Het Zeister Mannenkoor zal het Oekraïens volkslied samen met enkele liederen van de Oekraïense componist Bortnianski ook zingen in een speciaal  blok tijdens het Voorjaarsconcert 2022 met veel Operaliederen, dat gehouden wordt op vrijdagavond 29 april aanstaande in de kerk van de Evangelische Broedergemeente. De kaartverkoop start 3 april om 12 uur. Van elk kaartje wordt € 2.50 gestort op giro 555. 
 

Bijdrage: 
Artikel: 
Column: 

 


Meer over de oorlog in Oekraïne:
Niemand komt

Meer over het Zeister Mannenkoor:
Nieuwe luchtbehandeling voor Torenlaan Theater

Volgende bijdrage:
Maltha studiecoaching trots op haar 40-jarig bestaan!

 

Reacties

Wat een mooi initiatief.Ik heb hier wat Oekraiense vrienden (en ook Russinnen). Graag wil ik dit met ze delen dat we achter zijn voor iedereen die tegen de zinloze oorlog is. Groeten, Rutger. Zelf heb ik ook wat ideeen voor activiteiten.

Heel veel dank!
Wat een geweldig initiatief.
Ontroerend.
Vrede voor Oekraïne!!!

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.